Milyen befektetési alapok vannak? Milyen biztonságos egy befektetési alap? Milyen költségeik vannak? Hogyan működnek? Alaposan körbe kell járni, ezt a kérdéskört, hogy felelős és anyagilag is hasznos döntést tudjunk hozni.

Mi is az a befektetési alap?

A befektetési alapok azért jöttek létre, hogy akik nem rendelkeznek több millió forinttal azok is élvezhessék a nagybefektetők számára elérhető előnyöket. (Olyan világszerte elismert és tőkeerős cégeknek lehetünk résztulajdonosai, mint például a Google, vagy a Microsoft) A befektetési alapot úgy kell elképzelni, mint egy nagy ajándékkosarat. Szépen, egyesével összeválogatnak nekünk mindenféle kötvényt, részvényt, likviditási alapot, stb. és elkészítik az ajándékkosarat, nekünk csak le kell venni a polcról. Egyenként a befektetések nem biztos, hogy megfelelnének számunkra, de együtt befektetési alapként minden igényt kielégítenek. Így a diverzifikáció (kockázatcsökkentés) az adott befektetési alapon belül is megtörténik, nem csak akkor, ha több befektetési alapot választunk.

pénzérme tornyok egymás mellé állítva tőzsdés háttérrel

Nagy előnye, hogy nem kell értenünk a befektetésekhez, vagy a tőzsdéhez. Nekünk mindössze annyi a feladatunk, hogy kiválasszuk:

 • Milyen kockázatot vállalunk?
 • Milyen régióba szeretnénk fektetni?
 • Milyen futamidőben gondolkodjunk?

Innentől fogva az alapkezelő intézi a befektetéseket a megadott szigorú üzleti szabályzás szerint. Mi pedig ebben a cikkben megmutatjuk azokat a fontos tudnivalókat, amik alapján ki tudjuk választani a hozzánk leginkább passzoló befektetési alapokat.

Hogyan működnek a befektetési alapok?

A lenti ábra segítségével könnyen megérthetjük a befektetési alapok működési elvét.

Befektetési alap működése.

Befektetési alapok működése

Forrás: az MNB

A kis és nagybefektetők létrehoznak egy adott pénztömeget, amiért cserébe befektetési jegyeket kapnak a befektetett pénzük arányában. A pénztömeg, pedig az alapkezelőhöz kerül, aki a meghatározott üzletpolitika alapján befekteti akár részvénybe, kötvénybe, stb. Az árfolyamai a befektetési jegyeknek folyamatosan változnak a pénz befizetések és pénz kivonások és a gazdasági változások miatt. Ez generálja az árfolyamváltozást, ami lehet nyereség vagy veszteség is. Nagy előnye a befektetési alapnak, hogy akár havi 20-25.000 forinttól elérhető, nem pedig csak privátbanki szolgáltatásokon keresztül, ahol több millió forintos kezdőtőkével válhatunk csak ügyféllé. Most, hogy már értjük a működési elvét, nézzük meg milyen befektetési alapokból választhatunk.

Milyen típusai vannak a befektetési alapoknak?

Nézzük meg, hogy tartalmuk szerint, milyen kategóriákba sorolhatjuk a befektetési alapokat:

 1. Pénzpiaci alapok: Azokat az alapokat soroljuk ide, melyeknél kötvényjellegű eszközök hátralevő átlagos futamideje nem haladja meg az 1 évet. A bankban tartott egy éves lekötött pénz itt jobb helyen van, mert magasabb lehet a kamat.
 2. Likviditási alapok: Azok a pénzpiaci alapok tartoznak ide, amelyeknél a kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje nem haladhatja meg a 3 hónapot. Szintén a bank helyett javasoljuk, még rövidebb futamidőre is.
 3. Rövid kötvényalapok: Azok az alapok tartoznak ide, melyeknél kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje 1-3 év. Középtávú befektetésnek ideális.
 4. Hosszú kötvény alapok: Azok a kötvényalapok tartoznak ide, amelyeknél a portfolióban lévő kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje meghaladja a 3 évet. TBSZ számlára ilyen típusú befektetési alapot érdemes választani.
 5. Kötvénytúlsúlyos vegyes alapok: Azokat az alapokat soroljuk ide, amelyeknél a részvényjellegű eszközök aránya nem éri el a 30%-t. Szintén 3-5 éves távra ideális azoknak, akik szeretnének kicsit magasabb hozamot elérni.
 6. Kiegyensúlyozott vegyes alapok: A portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya  30-70% között van. Kockázat vállaló befektetőknek TBSZ számlára jó, kockázat kerülőknek inkább 5 év felett.
 7. Részvénytúlsúlyos alapok: A portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya 70-90% közötti. Kockázatosabb befektetési forma, magasabb hozam lehetőséggel.
 8. Tiszta részvény alap: Az adott alapban lévő részvény-típusú eszközök aránya meghaladja a 90%-ot. Hosszú távra javasolt magas hozamokkal kecsegtető befektetési forma.
 9. Garantált alapok: Hozamot, tőkemegóvást vagy árfolyam maximum garanciát ígérő, illetve garantáló alapok. Azoknak javasoljuk, akinek nem a hozam, hanem a biztonság számít, hosszú távú befektetések utolsó egy-két évében optimális megoldás.
 10. Származtatott alapok: Minden olyan származtatott ügyletekbe fektető alap ide tartozik, amelyek nem tartoznak a garantált alapok közé. Összetételétől függően alkalmas lehet rövid- és hosszú távú befektetésnek is.

