Az agrárhitelek kifejezetten az agrárvállalkozások beruházásainak megvalósítását segítik, vagy forgóeszköz igényüket elégítik ki azzal, hogy a hitelcélok, biztosítéki kör és a törlesztés is igazodnak a mezőgazdaság sajátosságaihoz.

Állami támogatású hitelek

Agrár Beruházási Hitel GO! Beruházási hitel kedvező feltételekkel az agrárszektornak.

A Széchenyi Lízing GO! szintén elérhető agrár beruházások finanszírozására is.

Agrár Széchenyi Kártya államilag támogatott, alacsony kamatozású folyószámla hitel.

Agrár Széchenyi Kártya – Sertéstenyésztést támogató ASZK

A takarmányárak folyamatos emelkedése és a Covid járvány miatti piacvesztésből adódó kedvezőtlen gazdasági helyzet okozta jövedelemkiesés miatt a sertéstenyésztő mezőgazdasági vállalkozások a kormány által rendeletben meghatározott sertés számtól függően Agrár Széchenyi Kártya hitelük teljes vagy meghatározott részösszegére további támogatásra lehetnek jogosultak a 2022. január 1 – 2022. június 30. között hatályba lépett hitelszerződések esetén.

A piaci agrárhitelek különböző típusai

Beruházási hitelek

Számos bank kínál ilyen hitelt, amelyet adószámmal rendelkező őstermelők, agrártevékenységet végző egyéni vállalkozások, egyéni cégek, KKt-k, Btk, Kft-k, Zrt-k vagy Nyrt-k, némely banknál erdőbirtokossági társulatok is igénybe vehetnek. Agrár beruházási hitelt egyes bankoknál nagyvállalatok is igényelhetnek, de találhatsz olyan bankot is, ahol kezdő vállalkozóként is kaphatsz agrár beruházási hitelt, csak némileg kisebb összeget, mint a több éves múlttal rendelkező cégek.

Van ahol szabadfelhasználású hitelekről van szó, melyet akár hitelkiváltásra is felhasználhatsz, de a fő hitelcélok általában

 • termőföld vásárlás,
 • beruházás, (új- és használt gép, valamint ingatlan vásárlás,
 • tenyészállat-vásárlás.

A futamidő általában 5 és 20 év között van, a hitelösszeg pedig 1 milliótól 1 milliárdig terjedhet.32

Termőföld vásárlásra általában nagyobb összeget és hosszabb futamidőre kínálnak a bankok, mint egyéb beruházásra, hiszen a megvásárolt termőföld egyben biztosítékot is jelent a banknak.

A kamat kérdését a bankok diszkréten kezelik. A kamat ugyanis sok tényezőn múlik, függ például vállalkozásod árbevételétől, hitelminősítésétől, a biztosítékoktól és még sorolhatnánk. Agrár beruházási hitel esetében nemrég találtunk olyat amelynél a kamatbázis a BUBOR és a kamatfelár 3-3,5 százalék, de kérlek ne feledd, hogy a jelenlegi inflációs környezetben a jegybank várhatóan gyakran fogja emelni az alapkamatot és ezt a BUBOR is követi, tehát változhat a kamat, a kamatperiódus végén.

A kamaton felül még számíthatsz kezelési költségre, rendelkezésre tartási jutalékra, szerződéskötési díjra, keretbeállítási jutalékra és az AVHGA készfizető kezességvállalása esetén annak díjára.

Az elvárt saját erő mértéke általában 10 százalék.

Mit kell nyújtanod fedezetként? Általában

 • kizárólag magánszemély tulajdonában lévő ingatlant,
 • AVHGA 80%-os kezességvállalását,
 • felhatalmazáson alapuló beszedési megbízást,
 • de van ahol a bank által előírt számlaforgalom is számít: például évente el kell érnie a hitelösszeg felét.

Termőföld vásárlási hitelek

Számos olyan beruházási hitelt találhatsz, amelynek kifejezett célja a termőföld vásárlás finanszírozása. Ezek a hitelek általában valamivel kedvezőbb kamatozásúak, mint a szabadfelhasználású beruházási hitelek és az elsődleges biztosíték maga a megszerzett földterület. A felvehető hitelösszeg néhány milliótól akár 1 milliárdig is terjedhet. 

