Autóvásárlási kölcsönhöz jutni Magyarországon 2023-ban is könnyen lehet a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellenére. Alábbi cikkünkben elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat – hogy te is jól válassz!

Ellátási problémák és a kereslet

Az egész autóipar érzi az ellátási láncban megjelenő olyan hibákat, mint a mikrochip-, vagy nyersacél hiány. Természetesen mindezek ellenére a gazdaságnak szüksége van gépjárművekre, akár újra, akár régire. A használtautó-kereslet ugrásszerű növekedésével (és az új autó kínálat zsugorodásával) egyidőben megnőttek az árak és az autóhitelek utáni igény is. Azonban mielőtt belevágnál egy több éves autóvásárlási kölcsön felvételébe, 1-2 dolgot mindenképpen át kell gondolnod!

Autóhitel vállalkozások számára

Vállalkozások számára általában nem éri meg az autóhitelezés, nekik érdemes inkább a lízingelés lehetőségével élni. Egy hitelre megvásárolt gépjármű ára jóval magasabb, mint a lízingelté, mivel arra rákerülnek a kamatok és egyéb hitelezési költségek, illetve a futamidő alatti pénzpiaci kockázatokkal is számolni kell. A hitelezett autó kezelése, szervizelése és újraértékesítése is további erőforrásokat von el a cégtől.

A legnagyobb hátrány azonban a költségek elszámolása során jelentkezik. Autóhitel esetében nincs lehetőség a beszerzési árhoz, vagy a havi törlesztőrészlethez kapcsolódó ÁFA tartalom visszaigénylésére. Nyílt végű lízing esetében azonban a havi bérleti díj és az ahhoz kapcsolódó összes költség 100 százalékban elszámolható költségként. A vállalati autólízingelésről ebben a cikkünkben írtunk.

Leginkább akkor érheti meg egy cég számára hitellel autót vásárolni, ha abba be tud vonni valamilyen állami támogatást. A Széchenyi Kártya Program keretei közt elérhetőek olyan konstrukciók, melyek segítségével lehet gépjárművet is vásárolni. A program részleteiről itt írtunk. Amennyiben segítségre lenne szükséged a céges autóhitelezéssel kapcsolatos ideális ajánlatok felkutatásában és az igényléshez, fordulj hitelszakértőnkhöz az alábbi űrlap kitöltésével!

A másik állami támogatás ami akár több millió forintot is képes spórolni a vállalatnak az az elektromos autók után igényelhető támogatás. A 2022. július elsejéig tartó program keretei közt akár 2,5 millió forint támogatáshoz is hozzá lehet jutni. Az ehhez kapcsolódó költségvetés általában napok, vagy akár órák alatt kimerül – de az állam sokszor biztosít új forrást a támogatáshoz. Érdemes ezért az IFKA elektromobilitás honlapján feltüntetett megújítási időpontokat is figyelni.

Várhatóan milyen költségeim lesznek? Mi az a THM?

A THM fogalmával szinte minden hitelfelvételnél találkozhatunk. A hitel összesített költségeit hivatott bemutatni, de fontos azt hangsúlyozni, hogy korántsem tartalmazza az összes potenciálisan felmerülő költséget!

A THM tartalma:

 1. kamat
 2. kezelési ktsg.
 3. bankszámlavezetés díja
 4. hitelközvetítő díja
 5. értékbecslés és helyszíni szemle díja
 6. ingatlannyilvántartási eljárás díja

A THM nem tartalmazza:

 1. közjegyzői díjat
 2. fedezetre kötendő biztosítást
 3. biztosítás, garancia díját
 4. hitelbírálati díjat
 5. késedelmi kamat, nemfizetésből adódó díjakat
 6. futamidő meghosszabbításának díját

A magas THM miatt lehet megérné lízingelni?

A 0. kérdés amit meg kell válaszolnod autóhitelezés során, az az, hogy van-e lehetőséged, és hogy egyáltalán megérné-e a te helyzetedben a lízinget választani.

