Mit nyújt a nyugdíjbiztosítás önmagában? 

A nyugdíjbiztosítás az államilag támogatott nyugdíj megtakarítási formák egyike. Célja, hogy rendszeres megtakarítással privát nyugdíjat építsünk fel, és ezzel kiegészítsük a csekélynek ígérkező állami nyugdíjunkat, sőt vannak, akik számára ez az egyedüli alternatíva a nyugdíjas éveikre, mert pl. vállalkozók, vagy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges 20 éves szolgálati idejük

A nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan nyugdíj megtakarítási forma, amellyel vállalkozók is igénybe vehetik az évi max. 130 ezer forintos adójóváírást. Szintén a nyugdíjbiztosítás kiváltsága az is, hogy fixálható vele a mostani 65 éves nyugdíjkorhatár, ez azt jelenti, hogyha később úgy dönt az állam, hogy megemeli a korhatárt, te akkor is elmehetsz 65 évesen nyugdíjba, ha törik, ha szakad.

A nyugdíjbiztosítás optimális esetben a privát nyugdíjad megteremtését szolgálja, amit a futamidő lejártával, a 65. születésnapodon vehetsz fel, de emellett még életbiztosítási funkciót is ellát azzal, hogy haláleset, illetve 40 százalékot elérő egészségkárosodás esetén is térít.

Hogyan férhető hozzá a nyugdíjbiztosításban tartott pénz baj esetén?

Van egy hatalmas különbség az állami és a privát nyugdíj között! Az állami nyugdíjat ugye a haláleset bekövetkezése után nem folyósítják tovább, nincs örököse, ha pedig valaki nem éri meg a nyugdíját, akkor sem kapnak semmit a szerettei abból az állami nyugdíjból, ami járt volna neki. A nyugdíjbiztosítás ehhez képest célzottan örökíthető, halál esetén az általad megadott kedvezményezett számlájára kerül az összegyűjtött pénz, méghozzá azonnal, adó- és illetékmentesen, a hagyatéki procedúrát kihagyva. A kedvezményezettnek jár: a megtakarítási összegen felül a haláleseti biztosítási összeg, az adójóváírás, a kamatok és a bónuszok, tehát még nagyobb összeget is fizethet a biztosító, mint amennyit összegyűjtöttél. A nyugdíjbiztosítás egyébként nem perelhető, nem végrehajtható és nem is inkasszálható.

Kedvezményezettet az önkéntes nyugdíjpénztárnál is meg tudsz adni, a nyugdíj előtakarékossági számla azonban a hagyományos hagyatéki eljárás része, és csak törvényes egyenesági rokon lehet örökös (adózni kell a hozam után és nem kapja meg az adójóváírást). 

A nyugdíjbiztosítás a 40 százalékot elérő rokkantság esetén is térít neked pluszban, amivel pótolhatod a munkából kiesett jövedelmet, és finanszírozhatod a gyógykezeléseket. 

Mik azok a kiegészítő biztosítások, és miért lehet rájuk szükség?

A nyugdíjbiztosítás mellé köthetők kiegészítő biztosítások is, például beteg-, és balesetbiztosítás, egészségbiztosítás. Ha teljes körű védelmet szeretnél, akkor érdemes több kockázati elemet is belerakni a csomagba. Mondok néhány konkrét példát! Sajnos a közúti balesetek még mindig vezető haláloknak számítanak. Amennyiben kifejezetten erre kötsz kiegészítést, akkor baj esetén a biztosítási összeg többszörösét is megtéríthetik.

Az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj előtakarékossági számla esetében akkor is fent kell tartanod a megtakarítást, ha nem tudsz dolgozni, de akkor miből? A nyugdíjbiztosítással lehetőség van díjátvállalásra is, ami létfontosságú lehet akkor, ha a rokkantság következtében keresőképtelenné válnál, ilyenkor a biztosító fizeti tovább helyetted a rendszeres díjat és életben tartja a megtakarításodat. Tehát már kézhez kaptál egy nagyobb összeget aktív korodban, és még mindig lehet privát nyugdíjad idősen. Rokkantsági járadékra is igényelhetsz kiegészítést a biztosítási időszak végéig, ami szintén nagy szó, mert az államtól csak kevés támogatás igényelhető, és azt is nagyon megválogatják, hogy ki kaphatja, a biztosító viszont nem válogat, ha kötöttél ilyen kiegészítést, akkor jár neked.

Kiegészítést kérhetsz kritikus betegségekre, nagyműtétekre, sőt extrém helyzetekre is, pl. kómába esés. Ne legyen rá szükség, de ha pl. égési sérülést szenvednél, vagy más okból egészségileg indokolt lenne, akkor akár több millió forint értékű plasztikai beavatkozásokat is igénybe tudsz venni a biztosító költségén. A kiegészítő biztosítást tehát mindenkinek ajánljuk, ha csak nincs már külön olyan életbiztosításod, amely tartalmazza ezeket az elemeket.

Összefoglalva

A nyugdíjbiztosítás privát nyugdíj megtakarításra lett kitalálva, de életbiztosítási elemeket is tartalmaz, haláleset és 40 százalékos egészségkárosodás esetén is térít. Ha bekövetkezik a baj, és haláleset történik, akkor célzottan örökíthető, adó- és illetékmentesen. A megtakarítási összegen felül a haláleseti biztosítási összeg is megilleti az örököst, és az adójóváírást, a kamatokat és a bónuszokat is megkapja. Rokkantság esetén a nyugdíjbiztosítás kisegíthet a bajban és a futamidő lejárta előtt hozzáférhetsz a megtakarításodhoz.

Kiegészítő biztosításként kérhetsz beteg-, és balesetbiztosítást, egészségbiztosítást, stb., akár kritikus betegségekre vagy komolyabb műtétekre is bebiztosíthatod magadat. A kiegészítő biztosítással csak nyerhetsz, ha végül nem lesz rá szükség, akkor szerencsés vagy, hogy egészséges maradtál, ha viszont baj érne, akkor a biztosító többszörösen fizet, mint az alapbiztosításnál, indokolt esetben akár többmilliós műtéteket is megfinanszírozhat, sőt rokkantsági járadékot is fizethet és még a nyugdíj megtakarításod díját is átvállalhatja. 

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a te élethelyzetedben milyen kiegészítő biztosítások ajánlottak, pontosan milyen védelmet kapsz, milyen költségekkel kell számolnod? Hogy érdemes kombinálni a biztosításokat és hogy jársz jobban anyagilag? Tapasztalt szakértőink szívesen segítenek neked mindenben! Ha szeretnél választ kapni a kérdéseidre, akkor a lenti űrlapon tudsz jelentkezni, hogy szakértő kollégánk visszahívjon.