Ha például van egy biztosításod, ami lejár március 31-én, és te jó előre kötsz egy új biztosítást április 1-jétől, vagyis nem szakad meg a folytonosság, akkor előzetes fedezetvállalás esetén az új biztosítás már az életbe lépése előtt kiegészítheti a régit.

A kockázatvállalás/fedezetvállalás az a folyamat, amelynek során egy magánszemély vagy intézmény díj ellenében pénzügyi kockázatot vállal. Ez a kockázat legjellemzőbben hiteleket, biztosításokat vagy befektetéseket foglal magában. Angolul „underwriter” kifejezést használnak, amely abból a gyakorlatból ered, hogy minden egyes kockázatvállalónak be kellett írnia a nevét a kockázat teljes összege alá, amelyet hajlandó volt egy meghatározott díjért vállalni.

Bár az idők során a mechanizmusok megváltoztak, a kockázatvállalás ma is kulcsfontosságú funkciót tölt be a pénzügyi világban.

A kockázatvállalás magában foglalja a kutatás elvégzését és annak értékelését, hogy az egyes kérelmezők vagy szervezetek milyen mértékű kockázatot jelentenek, mielőtt a biztosító vagy pénzintézet vállalná a kockázatot. Ez az ellenőrzés segít a hitelek méltányos hitelfelvételi kamatlábainak meghatározásában, a megfelelő díjak megállapításában a biztosítottak biztosítási költségeinek megfelelő fedezésére, valamint a befektetési kockázat pontos árazásával az értékpapírok piacának megteremtésében. Ha a kockázatot túl magasnak ítélik, a biztosító megtagadhatja a fedezetet.