Mi a különbség az autóhitel és az autólízing között?

Ugyan mind a két intézménynek az a célja, hogy (gyakorlatilag) egy kölcsönszerződésként megkönnyítse az autóhoz jutást Magyarországon – alapvető különbségek vannak a két konstrukció között. A legfontosabbakat összegyűjtöttük ebben a táblázatban:

AutóhitelAutólízing
TulajdonjogMár a vásárlásnál átszáll (azonnali tulajdonjog)Attól függ, hogy zárt vagy nyílt (zárt esetén átszáll az utolsó törlesztővel) 
Célhoz kötött?Mivel gyakorlatilag egy személyi kölcsön, szabadon felhasználhatóCélhoz kötött, az autó vételárát kapod meg
THMÁlt. magasabb (akár 10-20%-os hiteldíjjal)Ált. alacsonyabb (akár 0%-os is)
Kell önerő?Nem feltétlenül szükségesSzükséges
Hozzáadott felirat

Autólízing esetében például szükséged lesz önerőre, valamint maximum az autó vételárát kapod meg – így például az eredetiségvizsgálat vagy a műszaki vizsgálatok díját neked kell kifizetni.

Mi az autóhitel előnye az autólízinghez képest?

Autóhitel esetében a legnagyobb pluszként azt szokták megemlíteni, hogy nincs szükség önerőre – mivel az gyakorlatilag egy személyi kölcsön. A kapott pénzt szabadon el lehet költeni az autóvásárlással kapcsolatos egyéb díjakra, továbbá a igényt lehet tartani állami támogatásra is. Viszont az autóhitelhez tartozó THM jóval magasabb, könnyen eléri 10-20%-ot is!

Így tehát az egyértelmű előnyök ellenére azt semmiképpen sem lehet mondani, hogy az autóhitel minden szituációban jobb, mint a lízing. Az igénylő anyagi helyzete, a vásárolni kívánt gépjármű kora, állapota, vagy meghajtása számos egyéb körülmény mellett lehetetlenné teszi azt, hogy egyértelmű győztest hirdessünk. Az mindenképpen fontos, hogy nézz alaposan körbe a bankoknál és az autókereskedőknél, hiszen 1-1 extra beemelésével akár több millió forint támogatáshoz juthatsz – vagy éppen eshetsz el. Amennyiben segítségre lenne szükséged a döntés meghozatala során, fordulj nyugodtan hitelezési szakértőnkhöz – a tanácsadás ingyenes, és az is marad.

Állami támogatások autóvásárlás esetén

Két esetben lehet állami támogatást igényelni autóvásárlás esetén, mellyel a kormányzat célja a gyermekvállalás támogatása, illetve a magyar lakossági gépjárműpark modernizálása.

A nagycsaládosok személygépkocsi-vásárlási támogatása

A nagycsaládos kedvezmény autókra akkor jár, ha a kérelmező legalább három vagy több gyerek után jogosult családi pótlékra (kiv.: tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek, akiknél ez a feltétel nem kötelező). Legfeljebb 2.500.000 Ft igényelhető, de nem haladhatja meg az autó vételárának 50%-át.

Milyen követelmények vannak az autóval szemben? 

 • új autó (vagy 2000 km alatti bemutató vagy tesztautó) kell hogy legyen,
 • min. 7 állandó ülőhellyel,
 • de nem minősül lakóautónak.

A támogatást közvetlenül a Magyar Államkincstárnál lehet igényelni, postai úton (cím: Magyar Államkincstár, Családtámogatási Főosztály, 1919 Budapest), elektronikus úton ezen az oldalon keresztül, vagy személyesen bármelyik kormányablaknál.  

Elektromos autók állami támogatása

Szintén ugyanezek az értékhatárok (max 2.500.000 Ft támogatás a bruttó vételár feléig) vonatkoznak az elektromos autók vásárlási támogatására is – amennyiben az autó vételára nem éri el a 12 millió. 12 és 15 millió között 1.500.000 Ft állami támogatás jár, afelett meg semennyi. 

