A projekthitel előnyei

Számos esetben érdemes banki projektfinanszírozás után nézni, ha minél előbb szeretnéd végrehajtani a jövedelemtermelő beruházást amit elterveztél. Emellett óriási előnye még, hogy:

 • magas kockázatú kiadások finanszírozására is igénybevehető,

 • állami támogatású konstrukciók is elérhetőek,

 • akár több milliárd forint hitelösszeg lehívható,

 • akár nemzetközi projektekre is kérhető,

 • speciális hitelkonstrukciók esetében személyre szabott futamidő és törlesztési struktúra igényelhető.

Projektfinanszírozás – mire kaphatok projekthitelt?

A projekthitelek és projektfinanszírozás lényege, hogy világosan definiálható, strukturált fejlesztéseket támogasson egy vállalatban. Középpontban a projekt áll, mely egy olyan egyszeri fejlesztési művelet, mely alapvetően nem folyamatos és nem ismétlődik (határozott időtartamú). Téma, illetve tartalom szerint alapesetben rendkívül széleskörű korszerűsítési törekvések tartoznak ide, például: 

 • ingatlanvásárlás
 • ingatlanfejlesztés, építési projektek
 • IT projektek,
 • kutatás-fejlesztés,
 • logisztikai,
 • marketing,
 • termékfejlesztési célok.

Az államilag támogatott projekthitel – a Széchenyi GO! Program

A KAVOSZ felügyelete alatt nyújtott Széchenyi GO! hitel “újraindítási konstrukciók” közé tartozik, melyek a 2020-as koronavírus válság nyomán jöttek létre. Ezzel a konstrukcióval olyan kölcsönhöz juthatsz, ami a hitelcéltól függően fix 0,5-2,5 százalék éves kamattal rendelkezik. Azt viszont érdemes tudnod Széchenyi Kártya GO! programon kívül is elérhető több projekt-, és beruházási hitel, mely államilag vagy az EU által támogatott.

Széchenyi Beruházási Hitel GO!

A Széchenyi Beruházási Hitel GO! segítségével a vállalkozók többek közt a következő célokra igényelhetnek államilag támogatott, fix költségű hiteleket:

 • ingatlan építés, fejlesztés, és vásárlás; 
 • gépek, berendezések vásárlása;
 • részvény és üzletrész vásárlása, 
 • tárgyi eszközök vásárlása. 

Állami kamat-, kezelési költség- és kezességi díjtámogatás jár hozzá, akár 1 milliárd forint is igényelhető, legfeljebb 10 éves futamidőre. A törlesztés megkezdésére 24 hónap türelmi időt ad meg a KAVOSZ. A szolgáltatáshoz kapcsolódó részleteket itt találod!

Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!

A KAVOSZ agrár szektorra specializált hitelkonstrukciója a fentiekhez képest szűkebb körben teszi lehetővé a fejlesztések, vásárlások végrehajtását. A legnagyobb különbség természetesen a szektor-specifikusság, de ezen kívül ugyanazokkal az alapfeltételekkel és jellemzőkkel rendelkezik mint a Széchenyi Beruházási Hitel GO! program. A KAVOSZ termékoldalának linkjét itt találod! .

Széchenyi Mikrohitel GO!

A Széchenyi Mikrohitel konstrukció elsősorban a mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak szól. Már az 50 millió forintos hitelkeret is jelentősnek forrásnak tekinthető sok ekkora méretű cégnél, de többször is lehet igényelni – így 100 millió forint is lehívható. Cégcsoportos működés esetén a felső határ 150 millió forint. Itt írtunk részletesen a Széchenyi Mikrohitelről. A hivatalos termékoldal itt érhető el.

Piaci alapú projektfinanszírozási lehetőségek

MFB beruházási / projekt hitel (az EIB, azaz Európai Beruházási Bank közreműködésével)

Legfeljebb 3.000 főt foglalkoztató középvállalatok számára készült projekt hitel, ami forintban és devizában (USD / EUR) is nyújtható. A kölcsönt egyedi elbírálás alapján teszik elérhetővé, mely a projekt nettó költségeinek, forgóeszközigényének, és az ezekhez kapcsolódó áfa tartalmak finanszírozására lehet felhasználni (a teljes beruházási költség legfeljebb 40 %-áig). A részleteket a Magyar Fejlesztési Bank honlapján találod!    

