Az állami nem, de a privát nyugdíj örökíthető

Tartasz tőle, hogy ha esetleg baj történne, akkor mi lesz a nyugdíj megtakarításoddal? Nem hiába gyűjtögetsz, ugyanis az állami nyugdíjjal ellentétben a privát nyugdíj örökíthető, és a megtakarításból kimenekíthető a pénz a szeretteidnek. 

Egy 11 millió forintos értékű privát nyugdíj megtakarítás a jelenlegi 230 ezer forintos átlagnyugdíjnak megfelelő értékkel számolva, havi szinten beosztva, akár 4 évig is kitarthat, ami nagy segítség lehet a családnak.

Lássuk, hogyan működik a nyugdíj-előtakarékosságok öröklése!

Nyugdíj-előtakarékosságok öröklése: mik az opciók?

Magyarországon jelenleg három adókedvezménnyel támogatott nyugdíjcélú megtakarítás van:

Mind az önkéntes nyugdíjpénztárnál, mind a nyugdíjbiztosításnál lehetőség van haláleseti kedvezményezett megjelölésére (a NYESZ-nél is felmerült ez a lehetőség 2014-ben, ám nem lett belőle törvény). A megtakarító halálakor a megjelölt kedvezményezett kapja az összegyűjtött pénzt, méghozzá hagyatéki eljáráson kívül, mivel ezek a megtakarítások nem képezik az elhunyt hagyatékának részét. Emiatt öröklési illetéket sem kell fizetni utána, és pár héten belül hozzájuthat a pénzhez. Az emberek általában a családtagjaikat szokták megjelölni, de bárkit lehet, akit szeretnél.

Nyugdíj-előtakarékosságok öröklése: hagyatéki eljárás akkor van, ha nincs megadott haláleseti kedvezményezett

Ha nincs külön megjelölt haláleseti kedvezményezett, akkor a törvényes örökösöké lesz a megtakarítás. Innentől kezdve hagyatéki eljárás alá kerül, vagyis zárolják ezt a pénzt, és ez addig így marad, míg a közjegyző vagy vitás esetben a bíróság el nem dönti, kik és milyen arányban örökösök.

A hagyatéki eljárás hónapokat is igénybe vehet még akkor is, ha nem vitás esetről van szó.

Anyagi gondot okozhat az elhunyt családtagjainak, ha nem volt megadott haláleseti kedvezményezett. Nem elég, hogy az örökség jó részét zárolták, a családtagok még a nyugdíj-megtakarításhoz sem tudnak hozzáférni hónapokig. Még a temetés költségeit se tudják belőle fedezni, nemhogy a haláleset miatt kieső bevételeket. Bár a pénz sosem fogja pótolni az emberéletet, de egy tragédia esetén, ha a lelkitől nem is, de az anyagi összeomlástól még megmenthető a család. 

Öröklési illeték is felmerülhet, ha nincs megadott haláleseti kedvezményezett

Ha az örökös nem egyenes ági rokon, akkor a hagyatéki eljárás kivárása mellett további negatívum, hogy 18%-os öröklési illetéket kell fizetnie nyugdíj-előtakarékosság öröklése esetén, azaz a megtakarításnak majdnem az ötödétől esik el. Több örökös esetén a hagyatéki eljárás rendelkezése szerint osztják szét a megtakarítást.

Kedvezményezett megjelölésével ez az illeték is kikerülhető, akkor is, ha nem közeli családtagról van szó. Ez azért is hasznos, mert hagyatéki eljárás során tartozást is lehet örökölni, nem csak vagyont. Extrém esetben a tartozás nagyobb, mint a vagyon, így az örökösnek nem éri meg felvenni az örökségét. Viszont ha ő a kedvezményezett, akkor a nyugdíj-megtakarítással összegyűjtött vagyonról nem kell lemondania a tartozás miatt, mert azt külön kezelik.

Általánosságban tehát kijelenthetjük, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások (a NYESZ kivételével!) nem a hagyaték részei, így haláleseti kedvezményezett megjelölésével hagyatéki eljáráson kívül, néhány héten belül, illetékmentesen hozzáférhetőek.

Mindenképp érdemes tehát kedvezményezettet megjelölni, még abban az esetben is, ha a kedvezményezett amúgy megegyezik az örökössel (már ahol erre van lehetőség).

Nézzük meg az egyes opcióknál hogyan működik a nyugdíj-előtakarékosságok öröklése!

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) öröklése

 • Haláleseti kedvezményezett megjelölésére van lehetőség, ilyenkor az öröklés hagyatéki eljáráson kívül, adó- és illetékmentesen történik,
 • a megtakarítás kérhető egyösszegű kifizetésként,
 • áthelyezhető más pénztár által vezetett számlásra,
 • illetve tagdíjfizetéssel vagy anélkül a pénztárban hagyható.

Nyugdíjbiztosítás öröklése

 • Haláleseti kedvezményezett megjelölésére van lehetőség, ilyenkor az öröklés hagyatéki eljáráson kívül, adó- és illetékmentesen történik,
 • a kedvezményezettet (örököst) a haláleseti biztosítási összeg, az aktuális/lejárati kötvényérték (megtakarítási összeg), az adójóváírások és a bónuszok együttes összege illeti meg,
 • rokkantság esetén is térít az aktuális számlaérték erejéig,
 • nem perelhető, nem végrehajtható és nem is inkasszálható (mint ahogyan az eseti számlák sem).

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) öröklése

 • Hagyatéki eljárás szerint öröklődik,
 • az örökös csak egyenesági rokon: szülő, gyermek, nagyszülő, unoka vagy házastárs lehet,
 • nyugdíj értékpapírszámla és/vagy nyugdíj letéti számla esetén az örökös kérheti az értékpapírok értékesítését, majd ezek ellenértékének nyugdíj pénzszámlára történő átvezetését, vagy kérheti az értékpapírok transzferálását a saját értékpapírszámlájára,
 • nyugdíj pénzszámla esetében kérheti a nyilvántartott pénzeszközök készpénzben történő egyösszegű kifizetését vagy átutalását, megjelölve egyúttal azt a bankszámlaszámát, amelyre az összeg átutalását kéri.
 • Az értékpapírok névértéken öröklődnek,
 • a hozamnyereség után kamatadót kell fizetni (15%),
 • az adójóváírás nem illeti meg az örököst.

Hogy az adott szolgáltató milyen okmányok, igazolások, nyomtatványok benyújtását kéri a vagyon kifizetéséhez, az függ attól, hogy kedvezményezettről vagy örökösről van-e szó. Erről mindig a szolgáltató weblapján kell tájékozódni, vagy ha szükséges, fel kell hívni az ügyfélszolgálatukat.

Öröklési szempontból az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás a legkedvezőbb

Összegezve, a nyugdíj-előtakarékosságok öröklése így működik: a NYESZ-nél nincs haláleseti kedvezményezett, míg az önkéntes nyugdíjpénztárnál és a nyugdíjbiztosításnál van, ami hatalmas előnyt jelent.

Maradtak még kérdéseid az örökléssel kapcsolatban? Kíváncsi vagy a többi szempontra is, mielőtt nyugdíj-előtakarékosságot választanál? Írj nekünk a lenti űrlapon keresztül, és tedd fel kérdéseidet!