Miért van szükség privát nyugdíj megtakarításra?

Az állami nyugdíjrendszer már hosszú évek óta hallat magáról segélykiáltásokat. Az állam többször is elismerte, hogy nem lesz sokáig fenntartható ez az állapot, nemzetközi szakértők is vizsgálják a helyzetet. A közbeszédben is gyakori téma a nyugdíj, hiszen előbb-utóbb mindannyian érdekeltek leszünk benne, sőt már most is érintettek vagyunk, ha van nyugdíjaskorú családtagunk. 

Jelenleg közel 2 millió nyugdíjas él az országban, azaz a magyar lakosság ötödének kell nyugdíjat fizetni, és ezt évről évre egyre nehezebb kitermelni, ráadásul a nyugdíjasok száma a KSH előrejelzése szerint a következő évtizedekben tovább fog emelkedni. Ha minden harmadik ember nyugdíjas lesz az országban (+ a kiskorúak és a betegek), akkor vajon ki fogja megkeresni a nyugdíjra valót? Az állami nyugdíj várhatólag a megszokott fizetésednek csak a töredéke lesz, ezért sokan már nem is terveznek vele komolyan, csupán zsebpénzként tekintenek rá, és inkább privát nyugdíjra gyűjtenek.

Hogy működik a privát nyugdíjra való takarékoskodás?

Privát nyugdíjra háromféle módon gyűjtögethetsz. Mindhárom megtakarítási formánál évi 20 százalékos adójóváírás igényelhető vissza a személyi jövedelemadódból. 

  1. Önkéntes nyugdíjpénztár: már több mint 1 millió tagja van, elsősorban azoknak szoktuk ajánlani, akik már közelebb állnak a nyugdíjhoz és a stabilitást keresik, illetve akiknek a munkáltatója juttatásként tudja fizetni a tagdíjat, az alacsony költség és a rugalmasság is meghatározó szempont lehet. 
  2. Nyugdíjbiztosítás: azoknak ajánlott, akiknek fontos a 65 éves korhatár fixálása, nem fizetnek szja-t, mert pl. vállalkozók, mégis szeretnének élni az adójóváírással, igényt tartanak az életbiztosítási elemekre (rokkantság, halál esetén is térít), rendszeres megtakarításban gondolkodnak és van elég idejük arra, hogy olyan eszközalapokba fektessenek, amelyek kétszámjegyű hozamokat termelnek.
  3. Nyugdíj előtakarékossági számla: azoknak ajánljuk, akik értenek a pénzügyekhez, és teljesen szabad kezet szeretnének kapni abban, hogy építik fel a nyugdíj megtakarítási portfóliójukat.

Az adókedvezmény érvényesítésének felső határai az egyes nyugdíj-előtakarékossági formáknál

Nyugdíj-előtakarékossági formaAdójóváírás mértékeAdójóváírás éves maximuma (forint)Mekkora megtakarítással érhető el a maximális éves adójóváírás, havi befizetés esetén (forint)Mekkora megtakarítással érhető el a maximális éves adójóváírás, éves befizetés esetén (forint)
Önkéntes nyugdíjpénztár*az éves megtakarítás 20 százaléka150 00062 500750 000
Nyugdíj-előtakarékossági számlaaz éves megtakarítás 20 százaléka100 00041 667500 000
Nyugdíjbiztosításaz éves megtakarítás 20 százaléka130 00054 167650 000
*Az önkéntes nyugdíjpénztárnál a 150 ezer forintos éves maximális értéknél figyelembe kell venni az egészségpénztárakba, illetve önsegélyző pénztárakba az adott évben befizetett összeget is
Forrás: Grantis saját gyűjtés

Ha szeretnél privát nyugdíjat, akkor először is választanod kell egy számodra szimpatikus nyugdíj megtakarítási formát. Ha szeretnél többet megtudni mindegyik lehetőségről, az előnyökről és a hátrányokról, akkor tanácsadóink nagyon szívesen segítenek ebben. Az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás esetében a megtakarítás elindítása után gyakorlatilag nincs más dolgod, csak félretenni és hátradőlve figyelni, ahogyan a pénzed dolgozik érted. A nyugdíj előtakarékossági számlánál időnként szükséges menedzselned is a megtakarításodat. 

A szakértő tippje: ha már az év elején elkezded a takarékoskodást és havi szinten raksz félre, akkor sokkal könnyebb az egész év alatt teljesíteni az adójóváírás maximális kihasználásához szükséges összeget.

Amennyiben egyelőre nem áll rendelkezésedre havi 40-50-60 ezer forint megtakarításra, akkor is érdemes kicsiben elkezdeni, mert ugyanúgy igénybe veheted utána a 20 százalékos adójóváírást. Sokkal többet érsz vele, ha elindulsz egy kisebb összeggel, és már ketyeg a megtakarításod, mintha halogatsz, már egy éven is milliók múlhatnak

Segítünk eligazodni! Érdeklődj szakértőinknél a nyugdíj megtakarítási lehetőségeidről.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Hogyan épül fel a privát nyugdíjtőke?

