Alkalmazottak vs. egyéni vállalkozók nyugdíjszámítása

Magyarországon jelenleg 594 ezer regisztrált egyéni vállalkozót tartanak számon a KSH szeptemberi adatai szerint (az utóbbi négy évben 100 ezer új egyéni vállalkozót regisztráltak), azonban még ennél is nagyobb a nyugdíj megtakarításokban érdekeltek száma, hiszen azoknak is csorbul a nyugdíja, akik korábban voltak vállalkozók. A következőkben felvázolok néhány lehetőséget arra, hogy egyéni vállalkozóként hogyan építheted fel a privát nyugdíjadat és ezáltal miként őrizheted meg a függetlenségedet nyugdíjas korodban is.

Kezdem a katásokkal! Az új kata-törvény alig több mint egy évvel ezelőtt, 2022. szeptember elsején lépett hatályba, és elég nagy port kavart az egyéni vállalkozók körében. A változás lényege, hogy csak az maradhatott katás (a taxisok kivételével), aki magánszemélyeknek számláz, és nem cégeknek. Így katások maradhattak a szépségipari dolgozók, például a fodrászok, a jellemzően cégeknek számlázó szabadúszók, mint a fordítók, szövegírók, grafikusok viszont már nem.

A katát nem véletlenül sírják vissza annyian, hiszen mindössze havi 50 ezer forintból le volt tudva az adózás (plusz iparűzési adó) évi 18 millió forintos keretösszegig. Ez azt jelentette, hogy akinek volt rá lehetősége, akár havi 1,5 millió forintot is kereshetett, és az évi 18 millióból mindössze 600 ezret kellett leadóznia. Persze, kicsiben is megérte üzemeltetni, hiszen ez az 50 ezer forintos kiadás eltörpült amellett, amennyit egy alkalmazott fizetéséből levonnak. 

A munkavállalót terhelő járulékok idén: 15 százalék személyi jövedelemadó, 18,5 százalék társadalombiztosítási járulék (nyugdíj, egészségbiztosítás, munkaerőpiaci), azaz 33,5 százalékot egyből lecsapolnak a fizetésekből. A nyugdíjjárulék mértéke ebből 10 százalék. Ez a jelenlegi bruttó 566 800 forintos átlagfizetéssel számolva úgy néz ki a gyakorlatban, hogy több mint 189 ezer forintot levonnak ezeken a jogcímeken, és kedvezmények nélkül 376 ezer forint körül marad a zsebedben. 

Az öregségi nyugdíjak kiszámítása egyébként a szolgálati idő és a nyugdíj alapját képező havi átlagkereset alapján történik, a szorzószámok a következőképp alakulnak.

Így számolják az öregségi nyugdíjat

Szolgálati idő (év)Az öregségi nyugdíj alapját
képező havi átlagkereset százaléka
2053 %
3068 %
4080 %
50-től100 %
Forrás: Magyar Államkincstár (kiemelt példák)

Az előbb említett adólevonásokkal szemben a kata jóval barátibb volt, magasabb jövedelmet lehetett vele elérni, mint alkalmazottként, csakhogy ez épp a nyugdíjadba vajmi keveset számít bele. 

A duplacsavar az, hogy a katások nyugdíját az alkalmazottakkal ellentétben nem a teljes jövedelmük, hanem a befizetett adó alapján számolják. Az 50 ezer forintos adó befizetése után ehhez törvényileg bruttó 108 ezer forintot határoztak meg, akik vállalták a magasabb, 75 ezer forintos adó megfizetését (kb. 10 százalék), számukra is csak bruttó 179 ezer forintot állapítottak meg (és idéntől már ez a lehetőség is megszűnt), egyik összeg sem valami karcos, sőt irreálisan alacsony, hiszen még a minimálbért sem éri el. Tehát ezzel a bruttó 108 ezer forinttal az a legnagyobb baj, hogy ezt veszik alapul a nyugdíjadhoz, olyan mintha csak ennyit kerestél volna. És a havi várható nyugdíj még ennél is biztosan kevesebb lesz, már most is csak 60 százalék körül mozog a nyugdíj helyettesítési ráta, amely az utolsó havi jövedelmed és az első nyugdíjad közti arányt jelzi. 

