A likviditási tartalék az a díjrész, ami az átmenetileg fel nem használt pénzeszközök gyűjtésére és a két másik alap általános tartalékaként szolgál. A pénztár fizetőképességét biztosítja.

A készpénztartalékok alatt azt a pénzt értjük, amelyet egy vállalat vagy magánszemély a rövid távú és vészhelyzeti finanszírozási igények kielégítésére tart kéznél. Készpénztartaléknak nevezhetők azok a rövid távú befektetések is, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy gyorsan hozzáférjenek a pénzükhöz, gyakran alacsonyabb hozamért cserébe. Ilyenek például a pénzpiaci alapok és a kincstárjegyek.

A készpénztartalékok azt a pénzt jelentik, amelyet egy vállalat vagy magánszemély a vészhelyzeti finanszírozási igények kielégítésére tart kéznél.

A rövid távú, nagy likviditású befektetéseket, mint például a pénzpiaci alapok és a kincstárjegyek, szintén nevezhetjük készpénztartaléknak.

A készpénztartalékok akkor hasznosak, ha a pénzre azonnal szükség van egy nagyobb vásárláshoz vagy váratlan kifizetések fedezésére.

A túl sok készpénz felhalmozása gyakran káros, mivel a pénzt általában máshol jobban is fel lehet használni.