Beruházási hitel előnyei:

A széleskörű állami és Európai Uniós támogatás mellett sok előnye van egy jól megválasztott kölcsönnek, úgy mint:

 • akár több milliárd forintos hitelösszeg,

 • változatos hitelcélokra igényelhető,

 • akár 15-20 év futamidővel,

 • sok esetben devizában is kérhető.

Egy ilyen finanszírozás bevonásával hamarabb kezdheted meg a jövedelemtermelést, ezért sokszor rendkívül előnyös ennek a szolgáltatásnak az igénybevétele.

Mi az a beruházási hitel?

A beruházási hitel egy konkrét hitelcélhoz rendelt kölcsön, melyet fejlesztési, beszerzési céllal lehet felvenni a saját források kiegészítésére. Ingatlanvásárlásra, forgóeszközre, vagy akár részesedés vásárlására is lehet igényelni, több banknál devizában is. Általában 10-40 százalék önerő szükséges a hitel kiutalásához, 1-10 év a futamidő hossza, és a konkrét cél teljesülését legalább számlákkal kell igazolni. Rendkívül fontos eszköze az ország és a régió gazdasági versenyképességének fejlesztésében, ezért számos módon támogatja az állam is és az EU is.

Milyen hitelcélra lehet beruházási hitelt kapni?

Nagyon változatos hitelcélokra lehet beruházási kölcsönt igényelni. A legtöbbször előforduló engedélyezett hitelcélok:

 • ingatlan vásárlása vagy építése,
 • ingatlan felújítása vagy bővítése,
 • gép vagy berendezés vásárlása, fejlesztése,
 • forgóeszköz vásárlás,
 • üzletrész vagy egyéb társasági részesedés megvásárlása,
 • hitelkiváltás.

A következő fejezetben bemutatjuk a legfontosabb állami, uniós, és piaci szereplőket, akik ma meghatározzák a beruházási hitelezést Magyarországon.

Állami, EU-s, és piaci alapú beruházási hitelek

Államilag támogatott

Beruházási hitelek támogatása az egyik legjobb módja a gazdaság újraindításának egy olyan nehéz időszakot követően, mint amilyen a 2020-as koronavírus okozta gazdasági válság volt.   

Széchenyi Beruházási Hitel GO!

Államilag támogatott beruházás-finanszírozási hitel, amellyel akár 1 milliárd forint is igényelhető, max. 10 éves futamidőre. A KAVOSZ irodáin keresztül igényelhető, az ország több mint 200 pontján.

Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!

Agrár beruházási hitelcélok teljesítéséhez szükséges forrásokat is biztosít a KAVOSZ. Minimum 1 millió forinttól maximum 1 milliárd forintig terjedhet a keret, és a vállalkozásnak kell biztosítani a beruházás költségének legalább 10%-át. Szintén a KAVOSZ irodákon keresztül igényelhető. 

Széchenyi Mikrohitel GO!

Ez a hitelkonstrukció a mikro-, kis-, és középvállalkozások számára nyújt finanszírozási lehetőséget, mely alapesetben legfeljebb 50 millió forint keretet biztosít. Nem csak egyszer lehet felvenni, ám cégenként 100 millió forint a felső határ – cégcsoport esetében pedig 150! 

EXIMBank Fordulat Hitel

Az EXIMBank Fordulat Beruházási Hitele egy rugalmas lehetőség legfeljebb 10 millió euró, vagy 3,5 milliárd forint finanszírozás megszerzésére – fix kamatozással, és akár 3 éves türelmi idővel! A termék részletei itt találod.

Társasházi hitelek és egyéb, államilag támogatott kölcsönök

Ha nincs kerete a társasháznak egy felújítás végrehajtásához, akkor szintén lehet folyamodni kedvezményes kölcsönhöz több bankon keresztül. Az OTP Bank Thermo / Stílus programja mellett az Unicredit Bank, a Takarékbank, a Raiffeisen Bank egyaránt ajánl ilyen hitelt.

Rengeteg más, államilag támogatott hitel létezik Magyarországon, melynek az elsődleges célja a gazdaság felélénkítése a 2020-as koronavírus okozta válságot követően. Ezért mielőtt egy tisztán piaci alapú kölcsönt vennél fel, mindenképpen tájékozódj a kamattámogatott lehetőségekről!  

Európai Unió által támogatott

Az Európai Unió az Európai Beruházási Bankon, az Európai Beruházási Alapon, és egyéb szervein keresztül széles körben nyújt olyan kölcsönöket, melyekkel a nagyobb befektetéseket, fejlesztéseket, termelési eszköz vásárlásokat lehet finanszírozni. A programok rövid hivatalos összefoglalóját az EU hivatalos honlapján találhatod meg. Az unión keresztül egyéb pénzügyi szolgáltatások is elérhetőek, mint például a COSME rendszer által nyújtott hitelgarancia. 

Európai Beruházási Bank és Európai Beruházási Alap

Az EBB és EBA honlapja szerint “az Európai Beruházási Bank a világ legnagyobb multilaterális hitelezője – és az éghajlatváltozás elleni küzdelem legnagyobb finanszírozója.” E két szervezet égisze alatt számos olyan program indult meg, melynek célja az európai gazdaság versenyképességének – és fenntarthatóságának – növelése. Az EBB 25 millió euró fölötti hitelösszeg esetén közvetlenül hitelez, az alatt egy keretet ad helyi pénzintézeteknek, akik továbbhitelezik a pénzt.

