Hogyan élnek a mai nyugdíjasok és mire számíthat a jövő generációja?

Az állami nyugdíjkatasztrófa mindenkit érint az országban. A jelenlegi 210 674 forintos átlagnyugdíj majdnem a 383 500 forintos átlagbér fele, és decembertől már a megemelt 216 800 forintos bérminimum is elhúz mellette. Az, aki most megy nyugdíjba, jellemzően csak az utolsó havi fizetésének a 60 százalékát kapja meg öregségi nyugdíjként, amely infláció idején kifejezetten kellemetlen változás. Akinek nincs megtakarítása, az vagy leadni kényszerül az életszínvonalából (kérdés, hogy miből, rezsi, élelmiszer?) vagy idős korában is dolgoznia kell, jelenleg is kb. 200 ezer nyugdíjas dolgozik az országban, azaz a közel 2 millió nyugdíjas tizede vállal jelenleg is munkát. Félmillió forint feletti nyugdíja egy szűk rétegnek van, ők az ún. luxusnyugdíjasok, de mindössze 35 ezren vannak. Ám tévhit azt gondolni, hogy csak a magyarok járnak ebben a cipőben, mert az EU-ban sem jobb a helyzet ilyen téren, az öregedő társadalom okozta nyugdíjterhelés Európa-szerte komoly fejtörést okoz az államnak. A problémára a leggyakoribb válasz a korhatár emelés szokott lenni, például a németeknél és a hollandoknál már hivatalos, hogy 67 évre, a dánoknál 69 évre emelik a korhatárt, nálunk jelenleg még 65 év a korhatár, és bár egyelőre nincs hír újabb emelésről, reálisan nézve lehet rá számítani. A jövő nyugdíjasait fokozottan érinti a nyugdíjhiány, akik lehet, hogy már csak a fizetésük harmadából gazdálkodhatnak idős korukban, most viszont még van idejük arra, hogy öngondoskodással tegyenek érte, hogy ez másképp legyen. 

Szeretnéd megtudni most, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatsz? Nyugdíjkalkulátorunk megmutatja!

Nyugdíjkalkulátor

Születési évem
Nettó fizetésem Ft

A nyugdíjkalkulátor által számított adatok tájékoztató jellegűek, és körülbelül 90%-os pontossággal számolnak.

Hogy számol a kalkulátor?
Várható nyugdíjad:
Ami -tal kevesebb mint a mostani fizetésed. Ahhoz, hogy ezt a hiányt pótold, havonta és közötti összeget érdemes félretenned egy 20% adójóváírásos nyugdíj előtakarékosságba.

Embertípusok, akiknek érdemes privát nyugdíj megtakarítást indítani

A nyugdíjhelyzettel kapcsolatos tények megismerése után gyakorlatilag arra juthatunk, hogy mindenkinek érdemes takarékoskodni a privát nyugdíjára, de ennél azért valamivel árnyaltabb a kép, ezért néhány plusz infót is hoztam különböző élethelyzetekre. 

Pénzügyileg tudatos személyeknek

Elsőként azt említeném, hogy annak éri meg, aki szeret pénzügyileg tudatosan élni, jó pénzügyi döntéseket hozni, előre tervezni, mert nem akar a máról a holnapra élni, és fontos neki, hogy mire megy el a sok munka árán megtakarított pénze. 

A nyugdíj megtakarítás egy hosszú távú befektetési forma, amely azoknak ajánlott, akik hosszú távon gondolkodnak (ez egyébként attól is megvéd, hogy idő előtt belenyúlj és emiatt bukj). 

Akkor is ajánlott nyugdíjra takarékoskodni, ha nem szeretnél kimaradni a kétszámjegyű gazdasági hozamokból, de nincs több tíz milliód más nagy befektetésbe belevágni, ezt a lehetőséget egy jól kiválasztott nyugdíj megtakarítás is meg tudja adni.

A húszas, harmincas, negyvenes korosztálynak

Minél fiatalabban vágsz bele, annál többet profitálhatsz, például 20 évesen indítva a megtakarítást, havi 20 ezer forintból is közel 70 millió forintos nyugdíjtőkéd lehet. A nyugdíj megtakarítás a legjobb belépő szint arra, hogy megtanulj félretenni. Nagyon fontos, hogy a ma megkeresett pénzed nemcsak a ma kiadására van. 