Korábbi cikkünkben le is vezettük, hogy mi várhat a katásokra 40 év munkaviszony után, és siralmas a helyzet, akkor azt állapítottuk meg, hogy aki 50 ezer forintot fizetett, annak várhatólag 41 ezer forintos, aki 75 ezer forintot, annak 90 ezer forintos nyugdíja lesz. 

Hátráltató körülmény az is, hogy a nyugdíjhoz szükséges minimum 20 éves szolgálati időt, azaz munkával töltött időt (résznyugdíjhoz 15 év) sem számolják el automatikusan annak, aki 20 évig volt vállalkozó. Így simán előfordulhat, hogy egy évnyi katás időszak csak fél év szolgálati időnek számít, kvázi lefeleződik a nyugdíjhoz figyelembe vett időtartam, akkor is, ha végig becsületesen dolgoztál. Ez 20, 30 vagy 40 év után elég kellemetlenül érinthet, ha csak a felét ismerik el a munkádnak, és annyival kevesebbet kapsz. A legrosszabb forgatókönyv pedig az, ha mondjuk 20 év után csak 10 évet számítanak be, és emiatt maradsz le a nyugdíjról. 

Teljes szolgálati évnek ugyanis csak az a naptári év számolható el, amikor a nyugdíjba beleszámító alap (a korábban emlegetett bruttó 108 ezer forint) elérte a mindenkori minimálbért. 2023-ban a minimálbér összege bruttó 232 000 forint. Szóval ez bukta, kb. esélytelen utolérni az évente emelkedő minimálbért. Teljes évekkel biztosan nem tervezhetsz, maximum részarányos hónapokat tudsz beszámítani a nyugdíjadba (és akkor az ilyen-olyan okból történő szüneteltetéseket még nem is néztük, mert ugye vállalkozóként nincs szabi), igen, ez elég nagy probléma. 

Aki 2023-ban fizet 50 ezer forintot, mert ugye már csak ez a lehetőség marad, az 33 037 forintra számíthat. Micsoda? Mire odaérsz, hogy nyugdíjas leszel, ez a pénz semmit sem fog érni, lehet, hogy még egy fagyit sem tudsz majd belőle venni. 

Katások várható nyugdíja 2023

Kata: 50 ezer forint
Kata bruttó nyugdíjalap108 000 Ft
Kata nettó nyugdíjalap71 820 Ft
Minimálbér (bruttó)232 000 Ft (ehhez viszonyítanak)
Szolgálati idő 1 év alatt0,46 évet számolnak el
Várható nyugdíj 40 év kata munkaviszony után33 037 Ft

Azt, hogy mennyi szolgálati időt számolnak el, azt az aktuális bruttó minimálbér és a bruttó nyugdíjalap százalékos arányából tudjuk, jelen esetben 1 évre 0,46 év jut, ennyit számítanak be. A várható nyugdíj tehát a nettó nyugdíjalap 46 százaléka, így jön ki a 33 037 forint.

Az exkatások számára az átalányadózás maradt a fő alternatíva. A főállású átalányadózók adózási formája sokkal összetettebb, mint a katásoké, de valamelyest hasonlít az alkalmazottakéhoz. Nekik is meg kell fizetniük a 15 százalékos személyi jövedelemadót, a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot és emellé még 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is. Az átalányadózóknál különböző költséghányadok is vannak: 40, 80 és 90 százalékosak, ez azt jelenti, hogy a fennmaradó 60, 20 és 10 százalék jövedelem után kell adót fizetni. Az, hogy ki, melyik kategóriába tartozik, azt általában a tevékenységi kör határozza meg.

Nyugdíjbiztosítás: a vállalkozók nyugdíj megtakarítása

Eleget szörnyülködtünk, most már rátérek a megoldásra, ahhoz, hogy tisztességes nyugdíjad legyen, privát nyugdíjat kell felépítened. A nyugdíj megtakarításoknak három formája van: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás, amelyeket az állam támogatással is ösztönöz. 

