Miért fontos a gyermek megtakarítás?

Bár a gyermeked megfelelő életkörülményeinek biztosításáért csak 18 éves koráig vagy felelős, pénzügyileg tudatos szülőként érdemes azzal is tervezned, hogyan indítod el a felnőtt életbe, hiszen onnantól kezdődnek majd csak igazán a nagy kihívások. 

  • A mai fiataloknak sosem volt még ennyire nehéz saját ingatlanhoz jutnia, mint most. A megtakarítással hozzájárulhatsz a gyermeked első lakásának megvételéhez, hogy ne kelljen hosszú évekig albérletre költenie a fizetésének a felét. 
  • Egyre drágább a felsőoktatás is, vannak olyan szakok, például az orvosi egyetem, vagy az angol nyelvű gazdasági képzések, amelyeknél már több mint 1 millió forintba is kerülhet egy félév. Ha sikerül is bejutni itthon államilag finanszírozott képzésre, még akkor is nagyon költségesek tudnak lenni az egyetemi évek.
  • A külföldön szerzett diplomák sokkal értékesebbek a munkaerőpiacon, ám a tandíj és a lakhatás ára éves szinten több millió forint is lehet. 
  • A pénznek mindig megvan a helye, az is lehet, hogy a fiatal felnőtt gyermeked első vállalkozásához fog jól jönni a tőke, esetleg a családalapításhoz

Gondolj bele, hogy mennyivel másképp alakult volna az életed, ha több millió forinttal indítottak volna útnak. Most van lehetőséged arra, hogy ezt megtedd a gyermekednek. Rendszeres, apránkénti gyűjtéssel és a megtakarítási lehetőségek ügyes kiválasztásával, illetve kombinálásával pedig a családi kassza sem fogja ezt bánni. A GRANTIS gyermek megtakarítási szakértői szívesen segítenek ebben.

Havi 100 ezer forintig tudsz Babakötvényt vásárolni

A Magyar Közlönyben megjelent friss rendelkezés értelmében évi 1,2 millió forintban maximalizálták a Babakötvényhez tartozó Start-számlákra való befizetést, amely havi szintű takarékoskodással 100 ezer forintos limitet jelent. Hogyha te eddig ennél többet szántál Babakötvényre, és szeretnéd ezt az összeget továbbra is a gyermekedre fordítani, vagy a jövőben emelnél a megtakarításodon, akkor erre kiváló alternatívák léteznek.

A biztosítói gyermek megtakarítások rugalmasabbak

A biztosítói gyermek megtakarítás programok egyik nagy előnye a Babakötvényhez képest, hogy már a nagykorúság előtt hozzáférhettek a pénzhez, hiszen a gyermek- és tinikor alatt is számos kiadás keletkezik, illetve hogy ezek az államtól független megtakarítási formák.

Minden gyermek megtakarítást lehetőség szerint már egészen kicsi kortól kezdve ajánlunk, akár rögtön a születést követően, de még óvodás, vagy kisiskolás gyermekednek sem késő elindítani, a legideálisabb, ha legalább 10-15 évig fenntartod a megtakarítást, mert hosszabb távon szinte biztos, hogy a megtakarítás pozitív hozamot termel majd. 

A megtakarításos életbiztosítással egyszerre gyűjtögethetsz a gyermeked jövőjére, és gondoskodhatsz úgy a családodról, hogy rokkantság vagy halál esetén is térítsen a biztosító. Választhatsz olyan kockázatmentes biztosítást, amely garantált kamatot kínál (és fixen fizet, akkor is, ha tragédia történik, és akkor is, ha túléled), illetve befektetési egységekhez kötött biztosítást is, ami bár nagyobb kockázatot hordoz magában, de magasabb hozamok is érhetőek el vele. 

A biztosítói díjátvállalás is egy fontos szempont lehet, azaz, ha történne veletek valami, a biztosító tovább finanszírozza a gyermeked számára a megtakarítást. Egy ilyen esetben, ami reméljük, nem fog bekövetkezni, még fontosabb, hogy a gyermeked ne a nulláról kezdje a felnőtt életet.