OTP speciális hitelek és projektfinanszírozás

Az OTP Bank is nyújt olyan vállalati hitelt, mely projekt fókuszú. Ezekkel a speciális hitelkonstrukciókkal magasabb kockázatot képviselő és összetettebb fejlesztések is finanszírozhatóak. Cégvásárlás finanszírozásától a készletfinanszírozásig több hiteltermék is kombinálható, a részleteket itt találod.

Takarékbank projekthitel

“Kisebb” bankok is ajánlanak speciális hiteleket. A Centrál Takarék például kölcsöne az értékesítési céllal lakást építőket célozza meg, mellyel a lakásépítés költségeit lehet finanszírozni, így különösen:

 • telekvásárlásra,
 • tervezésre és engedélyeztetésre,
 • építési-szerelési,
 • illetve egyéb kivitelezési munkálatokra.

Amennyiben többre lennél kíváncsi ezzel a hitellel kapcsolatban, a részleteket itt találod.

Gyakran Ismételt Kérdések – Projekthitel 2023


Mi az a hitelgarancia?

Intézményesített készfizető kezesség. Gyakorlatilag pénzért vásárolható fedezet. Sok esetben előfordulhat, hogy a vállalkozás nem rendelkezik olyan minőségű vagy akkora mennyiségű fedezettel, melyre a bank igényt tart. Az ilyen esetekben a hitelgarancia szolgáltatás nyújthat megoldást a cég számára – természetesen díj ellenében.


Hol kezdhetem meg a projekthitel igénylést?

A Széchenyi GO! hitelkonstrukciók a KAVOSZ irodáiban indíthatók meg, a piaci projektfinanszírozási hitelek pedig a résztvevő bankok irodáiban. A pénzintézet saját honlapján tájékozódj a részletes feltételekről és a szükséges dokumentumok listájáról!


Mikortól kaphat egy induló vállalkozás hitelt?

Ez hiteltípustól és pénzintézettől is függ. A Széchenyi Mikrohitel GO! konstrukcióban például már induló (egy lezárt üzleti évvel sem rendelkező) vállalkozás is részt vehet.


Mi az a monitoringrendszer?

Egy olyan mechanizmus, mellyel a hitelintézet folyamatosan felügyeli azt a projektet, melyhez a finanszírozást nyújtotta. Ez alapján követi a bank, hogy mennyire van biztonságban a befektetése, illetve hogy mikor kell kiutalni a következő finanszírozási részletet – amennyiben az célra-folyósítás útján történik.

Fogalomtár – Projektfinanszírozás


Forgóeszköz

“Forgó”,  azaz a termelésben nem hosszú távon részt vevő eszköz. Általában egy évnél rövidebb ideig tartja meg a vállalkozás, mert átalakul más eszközzé. Lehet pénzeszköz, értékpapír, követelés (pénzben kifejezhető jogszerű igény), készlet.


KAVOSZ, VOSZ, MKIK

A KAVOSZ a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), illetve Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) egyesülésével létrejött szervezet, mely a fentebb szereplő Széchenyi Hitelek & Lízing Program felügyeletéért felel.


Tulajdonosi készfizető kezesség

Tulajdonosi készfizető kezesség esetén a cégtulajdonosok magánszemélyként is teljes vagyonukkal felelősek a hitel törlesztéséért. Nyilvánvaló okok miatt nagy vízválasztó, sok vállalat és vállalkozó teljesen elzárkózik az ilyen jellegű biztosítékok adásától.


Türelmi idő

A törlesztési időszak azon kezdeti része, mely során nincs kötelezés a kölcsön tőke oldalának törlesztésére – csak a kamatot kifizetni időszakosan. A türelmi idő lejártával a tőke és az ahhoz kapcsolódó költségeket is el kell kezdeni fizetni.