Az állami nyugdíjrendszer 5 legégetőbb gondja

„A drámai demográfiai öregedés és az aktív munkavállalók számának csökkenése felerősítik az állami nyugdíjjal kapcsolatos aggályokat” – mondta el Dr. Farkas András nyugdíjszakértő a november 7-ei tanácsadói napunkon. A GRANTIS-nál nagy hangsúlyt fektetünk az öngondoskodási szakértőink képzésére, ezért rendszeresen hívunk meg előadókat, hogy mindig a legaktuálisabb infókat adhassák át az ügyfeleinknek.

A szakértő előadásában a magyar nyugdíjrendszer 5 legégetőbb problémájának a következőket nevezte meg:

  1. Az átláthatóság és a tervezhetőség hiánya: a világon mindenhol bruttóból bruttóba számolnak, magyar sajátosság, hogy bruttóból nettót kalkulálnak; a befizetett járulék alapján nem lehet nyugdíjat számolni, csak a járulékköteles bruttó keresetekből.
  2. A nyugdíjigénylés évétől nagyban függ a nyugdíj összege a valorizációs módszer miatt.
  3. A szolgálati évek beszámítása nem egyenletes: az évek más-más mértékben számítanak be a nyugdíjszorzóba, az első 20 év megléte számít a legjobban, pedig az lenne az igazságos, hogy minél többet dolgozik valaki, annál jobban járjon.
  4. A nyugdíjemelés csak az inflációt követi: ez a nyugdíjasok relatív elszegényedéséhez vezet, és sajnos azok helyzete romlik a leggyorsabban, akik már egyébként is nehéz helyzetben vannak. A mai nyugdíjasok 20 százaléka él mélyszegénységben, ennyien élnek kevesebb mint 117 ezer forintból. 
  5. A foglalkoztatási nyugdíjpillér hiánya: a szakértő szerint, ha az önkéntes nyugdíjpénztárba a munkáltatók fizetnék a tagdíjat, akkor megugrana a tagok fizetési hajlandósága is, valamint a munkáltatói támogatás szochó-mentessé tétele is megoldáshoz vezethetne.

A nyugdíjszakértő felidézett néhány korábbi történést is: a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kálváriát, a rokkantsági nyugdíj eltörlését (amely helyett most fele akkora összegű rokkantsági ellátás jár), a korhatár előtti nyugdíjba menetel kivezetését (kivéve a nők kedvezményes nyugdíját) és a folyamatos korhatár emelést.

A 13. havi nyugdíj visszaépítése idén 418 milliárd forintba, jövőre 449 milliárd forintba kerül az államnak. A nők kedvezményes nyugdíjára idén 441 milliárdot költöttek, jövőre pedig 467 milliárdot fognak. A lehetőséget várakozáson felül, a nők 76 százaléka vette igénybe. A gond azzal van, hogy ezekre már idén sem volt fedezet, máshonnan kellett elcsatornázni rá a keretet. 

Dr. Farkas András szerint vannak olyan tényezők, amelyek enyhíthetik, és vannak, amelyek súlyosbíthatják a nyugdíjrendszer jövőbeni terhelését. Enyhítő körülmény lehet, hogy a százezres nagyságrendben külföldre vándorolt magyaroknak nem kell majd nyugdíjat fizetni, max. résznyugdíjat, de valójában ez is visszás, mert járulékot viszont nem fizetnek. A mai minimálbéresek, részmunkaidősök, katások és őstermelők alacsony nyugdíjvárománya is kíméli majd a nyugdíjkasszát, habár ez őket nem vigasztalja. Szintén jótékony hatással bír az állami nyugdíjra, hogy 2035-ig csökkenni fog a nyugdíjjogosultak száma, most éppen évről évre kevesebben mennek nyugdíjba, de 2036-ban jön a fordulópont, és újra egyre több lesz a nyugdíjas.