A privát nyugdíjtőke a következő elemekből épül fel:

  1. Megtakarított összeg + hozamok: ez az a pénz, amit te gyűjtöttél össze az évek során, és ennek a hozamai. A kamatos kamat kifejti az erejét, a tőkéd után kapott kamatok is tovább kamatoznak.
  2. Adójóváírás + hozamok: az évente igénybe vett több százezer forint értékű adójóváírások az évtizedek alatt súlyos milliókra gyarapodnak és mindeközben tovább kamatoznak. 
  3. Bónuszok + hozamok: a bónuszok olyan sokfélék lehetnek, hogy ezekről tanácsadóink tudnak alaposabb tájékoztatást adni, de a leggyakrabban a hűségedet szokták ezzel díjazni. Azért is érdemes tartanod a vállalásodat, mert ez is milliókat jelenthet a nyugdíjtőkédben. 

Hoztam is erre egy életszerű példát, hogy el tudd képzelni, hogy néz ki ez a gyakorlatban. Saját fejlesztésű nyugdíj megtakarítás kalkulátorunkkal megnéztem, hogy 30, 35 és 40 évesen havi 30 ezer forint félrerakásával hogyan épülhet fel a privát nyugdíjtőkéd. Évi várható 3 százalékos inflációval és 6 százalékos átlaghozamokkal számoltam. 

Így épül fel a privát nyugdíjtőke

Életkor303540
Privát nyugdíjtőke53 248 347 Ft37 511 334 Ft25 633 952 Ft
Havi privát nyugdíj360 877 Ft254 223 Ft173 728 Ft
Megtakarított összeg21 684 392 Ft17 056 452 Ft13 064 351 Ft
Megtakarított összeg hozamai16 520 264 Ft10 258 591 Ft5 843 819 Ft
Adójóváírás4 003 870 Ft3 353 870 Ft2 703 870 Ft
Adójóváírás hozamai3 439 448 Ft2 241 862 Ft1 367 438 Ft
Bónuszok4 969 554 Ft3 152 293 Ft1 909 944 Ft
Bónuszok hozamai2 630 819 Ft1 448 265 Ft744 529 Ft

Mire számíthatsz, amikor felveszed a privát nyugdíjadat?

Most pedig nézzük meg, hogy mi fog történni akkor, amikor betöltöd a nyugdíjkorhatárt, lejár a futamidő és végre hozzáférhetsz a megtakarításod gyümölcséhez.

A privát nyugdíjtőkéddel kétféleképpen gazdálkodhatsz:

  1. Felveheted egy összegben, amely a megtakarításodtól függően akár több tízmillió forint is lehet. Te mire költenéd? Van, aki ingatlanra gyűjtöget, ahol nyugodtan töltheti majd a nyugdíjas éveit, mások világot szeretnének látni, vagy olyan rekreációs szolgáltatásokat igénybe venni, amely jobbá teheti az életminőségüket. A legtöbben függetlenek szeretnének maradni nyugdíjas korukban, nem akarnak rászorulni a család támogatására, inkább ők szeretnék segíteni a fiatalokat. És ha választhatnának, akkor a többség már nem dolgozna nyugdíjas korában, maximum hobbiból. 
  2. A privát nyugdíj kiegészítést kérheted havonta járadék formájában is. Ez akkor fog különösen jól esni, amikor beigazolódik, hogy tényleg alig hozott valamit a postás, főleg ha vállalkozó voltál, vagy gyermeknevelés miatt több évre kiestél a munkából. Ebben az esetben, bármennyire is sok pénz áll majd a házhoz a privát nyugdíjalapod formájában, gondolj arra, hogy ez az összeg arra hivatott, hogy az életed végéig kitartson. Mi a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatárt és a születéskor várható, akár 80 éves élettartamot figyelembe véve 15 éves járadéki idővel szoktunk kalkulálni, de mivel a következő évtizedekben várhatólag tovább élhetünk majd, így érdemes lehet akár 20 évre is berendezkedned, és nagyon nem mindegy, hogy azt milyen életszínvonalon töltöd. 

Összefoglalva

Ha nem szeretnél kiszolgáltatva lenni az állami nyugdíjrendszernek, akkor lehetőséged van privát nyugdíjtőke felépítésére. Háromféle nyugdíj megtakarítási forma áll rendelkezésedre: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla. Mindhárom után igénybe veheted az évi 20 százalékos adójóváírást. Ha pályázol a maximálisan visszaigényelhető összegekre, de egyszerre soknak tűnik, amit meg kell hozzá takarítani, akkor érdemes havi szinten félreraknod már az év elejétől kezdődően, újult erővel. 

A privát nyugdíjtőkéd a megtakarított összegből, az adójóváírásokból, a bónuszokból és a mindezek után járó hozamokból épül fel. A privát nyugdíjadat egyszerre is felveheted, ami ha szorgalmas voltál, akkor egy elég tekintélyes összeg lehet, illetve kérheted havonta járadék formájában is, ami olyan szempontból praktikus, hogy így nagyobb eséllyel tart ki a pénz a nyugdíjas éveidben. 

Szeretnéd megnézni, hogyan épülne fel a te nyugdíjtőkéd? Kíváncsi vagy arra, hogy mennyit kellene félretenned ahhoz, hogy kényelmesen megélj idős korodban is, és ne kelljen dolgoznod, mint most sok nyugdíjasnak? Nyugdíjszakértőnk örömmel segít Neked, amihez a lenti űrlapon tudsz jelentkezni.