Vállalkozóként egyedül a nyugdíjbiztosításra érvényesítheted a visszaigényelhető szja-t, ami évi 20 százalékos adójóváírást jelent, ennek a maximális összege évente 130 ezer forint. 

Az egésznek az a titka, hogy az szja-t fizető szerződő fél és a biztosított külön személy is lehet, amelynek köszönhetően a biztosított tud sáfárkodni az adókedvezménnyel. Így akár családok vagy jó barátok is össze tudnak fogni az állami támogatás kiaknázása érdekében. A továbbiakban ezért a nyugdíjbiztosításról lesz szó. 

Nyugdíjbiztosításnál ideális esetben a biztosító akkor fizet, amikor eléred a nyugdíjkorhatárt. Mivel azonban ez a megtakarítási forma az életbiztosítások közé tartozik, ezért a biztosító rokkantság (legalább 40 százalékos mértékű egészségkárosodás) és elhalálozás esetén is térít.

Számold ki te is, mennyi pénzed lehetne egy nyugdíj megtakarítással!

Saját fejlesztésű kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod.

Biztonságot adhat az is, hogy a nyugdíjbiztosításra nincs hatással a nyugdíjkorhatár emelése, tehát a szerződés megkötésekor aktuális korhatárt veszik figyelembe. Ez megnyugtató annak tudatában, hogy az elmúlt tíz évben már többször is fokozatosan emelték a nyugdíjkorhatárt. Egész pontosan 2013 és 2022 között 62 évről 65 évre. Amíg mások bosszankodnak az egyre kitolódó korhatár miatt, addigra Te már élvezheted a megtakarításod gyümölcsét, a privát nyugdíjadat. Ha az aktív éveidben független voltál vállalkozóként, akkor miért pont a nyugdíjas éveidben hajtanád igába a fejed? 

Napi 1000 forintból 101 milliós privát nyugdíj

Mindezek után felmerülhet benned a kérdés, mégis mennyi pénzt érdemes félretenni a nyugdíjadra? A GRANTIS tanácsadói a személyes konzultációkon azt szokták javasolni, hogy a jövedelmed 10 százalékát fordítsd öngondoskodásra. Ezt az elvet követve, ha vállalkozóként havi 1 millió forintot keresel, akkor abból 100 ezer forintot érdemes félretenni. Persze, emberek vagyunk, és ez természetes velejárója annak, hogy ha többet keresünk, akkor többet is költünk. Napi 1000 forintot, egy kávé, vagy két péksüti árát viszont már kevésbé érezzük meg, ezért a szemléltetés kedvéért most átlagosan havonta 30 ezer forint megtakarítással számoltam. A végeredmény pedig felülmúlja a várakozásokat. 

10 év késlekedés közel 50 millió mínusz, 20 év halogatás több mint 75 millió mínusz

ÉletkorNyugdíj kiegészítésAdójóváírás
hozamokkal
Lejárati összeg
20686 257 Ft12 440 808 Ft101 259 173 Ft
30361 174 Ft7 487 211 Ft53 292 240 Ft
40173 803 Ft4 082 403 Ft25 645 047 Ft

Saját fejlesztésű nyugdíj megtakarítás kalkulátorunkkal kiszámoltam, hogy ha 20 éves korodtól kezdve félreteszel minden hónapban 30 ezer forintot, akkor nyugdíjas korodra akár 101 millió forintot spórolhatsz össze, a privát havi nyugdíjad pedig 686 ezer forint is lehet. Ha 30 éves korodban indítod el a megtakarításodat, akkor 53 millió forintos nyugdíjalap áll majd rendelkezésedre, havonta 361 ezer forintos privát nyugdíj kiegészítéssel. Ha most 40 évesen érett meg benned az elhatározás, hogy végre belevágsz a nyugdíj megtakarításba, még akkor sem késő, 25 millió forintot gyűjthetsz össze és havonta 173 ezer forintos privát nyugdíjra számíthatsz. 

