Az albérlő vagy a tulaj kössön lakásbiztosítást?

Ha a tulaj nem is tartózkodik életvitelszerűen az ingatlanban, attól még érdeke megvédeni a saját tulajdonát, például a tűzesetektől, a betörésektől és a természeti károktól. Nem szívesen gondolunk rá, de sajnos az ilyesmi gyakrabban megtörténik, mint gondolnánk, tavaly is 6500 tűzeset történt. 

Amennyiben megfelelően volt biztosítva az ingatlan, akkor az újjáépítési érték szerint a biztosító akár a teljes kárt megtérítheti, ha viszont nem volt biztosítás vagy alul van biztosítva a lakás, akkor egy élet munkája vész el. Az ingatlan biztosításáról tehát a tulajdonosnak érdemes gondoskodnia. Bár a legtöbb albérlőnek a kaució és a technikai jellegű kérdések szoktak beugrani, amikor a tulajdonossal tárgyalnak, célszerű a lakásbiztosításra is rákérdezni.

Ha már van a lakáson biztosítás, akkor albérlőként, neked van-e dolgod ezzel? Főleg, hogy az albérletárak is egyre borsosabbak, kinek hiányzik a rezsi mellé plusz még egy költség. Mondok mégis néhány példát, amiért bérlőként is megéri a lakásbiztosítás.

Lakásbiztosítási szakértőnk tippje: a legjobb a kettős védelem, a tulajdonosnak az ingatlanra, a bérlőnek az ingóságokra érdemes biztosítást kötni. 

Erre egy szemléletes példa, hogyha történne egy betörés, akkor a tulajdonos a saját biztosításának fedezetére meg tudja csináltatni a nyílászáró cseréjét, de az ingóságokat nem fogja téríteni a biztosító, ha az nem volt a szerződésbe foglalva. Albérlőként lehet akár külön csak az ingóságra is kötni, a saját vagyontárgyaidat így tudod megvédeni. 

Egy másik eshetőség, hogyha történik egy villámcsapás, és kisüti a számítógépedet a magasfeszültség, akkor a biztosító megtérítheti a károdat, ráadásul többnyire új értéken, ez akár több százezer forint is lehet, ami azért nagyon nem mindegy, hogy saját zsebből kell pótolnod vagy kifizetik neked. 

Ügyfeleinknek már többször is tudtunk segíteni üzemszünet esetén, például áramszünet volt, a hűtő tele volt pakolva 50 ezer forint értékű élelmiszerrel, de megromlott, akkor a biztosító ezt is megtéríti neked. 

Az ingóságra kötött biztosítás egyébként nem egy nagy tétel, max. egy havi Netflix-előfizetésből kihozható, ha csak nem tároltok antik bútorokat és műtárgyakat az albérletben, mert ezek felnyomhatják az árat. Ha pedig elköltözöl, akkor érdekmúlás miatt meg tudod szüntetni a biztosításodat.

Keressünk neked kedvezőbb ajánlatot?

Nézesd át lakásbiztosításodat tanácsadónk segítségével. A piacon lévő ajánlatok 90 százalékát összehasonlítjuk neked.

Mire figyelj tulajdonosként?

Tulajként kötelességed jelenteni a biztosítónak, hogy bérlők lakják az ingatlant, különben káreseménykor meg is tagadhatják a kifizetést a közlési kötelezettség elmaradására hivatkozva.

Ha csak egy-két ingóságod van a kiadott lakásban, például szekrény, ágy, sütő, hűtő, mosógép, akkor érdemes belefoglalni a bérleti szerződésbe, hogyha ezekkel történik valami, az a bérlő felelőssége, és megbeszélni vele, hogy mivel ő használja, ezért ő kössön biztosítást az ingóságokra. Egy másik opció lehet, ha tulajdonosként egy kézben szeretnél tartani mindent, hogy vállalod, az ingatlanra és az ingóságokra is te intézed a biztosítást, viszont ennek a költségeit a bérleti díjba beleszámíthatod.

Mindez csak akkor működik, hogyha rendesen be van jelentve az albérlő. A feketézők nem sok jóra számíthatnak, mert a biztosító be fogja kérni a bérleti szerződést is, ennek hiányában nincs térítés.

A lakásbiztosítással rendelkezők 53 százalékának az ingóságokra és az ingatlanra egyaránt szól a biztosítása, 25 százalékuknak pedig kizárólag az utóbbira – állítja egy friss felmérés, amely jól mutatja, hogy nagyobb védelemre lenne szüksége az ingóságainknak.

Van olyan biztosító is, ahol külön bérlői felelősségbiztosítást kell kötnie a tulajnak, ennek a kiegészítőnek magas szokott lenni a díja, viszont így a bérlők okozta károk is fedezve vannak. Például történik egy konyhai baleset, tönkremegy a berendezés, a gyerek összefirkálta a falat, vagy véletlenül eltörtök valamit.

Összefoglalva

A felnőtt lakosság ötöde albérletben él, ezért a bérlőket is érinti a lakásbiztosítás. A GRANTIS szakértői azt javasolják, hogy tulajdonosként az ingatlanra, albérlőként pedig az ingóságokra érdemes biztosítást kötni. 

Az ingóságok biztosítása számos esetben jól jöhet, például ha belecsapott a villám a számítógépedbe, vagy áramszünet miatt megromlott az étel a hűtőben, akkor ezt megtéríti neked a biztosító. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy a biztosító csak akkor fizet, hogyha jogtiszta módon történt a bejelentés.

Te is albérletben laksz és szeretnéd megvédeni az értékeidet? Megnézzük neked, hogyan tudnád kihozni a biztosításodat az ingóságokra? Tulajdonos vagy, és szeretnéd az ingatlanod minden szegletét védelem alatt tudni? A GRANTIS lakásbiztosítás szakértői örömmel segítenek neked megtalálni az ár-érték arányban legjobb megoldást. A lenti űrlapon kérhetsz visszahívást!