A súlyosbító körülmények között elsőként a járulékplafon és a nyugdíjplafon hiányát említette meg, majd kitért a nők kedvezményes nyugdíjára és 2035-től a gyes-nemzedék nyugdíjba áramlására. Lesz olyan év, amikor 170 ezren mennek el egyszerre nyugdíjba. A nyugdíjrendszer terhelése minden évben megduplázódhat majd. 

A szakértő szerint akkor lehet korszerű és méltányos a nyugdíjrendszer, ha lenne egy állami alapnyugdíj, amely megilleti azokat, akik tartósan az országban éltek, valamint a foglalkoztatási és a privát nyugdíjpillér megerősítését szorgalmazta. Ha nemcsak az állami nyugdíjra alapozol, akkor elkerülheted az előre borítékolt csalódást. Van lehetőséged az államtól független privát nyugdíjtőke felépítésére! 

Segítünk eligazodni! Érdeklődj szakértőinknél a nyugdíj megtakarítási lehetőségeidről.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

2050-ben már 90 évig élhetnek a magyarok

Dr. Farkas András az Eurostat statisztikájára hivatkozva elmondta, hogy azok a nők, akik megélik a 65 éves korhatárt, utána még átlagosan 17,3 évet élnek, azaz 82,3 éves korukig. A nyugdíjkorhatárt megélő férfiak pedig 13,2 évig élnek még 78,2 éves korig. Ha eddig nem terveztél komolyan a nyugdíjas éveiddel, akkor érdemes gondolni rá, hogy miből fogsz megélni.

2050-re a nők esetében 93, a férfiaknál 89 év lesz a születéskor várható élettartam. Ezt alapul véve a nők 208 hónapig, a férfiak 159 hónapig fognak nyugdíjat kapni. Amennyiben a hölgyek élnek a nők 40 programmal, akkor még 240 alkalommal jár nekik nyugdíj, ezért sem mindegy, hogy mekkora összeget hoz majd házhoz a postás.

Jelenleg minden ötödik magyar nyugdíjas, 2030-ra már minden negyedik magyar 65 év felett lesz, 2041-re pedig minden harmadik személy nyugdíjas lesz az országban – hivatkozott a KSH előrejelzésére. Ez téged úgy érinthet, hogy mivel nem lesz elég fiatal, akik kitermelnék a nyugdíjadat, ezért valószínűleg az újabb korhatár emelés és a még kevesebb állami nyugdíj lesz erre a válasz, mire odajutsz.

„Holnaptól takaríts meg többet!” 

Összességében a fenti mutatók azt jelzik előre, hogy ez a nyugdíjrendszer nem tud annyi nyugdíjat kifizetni, mint amennyi járna Neked nyugdíjasként, ezért fontos, hogy tegyél félre.

A nyugdíjszakértő Richard H. Thaler Nobel-díjas amerikai közgazdász, egyetemi professzor szavait idézve mindenkit arra biztat, hogy aki teheti, a jövőbeni fizetésemelésének, bónuszának, vagy bármilyen többlet bevételének a 20 százalékát rakja félre a nyugdíj megtakarításának eseti számlájára. 

A takarékoskodás ösztönzésére a rendszerességet, az automatikus elköteleződést javasolta, valamint hogy ne halogassunk mindig holnapra. „A jövőbeni megélhetésünk forrása a mai megtakarításunk” – fogalmazott. Azaz, ne sajnáljunk ma félretenni, mert azt nem elvesszük magunktól, hanem a későbbi keresetünket emeljük meg vele.

Szeretnél még többet megtudni a témáról? Kíváncsi vagy, hogy mennyi állami nyugdíjra számíthatsz, és hogyan tudod pótolni a kieső összeget? A GRANTIS öngondoskodási szakértői örömmel segítenek a privát nyugdíj megtakarításod megtervezésében, és még arra is kaphatsz tőlük tanácsot, hogy mennyit és hogyan érdemes takarékoskodni.