A villámárvíz (flash flood) az a jelenség, mikor olyan nagy mennyiségű csapadék esik, hogy a vízfolyás akár percek alatt kilép a medréből, és rövid időn belül árvizet okoz. A heves esőzést (vagy más okot) követő 6 órán, gyakran 3 órán belül kezdődik.

A villámárvizeket számos dolog okozhatja, de leggyakrabban a zivatarokból származó rendkívül heves esőzések okozzák. A hirtelen áradások gát- vagy gátáttörések és/vagy sárcsuszamlások (törmelékáradat) miatt is előfordulhatnak.

A csapadék intenzitása, az esőzés helye és eloszlása, a földhasználat és a domborzat, a növényzet típusa és növekedése/sűrűsége, a talaj típusa és a talaj víztartalma mind meghatározzák, hogy milyen gyorsan következhet be a hirtelen áradás, és befolyásolják, hogy hol következhet be.

A városi területek is hajlamosak a rövid idő alatt bekövetkező árvizekre, és néha a városi területeken (ugyanabból a viharból származó) csapadék gyorsabban és súlyosabban okoz árvizeket, mint a külvárosokban vagy vidéken. A városi területeken az átjárhatatlan felületek nem engedik a víz beszivárgását a talajba, és a víz nagyon gyorsan elfolyik a mélypontokra.

A hirtelen áradás olyan gyorsan következik be, hogy az embereket váratlanul éri. Helyzetük veszélyessé válhat, ha utazás közben magas, gyorsan mozgó vízzel találkoznak. A víz gyorsan emelkedhet, és csapdába ejtheti a lakókat, vagy kárt okozhat az ingatlanban anélkül, hogy esélyük lenne megvédeni az ingatlant.