Segítünk eligazodni! Érdeklődj szakértőinknél a gyermek megtakarítási lehetőségekről.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Spórolhatsz az egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal

Az egészség- és önsegélyező pénztárak adta előnyökkel mindenkinek, de a családoknak kifejezetten érdemes élni, mégis kevesen tudnak erről a lehetőségről. A befizetések után visszaigényelheted a személyi jövedelemadód 20 százalékát (a prevenciós szolgáltatásoknál plusz 10 százalékot), és még sok más támogatást is igénybe vehetsz.

A pénztári tagság már a babavárás idején is jól jöhet, finanszírozhatod általa a magánrendeléseket és a speciális vizsgálatokat, sőt milliós nagyságrendű szülési támogatás is igényelhető. 

A gyermeked megszületését követően is nagy hasznodra lehet, például babaápolási cikkeket, tápszert, cumisüveget, kötszert, pelenkát, optikai termékeket, tanszereket vagy akár gyermekruhákat is vásárolhatsz a számládról, így nem kell azon aggódnod, ha a gyerek havonta kinövi a cipőjét. Ha ezek nálatok is fogyóeszközök, akkor a pénztári tagsággal sokat spórolhattok, és még beiskolázási, tanévkezdési támogatást is kaphattok. 

Gyógytornára, gyógymasszázsra és fizikoterápiás kezelésekre is használhatod, sőt gyógyászati és orvostechnikai segédeszközöket is vehetsz a pénztári számládról, mint például ortopéd cipő, vérnyomásmérő. A magánorvosi ellátás, például nőgyógyászat, fogszabályozás után is jár az adókedvezmény.

A TBSZ és a befektetési alapok is alkalmasak a célra

A Tartós Befektetési Számla is fordítható gyermekcélú megtakarításra. Ez a lehetőség azoknak éri meg, akik már most rendelkeznek egy összegben egy nagyobb tőkével, amit szívesen befektetnének középtávra és ehhez a pénzügyi ismereteik is megvannak. A TBSZ-re állampapírokat, részvényeket és kötvényeket vásárolhatsz, és már 5 év után teljes adómentességet élvezhetsz, a nyereséget és az így megspórolt összeget pedig adózás helyett szintén a gyermekedre fordíthatod.

Befektetési alapokba is teheted a megtakarításaidat, amelyeket az alapkezelők kezelnek. Az alapoknak számos típusa létezik, például vannak garantált, tiszta részvény, pénzpiaci, árupiaci, ingatlanfejlesztő és deviza alapok is. Pár hónapos, illetve éves és hosszú távú befektetési opciókat is választhatsz a céljaidnak megfelelően. Szakértőink segítenek eligazodni a lehetőségek között, és egyeztetni azokat az elképzeléseidhez. 

Összefoglalva

Gyermek megtakarítással lehetőséged van úgy elindítani a gyermekedet a felnőtt életbe, aminek bizonyára te is örültél volna. Saját lakása és külföldi diplomája is lehet, ha már babakora óta takarékoskodsz neki. 

A népszerű Babakötvény mellett, amelynek éves befizetéseit februártól 1,2 millió forintban maximalizálták, még számos lehetőség áll rendelkezésre. A biztosítói gyermek megtakarítási programok például rugalmasabbak abban a Babakötvénynél, hogy már a nagykorúság előtt is felhasználható az összegyűjtött pénz. A megtakarításos életbiztosítással pedig egyszerre takarékoskodhadsz és gondoskodhatsz családod anyagi biztonságáról. Az egészség- és önsegélyező pénztárakkal a család számára hasznos termékeket és szolgáltatásokat tudsz megvásárolni, úgy, hogy közben a befizetéseid után visszaigényelheted a személyi jövedelemadód 20 százalékát, és még különböző támogatásokat is igénybe vehetsz. A Tartós Befektetési Számla és a befektetési alapok is használhatók gyermekcélú megtakarításra.

Szeretnél te is tudni minden megoldásról, amely a családod javát szolgálja? Jó lenne beszélni valakivel, aki ért hozzá, hogyan érdemes belevágni a takarékoskodásba? Megnéznél konkrét kalkulációkat is, hogy mennyi pénz tudnál félretenni a gyermekednek? Gyermek megtakarítási szakértőink szívesen segítenek mindenben, hogy ki tudjátok használni a lehetőségeiteket. A lenti űrlapon kérhetsz visszahívást.