Piaci kamatozású lakáshitelekhez képest több millió forintot is spórolhatsz zöld hitellel. Ha pedig gyermeket is terveztek az új lakás vásárlása után, további milliókat takaríthatsz meg, hiszen a kölcsönt kiegészítő zöld csok hitel kamatmentes lesz. 

Ebben az útmutatóban pénzügyi szakértőkkel foglaltunk össze mindent, amit a zöld hitel sikeres igényléséhez tudnod kell. Ha pedig biztosra mennél, ugyanitt kevesebb mint egy perc alatt kérheted tanácsadóink díjmentes összehasonlítását a te egyedi igényeid alapján. Érdemes egyedi kalkulációt kérned, mert nem csak időt spórolunk neked, a papírmunkát is mi intézzük helyetted. 

Mi az a Zöld Hitel? Miben különbözik a többi lakáscélú támogatástól?

A zöld hitel (teljes nevén NHP Zöld Otthon lakáshitel) egy kamattámogatott lakáshitel, amelyet energetikailag hatékony, új építésű ingatlanok vásárlására vagy építésére fordíthatsz. A hitel főbb jellemzői:

 • Igényelhető hitelösszeg: legfeljebb 70 millió forint
 • Futamidő: 5 – 25 év
 • Kamat mértéke: legfeljebb 2,5 százalék, ami a futamidő alatt végig fix
 • Felhasználás
  • legalább BB energetikai besorolású újépítésű ingatlan vásárlása vagy építése, ezen belül:
   • már meglévő telken új ház építése
   • telekvásárlásra, és az azt követő építkezésre
  • zöld hitel kiváltására
  • gépkocsitároló / tároló egyidejű finanszírozása akkor, ha azonos helyrajzi számon, vagy többlakásos épület esetén azonos lakóépületben van.
 • Felszámítható díjak: 
  • közjegyzői díj
  • Földhivatal ügyintézési díj
  • értékbecslés
  • legfeljebb 0,7 százalék (maximum 100 000 forint) folyósítási díj
  • legfeljebb 1 százalék (maximum 30 000 forint) előtörlesztési díj
 • Keret: a hitelre 200, majd később további 100 milliárd forintot biztosított a Magyar Nemzeti Bank, tehát a kölcsön kerete véges és elfogyhat. 

A zöld hitel további előnyei

A kimagaslóan alacsony kamat mellett a zöld hitelnek további előnyei is vannak, amik miatt számodra is jó választás lehet, ha új lakást szeretnél vásárolni vagy építeni.

Nem szükséges gyermeket vállalni: szemben több államilag támogatott hitellel vagy vissza nem térítendő támogatással, a zöld hitel igényléséhez nincs szükség kötelező gyermekvállalásra. 

0 százalékos zöld csok hitellel igényelhető: a zöld hitel mellé zöld csok hitelt is felvehetsz, aminek 0 százalék a lesz így a kamata. A csok hitel legfeljebb 15 millió forint három vagy több gyermek vállalása esetén. 

Kombinálható további kedvezményekkel: a hitel mellé felvehetsz akár babaváró hitelt vagy piaci kamatozású hitelt, továbbá megkaphatod a csok támogatást is, amennyiben megfelelsz az igénylési feltételeknek.

Ha fix kamatozású a hitel, miért látok különböző THM-eket?

A zöld hitel esetében az MNB maximum 2,5% kamatot határozott meg, tehát a bankok kérhetnek annál alacsonyabb kamatot. Ezért láthatod egyes bankoknál például a fix 1,99%-os kamatot, míg más pénzintézetek az egyéb díjakat engedik el, így eredményezve különböző THM-eket.

Az NHP zöld otthon hitel feltételei  

A zöld hitel sikeres igénylésének mások a feltételei, mint egy piaci kamatozású jelzáloghitelnek. A legfontosabb eltérés a finanszírozható ingatlanok körében van, tehát nem mindegy, hogy milyen lakást vagy házat szeretnél vásárolni vagy építeni. 

Csak újépítésű ingatlan vásárlása vagy építése

Zöld hitelt kizárólag újépítésű ingatlan vásárlására vagy építésére vehetsz fel. Ez azt jelenti, hogy használt lakást nem vehetsz belőle, továbbá felújításra sem használható a kölcsön. 

Tulajdonosként a megvásárolt ingatlanban 10 évig kell életvitelszerűen élned.

Energiahatékony lakás besorolás – mi az a BB?

Az egyik legfonrosabb feltétel, hogy a vásárolni kívánt otthonnak energiahatékonynak kell lennie. Mit jelent ez? Primer energiaigénye a támogatott lakásnak nem érheti el a 90 kWh/m2/év-et, illetve legalább BB energiahatékonysági besorolással kell rendelkeznie. Ennek részleteit két rendelet (176/2008.-as Korm. , illetve a 7/2006.-os TNM rendelet) szabályozza. A kötelezően kiállítandó energetikai tanúsítvány mind a kettő értéket tartalmazza – így azok számítását nem kell saját magunknak elvégezni. Annyit azonban érdemes tudnod, hogy 

a BB besorolás önmagában nem lesz elegendő a sikeres hiteligényléshez,

mivel az a kategória szélesebb – 81-100 kWh/m2/év-es összesített energetikai jellemző esetén is meg lehet kapni.