Van termőföld vásárlási gyorshitel is, amelynek segítségével kivételesen gyors hitelbírálattal kapsz hitelt olyan terület megvásárlására, amely az ingatlan-nyilvántartás szerint szántó, rét vagy legelő (gyep). Ennek feltétele, hogy te magad őstermelő legyél, vagy vállalkozásod mezőgazdasági termeléssel foglalkozzon. 

Ha termőföld vásárlást fontolgatsz, érdemes megfontolnod a termőföld-vásárlási hitelkeretet is, amelyet gyorsan lehívhatsz és azonnal ajánlatot tehetsz, ha felbukkan egy kedvező vételi lehetőség. Ebben az esetben a fedezetet a már meglévő földterületeid jelentik, a bank folyósítja a hitelt  a megvásárolni kívánt termőföld területekre már a hatóságilag elfogadott adásvételi szerződés létrejötte előtt.

Forgóeszköz hitel

Közraktári jegy fedezetű kölcsön

Betakarítás után nem kell azonnal értékesítened gabonádat ahhoz, hogy készpénzhez juthass, kivárhatsz egy a számodra kedvezőbb piaci árfolyamot. Vállalkozásod forgóeszköz szükségletének kielégítésére, átmeneti likviditási hiányának áthidalására igénybe vehetsz közraktári jegy fedezetű kölcsönt is.

Ezt a hitelfajtát igénybe vehetik gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók vagy mezőgazdasági őstermelők, akik rendelkeznek a betárolt, tőzsdén (BÉT) jegyzett árral rendelkező árukészletükről a bank által elfogadott közraktár által kiállított tehermentes közraktári jeggyel.

Mivel a közraktárban elhelyezett árud biztosítékot jelent a banknak, a finanszírozási arány is általában kedvező akár az áru értékének 90 százalékát is elérheti, ha a bank jó adósnak talál. 

A hitel futamideje a közraktári jegy futamidejéhez igazodik, amelynek maximuma 1 év. A kölcsön lejáratának végső időpontja a közraktári jegy lejárati időpontját megelőző minimum 8 banki munkanap.  

A hitelfeltételek között szerepelnek speciális követelmény is, a termékedről kiállított minőségvizsgálati tanúsítvány és raktárbérleti szerződés, valamint a szokásos dolgok: céged nem állhat végrehajtási-, csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, vállalkozásod nem lehet a KHR listán, kell minimum két teljes lezárt üzleti év, köztartozás mentesség, hitelképesség, és általában a hitelnyújtó banknál/bankcsoportnál pénzforgalmi számla.

Folyószámla hitel – Gazdakártya

Ha agrárágazatban tevékenykedő, vagy a vidékfejlesztéshez kapcsolódó tevékenységet végző vállalkozásod van, úgy kedvező folyószámla hitelt is felvehetsz amit forgóeszközeid és rövid távon megtérülő beruházásaid finanszírozására is használhatsz.

A hitelkonstrukcióhoz az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány legfeljebb 80%-os készfizető kezessége szükséges.

A hitelhez, annak könnyebb felhasználása érdekében egy bankkártyát is kapsz. A kamat is nagyon kedvező, 1 havi BUBOR + 4,5 százalék kamatfelár évente, a kezelési költség pedig mindössze 0,8 százalék/év, és a konstrukcióhoz még további kedvezmények is igénybevehetőek, például az Agrárkamara tagjainak, vagy azoknak akik a támogatások előfinanszírozását is az adott banknál bonyolítják.  előfinanszírozását is a hitelintézetnél veszi igénybe.

Lízingelhetek mezőgazdasági gépet? 

A Széchenyi Lízing GO!-t agrárcégek is igénybe vehetik, erről az igen kedvező kamatozási formáról ebben a cikkünkben részletesen írtunk, de találhatsz kereskedelmi lízing megoldásokat is a piacon.

Vegyük példának egy fix kamatozású, forint alapú pénzügyi lízing jellemzőit:

 • Tervezhető, fix kamatozású forint alapú finanszírozás, egyéb költséged nincsen
 • Céged lehet mikro-, kis-, vagy középvállalkozás
 • A lízingelt eszközök lehetnek mezőgazdasági gépek, nehézgépjárművek vagy más berendezések
 • A minimális összeg amit igénybe vehetsz: 3 millió forint
 • A finanszírozás kamata 2,5 százalék
 • A futamidő 36-48 hónap
 • A futamidő végén dönthetsz, hogy a maradványérték megfizetésével meg akarod-e venni a lízingelt eszközt
 • A nettó vételárat terhelő teljes ÁFA összegát jellemzően nem egy összegben, a futamidő elején kell megfizetned, hanem részletekben

