Exchange-traded fund, azaz tőzsdén keresztül megvásárolható alap. Teljes országokat, régiókat, vagy szektorokat lefedő alapokat is lehet vásárolni ETF-ként.

Az ETF-et tőzsdén kereskedett alapnak hívják, mivel a részvényekhez hasonlóan tőzsdén kereskednek vele. Az ETF részvényeinek ára a kereskedési nap folyamán változik, ahogy a részvényeket a piacon adják-veszik. Ez ellentétben áll a befektetési alapokkal, amelyekkel nem kereskednek a tőzsdén, és amelyekkel naponta csak egyszer, a piacok zárása után kereskednek. Emellett az ETF-ek általában költséghatékonyabbak és likvidebbek a befektetési alapokhoz képest.

Az ETF egy olyan alaptípus, amely több mögöttes eszközzel rendelkezik, nem pedig csak eggyel, mint egy részvény. Mivel egy ETF-en belül több eszköz van, népszerű választás lehet a diverzifikáció szempontjából. Az ETF-ek így számos befektetési típust tartalmazhatnak, beleértve részvényeket, árukat, kötvényeket vagy a befektetési típusok keverékét. Egy ETF több száz vagy több ezer részvényt birtokolhat különböző iparágakban, de lehet egy adott iparágra vagy szektorra elszigetelt is. Egyes alapok csak az amerikai kínálatra összpontosítanak, míg mások globális kitekintéssel rendelkeznek. Például a banki fókuszú ETF-ek az iparág különböző bankjainak részvényeit tartalmaznák.