Azt azonban érdemes észben tartanod, hogy az állam által hozott kritériumok együttesét csak 1-2 modell tudja teljesíteni ma a piacon.   

+1 lehetőség – Széchenyi GO! lízing-, és hitelprogram

Az államilag támogatott “kölcsönszerződésekhez” tartozik a Széchenyi GO! lízing-, és hitelkonstrukció, mely a piacinál jóval kedvezőbb feltételekkel igyekszik támogatni a magyar mikro-, és kkv szektor újraindítását. A sok esetben csak előre meghatározott hitelcélra fordítható finanszírozással kapcsolatos részleteket a KAVOSZ honlapján találhatsz!

Gyakran Ismételt Kérdések – Autóhitel 2023


Melyik a legjobb autóhitel?

A számos ajánlat és az igénylők különböző háttere miatt ezt nehéz megmondani. A legtöbb nagy bank (pl.: az OTP, a K&H, MKB) és pénzintézet (pl.: Cofidis Groupe) ajánl konkrét autóhitel konstrukciókat. 2022-es autóhitel kalkulátorunk segítségével könnyen fel tudod deríteni a piac java részét te magad is, de ha segítségre lenne szükséged az ideális ajánlat megtalálásában – kérj segítséget egy Grantis-os hitelszakértőtől!


A törlesztési moratórium vonatkozik az autóhitelekre is?

Az általános hitelmoratórium, melyet Varga Mihály pénzügyminiszter jelentett be még 2021. szeptemberében a koronavírus hatásainak enyhítésére kiterjed az autóhitelkre is. Egyelőre 2022. június 30-áig biztosan nem kell azoknak törleszteni, akik ezt 2021. október 31-ig igényelték. Új szerződésekre nem lehet kérvényezni a hiteltörlesztési moratóriumot.


Autóhitel vagy autólízing a jobb?

Ez egy sokmindentől függő kérdés, mind a kettőnek megvan az előnye-hátránya. Pár sorral feljebb találhatsz egy táblázatot a legfontosabb különbségekről, mely alapján meg tudod hozni a döntést a te konkrét helyzetedre is!


Kell-e önerő autóhitelnél?

Nem, mivel a bankok gyakorlatilag egy személyi kölcsönt ajánlanak ilyenkor – mely igénybevételéhez nem szükséges önerő.

Fogalomtár – Autóvásárlási kölcsön


KHR lista – régebbi nevén BAR lista

A KHR (központi hitelinformációs rendszer) célja, hogy megakadályozza a túlzott eladósodást. Gyakorlatilag az eddig felvett hiteleidet, és az azokkal kapcsolatos törlesztési hajlandóságod méri. Létezik egy ún. “negatív KHR lista” mely alapján nehezebbé válik a további hitelfelvétel. A köznyelvben leginkább ezt nevezik KHR vagy BAR listának.


Referenciakamat, BUBOR, BIRS

A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR) és a Budapesti Kamatswap Ügyletek (BIRS) a változó kamatozású hiteleknél határozza meg a törlesztőrészlet alakulását. A bank által meghatározott kamatfelárral együtt eredményezi az adós által fizetendő konkrét kamatlábat. A BUBOR az 1-12 hónapos kölcsönöknél, a BIRS a hosszabb távú ügyleteknél szokott irányadó lenni.


Kamatfelár

A bank által meghatározott százalék, mely a referenciakamattal összeadva adja meg a teljes hitelkamatot.


JTM

Jövedelemarányos törlesztési mutató. Az MNB “adósságfék-rendeletének” nyomán létrejött mutató, mely maximalizálja a havi törlesztőrészletet a nettó jövedelmed arányában. 200.000 Ft feletti hitelösszeg esetén kötelező vizsgálni.