Zöld hitel – új lakás vásárlásához, legfeljebb 2,5% kamattal

forrás: Országos Tanúsító Központ tájékoztatója

Frissítés: A Magyar Nemzeti Bank a 200 milliárd forintos keret kimerülése után további 100 milliárd forinttal egészítette ki a keretet és a feltételeken is szigorított. A zöld hitelből vásárolt vagy épített ingatlan primer energiaigénye legfeljebb 80 kWh/m²/év lehet 90 kWh/m²/év helyett.

A zöld hitel személyi feltételei

Ahhoz, hogy a kölcsönt igényelni tudd, nem csak az ingatlannak, de neked is meg kell felelned a banki hitelbírálaton. A személyi kritériumokon túl ez jövedelmi feltételeket is jelent. Akkor veheted fel a zöld hitelt, ha 

 • belföldi, nagykorú magánszemély vagy, érvényes személyazonosító dokumentumokkal
 • igénylőként te leszel a tulajdonos
 • 10 évig az ingatlanban élsz életvitelszerűen, nem lehet bérbe adni
 • rendelkezel rendszeres, igazolható jövedelemmel
 • nem szerepelsz a Központi Hitelinformáció Rendszer negatív adóslistáján

Változások a zöld hitel 100 milliárd forintos keretemelése után

A 200 milliárd forintos hitelkeret kimerülése után változó feltételekkel lehet igényelni a további 100 milliárd forintból. A változások:

 • a hitelből vásárolt vagy épített ingatlan primer energiaigénye 90 kWh/m²/év helyett legfeljebb 80 kWh/m²/év lehet, tehát szigorúbb az ingatlannal kapcsolatos elvárás, ami a 2022.04.05. után beadott hitelkérelmekre vonatkozik. 
 • Ha igényesz 0 százalékos zöld csok hitelt a kölcsön mellé, annak futamideje eltérhet a zöld hitelétől, de legfeljebb 25 év lehet.
 • ha végtörleszted a zöld hitelt, nem kötelező életvitelszerűen 10 évig benne élni
 • a folyósítástól számított 10 év után cserélhetsz fedezetet a hitel mögött.  

Zöld hitel fogalomtár


Energiahatékonyság

A lakás primer energiaigénye nem lépheti túl a 80 kWh/m2/év-et, energetikai besorolása legalább BB szintű kell hogy legyen. Az új lakás vásárlásánál kötelezően kiállítandó energetikai tanúsítvány tartalmazza ezeket az adatokat.


Zöld csok hitel

A zöld hitel mellé igényelhető zöld csok hitel gyakorlatilag a már ismert csok hitel. A különbség az, hogy amennyiben a zöld hitel mellé veszed fel a csok hitelt, a csok hitel kamata 0 százalék, tehát kamatmentes lesz.


Adásvételi szerződés

Ahhoz, hogy biztosan részesülj a zöld hitelből, szükséges adásvételi szerződés, előszerződés nem elegendő. Az adásvételi szerződéssel a bank “befoglalja” a te részedet a zöld hitel keretéből.


Hitelkiváltás

A zöld hitel csak akkor használható a zöld hitel egy másik hitel kiváltására, ha a másik hitel is zöld hitel. Tehát piaci kamatozású jelzáloghitelt, személyi kölcsönt, fogyasztóbarát lakáshitelt nem cserélhetsz le zöld hitellel. 


Rendelkezésre tartás

A bankok hosszabb ideig rendelkezésre tartják számodra a zöld hitelt (például, ha szakaszos az újlakás-építkezés és még több évig is elhúzódik). Központi szabály alapján ez 3 év, de banktól függően 2-4 év is lehet. Építkezésnél jellemzően szakaszosan finanszíroznak bankok, ekkor 4 év a rendelkezésre tartási idő.

Zöld hitel gyakran ismételt kérdések


Elfogyhat a zöld hitel?

Igen, a hitelkeret véges. Kezdetben 200 milliárd, majd annak kimerülése után további 100 milliárd forintot szánt erre a célra a Magyar Nemzeti Bank. 


Ház vagy lakás felújítására lehet igényelni a zöld hitelt?

Nem. Csak és kizárólag új lakás vagy ház vásárlására, építésére, befejezésére, illetve Zöld Hitel kiváltására használható fel ez a kamattámogatott kölcsön. 


Hol lehet zöld hitelt igényelni?

A legtöbb hazai kereskedelmi banknál elérhető a zöld hitel. Azonban a keret kimerüléséhez közeledve a pénzintézetek felfüggesztették a kérelmek befogadását, így egyre kevesebb bankban tudod igényelni. Kérd tanácsadónk segítségét az igényléshez, aki napi kapcsolatban van a bankokkal, így segítve a gyors lépést.


Mennyi idő alatt juthatok zöld hitelhez?

Hiánytalan hitelkérelem esetén az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva 15 napon belül vásárlás esetén, és 25 napon belül építkezés esetén. Ha csokot is veszel fel mellé, akkor legfeljebb 20 és 40 nappal számolhatsz. 


Egyedülállóként igényelhetek Zöld hitelt?

Igen. Sem a házasság, sem a gyermekvállalás nem feltétele az NHP Zöld Hitel felvételéhez. Adóstárs bevonására is van lehetőség.