Egy zárt végű pénzügyi lízing esetén:

 • Új és használt eszköz finanszírozásához is egyaránt igénybeveheted.
 • HUF és EUR alapon is lízingelhetsz, fix és változó kamatozással is. Elérhető magánszemélyek, valamint egyéni és társas vállalkozások számára is Euró alapú finanszírozás akkor kaphatsz, ha vállalkozásod igazolt euró bevétellel rendelkezik.
 • Az összes lízingdíj és egyéb felmerülő tartozás kiegyenlítése után automatikusan megszerzed a lízingelt eszköz tulajdonjogát.
 • A pénzügyi lízing esetén nem fordulhat elő, hogy más jellegű tartozásodat (NAV, köztartozás) ráterheljék az eszközre vagy végrehajtás alá vonják, mivel a lízing tárgya nem a te tulajdonod, hanem a finanszírozó lízingcégé.
 • A lízingdíjak fizethetők a lízingelt eszköz által megtermelt bevételekből és a jogszabályban meghatározott feltételek mellett értékcsökkenést és kamatot számolhatsz el a lízingelt eszközre.
 • A lízingügylet elsődleges biztosítéka a lízingtárgy, nem kell jelzáloggal terhelned például ingatlanodra.

Vehetek fel hitelt agrártámogatás előfinanszírozására?

A bankok kínálatában bőven találhatsz az éppen aktuális agrár támogatásokat előfinanszírozó hiteleket. Ezek általában kedvező kamatozású hitelek, amelyek futamideje igazodik a támogatás megérkezéséhez.

Van olyan banki termék is, amely a támogatás előfinanszírzosát kombinálja az egy beruházási hitellel és egy forgóeszköz hitelkerettel is, így amint megkapod a támogatást, például földvásárlásra, rögtön vásárolhatsz nagyobb területet is, vagy beszerezheted a földműveléshez szükséges gépeket és még a vetőmag, műtrágya és egyéb szükséges anyagokat is beszerezheted, egy banktól, egy hitelbírálati procedúrával és csak egy bankkal kell a továbbiakban kapcsolatot tartanod.

Hol igényelhetek agrárhitelt?

A nagyobb bankok közül például az OTP, a K&H, az MKB, a Takarékbank, a Budapest Bank, az Este Bank, a Raiffeisen, a CIB Bank, valamint a Sberbank és a Gránit Bank is nyújt agrárfinanszírozási megoldásokat.

Fogalomtár


Közraktárjegy

A közraktárjegy egy közraktárban elhelyezett áruról kiállított értékpapír, a közraktár részéről a közraktárjegy az áru átvételének elismerését jelenti. Tulajdonosa számára az áru feletti rendelkezési jogot testesíti meg, így például hitel fedezetéül szolgálhat.


AVHGA

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességet vállal olyan mikro-, kis- és középvállalkozóknak, amelyek mezőgazdasági területen működnek vagy tevékenységük a vidékhez kapcsolódik. Bár alapítványi formában működik hitelintézetekkel egyenértékű pénzügyi vállalkozás státusza miatt a hitelintézetek a finanszírozási folyamat során az AVGHA kezességét kedvező kockázati besorolás mellett veszik figyelembe.


Nyílt végű pénzügyi lízing

Nyílt végű pénzügyi lízing esetén Lízingbevevő a lízingelt eszköz tulajdonjogát csak a futamidő lejártát 15 nappal megelőzően szerzi meg, ha az úgynevezett maradványértéket kifizeti. A lízingbevevő kijelölhet egy harmadik személyt is, akinek joga van a maradványérték megfizetése után megszerezni az eszközt. Ha a lízingbeveveő a futamidő végén nem kívánja megszerezni a lízingelt eszköz tulajdonjogát, az a lízingbeadóé marad.


Zárt végű pénzügyi lízing

Zárt végű pénzügyi lízing esetén a a lízingelt eszköz a futamidő letelte és a lízingdíjak maradéktalan megfizetése után a lízingbevevő tulajdona lesz.


Maradványérték

A maradványérték a lízingszerződésben megjelölt utolsó fizetendő összeget, amelynek megfizetése után a lízingelt eszköz már “ki van fizetve” és a lízingbevevő tulajdona lesz.