Viszont szólok előre, hogy a halogatásnak sajnos súlyos ára van, 30 éves korodtól számítva, 10 év késlekedéssel már csak 50 millió forinttal kevesebb megtakarítást tudsz összehozni ugyanazzal a havi 30 ezer forintos összeggel. 40 éves korodtól kezdve pedig gyakorlatilag már csak a negyedét kapod meg, 25 millió forintot, a 20 éves korodtól indított 101 milliós megtakarításhoz képest. Az adójóváírás hozamokkal oszlopot is érdemes nézegetni, mert több milliós tételekről van szó. Évi várható 6 százalékos átlaghozamokkal számoltam, és az évi 3 százalékos inflációt is belekalkuláltam a számításokba. 

Segítünk eligazodni! Érdeklődj szakértőinknél a nyugdíj megtakarítási lehetőségeidről.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Ha vállalkozó vagy, akkor pontosan tudod, hogy a havi bevétel neked sokkal nehezebben tervezhető, illetve változó, mint azoknak, akik fix fizetést kapnak. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy nem egyenletesen fogsz mindig ugyanannyit félrerakni, és nem is minden hónapban. Még szerencse, hogy a nyugdíjbiztosítást akár évente is rendezheted, persze az az ideális, ha rendszeresen csinálod és van konkrét célod vele. A biztosításodhoz nyithatsz egy eseti számlát is, ahová bármikor tudsz betenni, sőt akár kivenni is. 

A GRANTIS alapítása óta eltelt kilenc év alatt több mint 20 ezer megtakarítás megkötése során már sok mindent tapasztaltunk és nagyon sok vállalkozóval találkoztunk, szívesen segítünk Neked is megtervezni a privát nyugdíjad felépítését. 

Összefoglalva

Magyarországon jelenleg több mint félmillió egyéni vállalkozót tartanak nyilván, azaz a teljes közel 10 milliós lakosságot nézve, minden 20. magyart érint, hogyan lesz vállalkozóként nyugdíja.

Míg az alkalmazottak nyugdíját a teljes jövedelmük és a tényleges szolgálati idejük alapján számítják, addig a katásoknak csak egy bruttó 108 ezer forintos alapot állapítottak meg. Katásként így a minimálbérnél is jóval kevesebb állami nyugdíj várható és általában az aktív éveknek csak a felét számolják el. Az idei számok alapján 40 év katás jogviszony után 33 037 forintos nyugdíjra számíthatsz. Mondjuk ki, az állami nyugdíjjal jobb, ha nem is tervezel komolyan, ez maximum zsebpénz lehet. 

Egyéni vállalkozóként a privát nyugdíj felépítése lehet számodra a megoldás, amelynek a Te esetedben a nyugdíjbiztosítás az ajánlott formája, ugyanis így érvényesítheted a 20 százalékos adójóváírást, és még más előnyök is vannak.

Napi 1000 forintból, ami manapság egy kávé vagy két péksüti ára, már szép nyugdíjat tudsz felépíteni. 20 éves korodtól kezdve akár a 101 milliós, 30 éves korodtól az 53 milliós, 40 éves korodtól pedig a 25 milliós nyugdíjalap is elérhető cél. 

Te havonta mekkora összegből éreznéd kényelmesen magadat? A GRANTIS szakértőivel pénzintézet független tanácsadást nyújtunk, és már több mint 18 ezer ügyfélnek segítettünk elindulni az öngondoskodás útján. Ha Te is egyéni vállalkozó vagy és szeretnél szabad maradni nyugdíjas korodban is, akkor bátran keress fel minket és egyeztessünk időpontot, akár a napokban. A kb. 1 órás tanácsadás alkalmával egy képzett és etikus szakértővel találkozhatsz, aki nem a levegőbe beszél, és nem is mindenkinek ugyanazt a betanult szöveget mondja, hanem egyénre szabott megoldásokat mutat be. Saját fejlesztésű nyugdíj megtakarítás kalkulátorral dolgozunk, számításainkat végig követheted, és bármikor kérdezhetsz, hiszen közösen fogjuk áttekinteni a lehetőségeket.