COSME program

Versenyképesség növelésének céljával, kis és középvállalkozások megsegítésére létrejött uniós program, mely maximum 150.000 eurós hitelkeretet tud biztosítani. Hitelezés mellett egyéb pénzügyi szolgáltatást is végeznek a program keretei közt, pl.: hitelgarancia, portfoliógarancia.

InnovFin

Garanciákat és hiteleket nyújt olyan cégek számára, melyek nagy szerepet játszanak innováció támogatásában. Az Európai Beruházási Bank és az Európai Beruházási Alap nyújtja a támogatott kölcsönt pénzintézeteken keresztül. 

Kreatív Európa

A kreativitást és kulturális beruházások támogatását célzó Kreatív Európa program kis-, és középvállalkozások (kkv-k) számára nyújt hitelt. 

EaSI – a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programja

Mikrovállalkozások, illetve a mikrovállalkozást indítani szándékozó, különleges bánásmásmódot igénylő személyeknek kölcsön – 25.000 EUR maximális határral. Szociális vállalkozás esetén ugyanez a határ 500.000 EUR. 

Piaci alapú beruházási kölcsönök

CIB Bank Beruházási Hitel

Egyedi jóváhagyás alapján történik a hitelösszeg engedélyezése és a kamatláb meghatározása, a vállalkozás nettó árbevétele, banki adósminősítése, és hitelmúltja alapján. Igényelhető:

 • ingatlanvásárlás és építés,
 • felújítás és bővítés,
 • építési céllal telekvásárlás,
 • tárgyieszköz-vásárlás,
 • részesedés vásárlás céljából.

A kölcsön forintban, dollárban, és euróban kérhető, legfeljebb 10 éves futamidőre. Az ajánlatot közvetlenül itt.

Duna Takarék

Vállalkozások versenyképességét javító kölcsön elérhető a DT Banknál is, a következő feltételekkel:

 • Futamidő: 12-120 hónap,
 • Hitelösszeg: minimum 500.000 forint
 • Saját erő: a tervezett nettó költség legalább 30 százaléka
 • Deviza: forint vagy euró

A Duna Takarék ajánlatának részletei itt érhetőek el!

K&H Beruházási hitel

Közép és hosszú távra nyújt hitelt a K&H Bank is. Felhasználható ingatlanvásárlás és fejlesztés mellett gépek és egyéb berendezések beszerzésére, illetve felújítására is. Kizárólag forintban érhető el, minimum 1 millió forintos hitelösszeggel, 1 és 10 év között futamidővel. A kamat mértékét egyedileg határozza meg a bank, a szolgáltatás részletes ismertetője itt tekinthető meg.

A Grantis segít megtalálni vállalkozásodnak az ideális hitelt!

Az világosan látható, hogy a beruházási hitelezés Magyarországon egy nagyon szerteágazó téma, rengeteg piaci, állami, és EU-s szereplővel, támogatással. A Grantis hitelszakértői nap mint nap foglalkoznak vállalkozói kölcsönökkel, így világosan átlátják a rendszert. Ez a tudás számodra is elérhető egy ingyenes konzultáción keresztül, melyre az alábbi űrlap kitöltésével akár azonnal tudsz jelentkezni!

Gyakran Ismételt Kérdések – Beruházási hitel


A mikrovállalkozás kkv?

Igen, a mikrovállalkozások a kis-, és középvállalkozások közé tartozik, ezért általában igényelhetik a kkv-k számára létrehozott hitelkereteket.


Hol lehet a Széchenyi beruházási hiteleket igényelni?

A Széchenyi GO! hiteleket a szervezet irodáiban lehet igényelni, melyhez térképet a KAVOSZ hivatalos oldalán találhatsz.


Lehet euróban hitelt igényelni?

Az államilag támogatott KAVOSZ hitelek csak forintban érhetőek el, az EXIMBank és a piaci szereplők viszont jellemzően adnak lehetőséget euróban történő hitelezésre is.


Most induló vállalkozás kaphat hitelt?

Igen. Több pénzintézettől lehet igényelni kifejezetten induló vállalkozások számára kialakított hitelkereteket, akár állami támogatással is – ilyen kölcsön például a Széchenyi Mikrohitel GO!.

Fogalomtár


COSME

A Programme for Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises egy olyan EU-s törekvés, mely az európai kkv-k hitelfelvételét hivatott leegyszerűsíteni. A magas kockázatú beruházási finanaszírozáshoz jutást akár 90%-os kezességvállalással támogatja.


Szociális vállalkozás – Social entrepreneurship

A sokszor társadalmi vállalkozásnak fordított “szociális vállalkozás” az egy olyan társaság, mely innovatív megoldások révén próbál megoldást találni egy bizonyos társadalmi problémára.


KAVOSZ, VOSZ, MKIK

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), illetve Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) egyesülésével létrejött szervezet, mely az olyan államilag támogatott hitelekért felel, mint például a Széchenyi Kártya GO! Beruházási Hitel.


EXIM Bank – Magyar Export-Import Bank Zrt.

Ahogy a pénzintézet neve is mutatja, ennek a banknak a célja a magyar export és import törekvések támogatása. Többek közt exportélénkítő hitelekkel, vevőhitelekkel, beszerzési kölcsönökkel élénkíti a kereskedelmet.


Mikrovállalkozás

Kevesebb mint 10 főt foglalkoztató cég, melynek teljes éves árbevétele nem éri el a 2 millió eurót. Magyarországon domináns vállalkozási forma (a vállalkozások több mint 95%-a mikrovállalkozásnak számít.