Amit adókedvezményről tudni kell

Nagyon fontos, hogy az adókedvezmény nem jár alanyi jogon, ezt nekünk minden évben igényelnünk kell az SZJA-ként befizetett adónkból. Az SZJA (személyi jövedelemadó) a bruttó bérünk 16%-a (jövőre 15% lesz), ami azt jelenti, hogy egy havi bruttó 150 ezer forintos fizetés esetén egy évben 288 ezer forintot fizetünk be ilyen formában. A nyugdíjbiztosításokra pedig a befizetett díjaink 20%-át, évente maximum 130 ezer forintot tudunk visszatéríteni, egy gyors számolás után kijön, hogy ehhez 650 ezer forintot kell megtakarítani. Ezekből a számokból látszik, hogy nem igazán fordul elő az, hogy ne tudjuk igénybe venni a minket megillető adókedvezményt.

Azt azonban fontos tisztázni, hogy ezt csak kimondottan nyugdíj célra lehet indítani, így ha a szolgáltatás előtt vissza akarnánk venni a pénzt, akkor az igényelt adókedvezményeket 20%-kal növelten kell az államnak elutalni.

Miért jó az adókedvezmény?

Az adójóváírással azt érjük el, hogy minden befizetett pénzünk 120%-a termelje a nyereséget számunkra. Leegyszerűsítve minden 10 ezer forint után 12 ezer forint kerül befektetésre, persze miután az államtól megérkezett a 20% adóvisszatérítés. Ez pedig sok extra forintot jelent nekünk nyugdíjas éveinkre.

A táblázatban egy olyan havi 15 ezer forintos nyugdíjbiztosítással számoltunk, amely évente 8%-os hozamot ér el, és évente 3%-os értékkövetést alkalmazunk. Az inflációval most nem kalkuláltunk.

Ahogy vártuk minél előbb kezdünk el félretenni a nyugdíjunkra, annál jobban járunk, de a számok akkor is megdöbbentőek. 40 év megtakarítás akár több mint 13 millió extra forintot jelenthet a 81,4 millió forintos nyugdíjalapunkból. De 12 év alatt is jól jön a plusz 736 ezer forint, lesz mire elkölteni.

Építsünk minél magasabb nyugdíjvagyont!

Ebben a cikkben megmutattuk, hogy milyen sokat számít a 20%-os adókedvezmény, ami jár a nyugdíjbiztosítások után. Persze nem kell túlvállalnunk magunkat a rendszeres díjakat illetően, hiszen arra is van lehetőségünk, hogy az év végén tegyünk be plusz pénzt, ezzel is plusz adójóváírásra szert téve. Ha ilyen, és ehhez hasonló gyakorlatias ötletekre kíváncsi, akkor igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt a lenti űrlap segítségével! Megtakarítási szakértőnk felkeresi Önt, és megtalálja az optimális megoldást, hogy a lehető legmagasabb nyugdíja legyen.