A harmincas, negyvenes korosztálynak is jók az esélyei, ők azok, akik egzisztenciában már ott tartanak, hogy stabilan be tudnak iktatni az életükbe egy ilyen megtakarítást, és még éppen hogy ki tudják használni a lehetőséget, mielőtt végleg lemaradnak róla. Van azonban egy rossz hírem is, ha 55-60 évesen jut először eszedbe, hogy te bizony hamarosan nyugdíjas leszel, akkor sajnos el vagy késve a privát nyugdíj megtakarítással, ez nem arra lett kitalálva, hogy pár év alatt tőkét lehessen építeni belőle. 

Alkalmazottak és vállalkozók is igénybe vehetik az adójóváírást

Ha alkalmazott vagy, akkor nyugdíjkalkulátorunkkal megnézhetted, hogy mennyi nyugdíjhiányod lesz, legalább ezt az összeget érdemes öngondoskodással pótolni. Ha IT-s vagy mérnök vagy, menedzser, középvezető, stb. a havi 1-2 milliós fizetésből játszva kimaxolhatod akár az évi 280 ezres adójóváírást is. Ha az átlagbérből élsz, akkor kezdésnek a fizud 5-10 százalékából is tudsz már haladni, az SZJA-dból a 20 százalékos adójóváírást ebben az esetben is érvényesítheted. Tanácsadóink abban is segítenek, hogy ne vállald túl magadat, csak annyit tegyél félre, ami nem veszélyezteti a megélhetésedet.

Ha vállalkozó vagy, akkor muszáj, hogy legyen nyugdíjterved. Különben nagy lesz a szakadék, a mostani jövedelmed és a későbbi nyugdíjad között, és ennek meg fogod érezni a hiányát. Ha vállalkozóként keresel annyit, hogy megtehesd, akkor neked is érdemes élni az elérhető legmagasabb adójóváírással. Az évi 280 ezer forint jár neked! Nyugdíjbiztosítással vállalkozóként is élhetsz a lehetőséggel.

A különböző egyéni élethelyzetekben is jól jöhet egy nyugdíj megtakarítás

Amennyiben egészséges vagy, a nyugdíjbiztosítás később megvédhet, mert egészségkárosodás, és rokkantság esetén is térít. Ha pedig már most is betegeskedsz és alig bírod a hajtást (+ ha netán nem lenne meg a 20 év szolgálati időd), akkor meg gondolj arra, hogy idős korodban hogy tudnál dolgozni, szükséged lehet egy privát nyugdíjtőkére. 

Ha családos vagy, akkor azért jó, ha van megtakarításod, hogy idős korodban ne te legyél rászorulva a fiatalokra, hanem te legyél a jófej nagyszülő, aki viszi programokra az unokákat, és adja a zsebpénzt. A nők esetében különösen fontos az öngondoskodás, hiszen a gyermekvállalás miatt a munkából kieső évek hátrányosan érintik a nyugdíjukat, és sajnos a nők még mindig kevesebbet keresnek. Ha egyedülálló maradnál, akkor meg azért fontos erre gondolnod, mert gyakorlatilag csak magadra számíthatsz, nagyon gyenge a szociális háló. 

Összefoglalva

Az állami nyugdíjhiány minden magyar embert érint, már a garantált bérminimum is magasabb az átlagnyugdíjnál. Ha van még legalább 20 éved a nyugdíjig, akkor öngondoskodással meg tudod alapozni a privát nyugdíjadat. 

A nyugdíj megtakarítás elsősorban azoknak való, akik pénzügyileg tudatosak és hosszú távon gondolkodnak. Légy akár huszonéves, vagy harmincas-negyvenes, alkalmazott vagy vállalkozó, családos vagy egyedülálló, minden élethelyzetre találunk megoldást a privát nyugdíj megtakarításod felépítéséhez. Érdekel, hogy személy szerint mik a lehetőségeid, időben vagy-e még hozzá, milyen típusú megtakarítás illene hozzád? Mennyit lenne érdemes félrerakni a privát nyugdíjadhoz, van-e rá kereted a béredből? Saját fejlesztésű nyugdíj megtakarítás kalkulátorunkkal kiszámoljuk Neked! És több mint 20 ezer ügyféltapasztalat tudását adjuk át. Ha szeretnél beszélni egy felkészült szakértővel a témáról, akkor a lenti űrlapon tudsz jelentkezni.