A típusok után célszerű megnéznünk egyéb szempontokat is.

Milyen költsége van egy befektetési alapnak?

Most, hogy már tudjuk hogyan működik egy befektetési alap, és hogy milyenek közül választhatunk, a legtöbb befektetni vágyó emberben felmerül a kérdés: „Ez eddig nagyon jó, de mennyibe kerül ez nekem?” Több tételből tevődik össze, hogy milyen költségekkel kell számolnunk:

 1. Alapkezelési díj: Ezt a díjat az alapkezelőnek kell fizetni minden esetben, amiért kezeli a befektetett pénzünket, mértéke pedig a kezelt vagyon 1-2%-a szokott lenni éves szinten. Vagyis, ha befektetünk 1 millió forintot és a befektetési alap elér 8% hozamot, akkor lesz összesen 1.080.000 forintunk, ennek az 1,5%-a az alapkezelési díj, akkor a befektetésem aktuális értéke az 1.063.800 forint.
 2. Tranzakciós díj: Ezt a költséget meg kell fizessünk, amikor alapot veszünk, vagy váltunk. Váltásnál ez a gyakorlatban úgy működik, hogy eladjuk a befektetési jegyeinket az aktuális árfolyamon és másikat vásárolunk. Ilyenkor kamatnyereség esetén kamatadót és EHO-t is kell fizetnünk, kivéve a TBSZ-nél és a befektetéses életbiztosításnál. Az értéke vagy százalékosan van kifejezve, vagy konkrét pénzösszegben. Általában egy pénzpiaci alapnak kisebb tranzakciós költségei vannak, mint egy nagyon nyereséggel kecsegtető részvény alapnak.
 3. Kamatadó és EHO: Ha egy befektetési alap eladása után kamatnyereségünk keletkezett, akkor a nyereség 16%-t (kamatadó) és a nyereség 6%-t (EHO) az államnak be kell fizetni. Befektetéses életbiztosításnál és TBSZ számlánál ez elkerülhető.
 4. TER (Total Expense Ratio): Ez a kifejezés a banki THM-nek, és a biztosítói TKM-nek felel meg. Értéke nagyjából megmutatja az adott befektetési alapra vonatkozó költségeket. Leegyszerűsítve azt mutatja meg nekünk ez a szám, hogy minimálisan mekkora hozamot kell elérnie a befektetési alapnak, hogy nyereséges legyen.

 Mennyire biztonságosak a befektetési alapok?

A magyar emberek többsége még mindig csak a bankot tarja biztonságosnak. Nézzük meg a befektetési alapoknál milyen minket védő intézkedések, szolgáltatások vannak. A befektetési alapokra több fajta védelem is értelmezhető. Vegyük szépen sorra őket:

 1. BEVA (befektető védelmi alap): A BEVA (az OBA mintájára létrehozott, a befektetőket védő egyesület) 20.000 euro-ig vállalja ügyfelei kártérítését, vagyis körülbelül 5,7 millió forintig. A kártérítése 1 millió forintig 100%, utána az 1millió forint feletti rész 90%-a. Konkrétan, ha 2 millió forintunkra jogos a kártérítési igény, akkor 1,9 millió forintra kártérítést fogunk kapni. Fontos, hogy csak akkor számíthatunk kártérítésre, ha BEVA tagoknál van a befektetésünk, ez egyben azt is jelenti, hogy aki nem akar az átlagosnál magasabb kockázatot vállalni, az csak olyan befektetési alapkezelőt válasszon magának, akit itt megtalál.  Arra is érdemes odafigyelni, mikor nem fizet a BEVA.
 2. Alapkezelő: Az alapkezelő szakmai tudása és tapasztalat is biztonságot nyújt számunkra, mivel nem nekünk kell kezelnünk a portfóliónkat, hanem egy profi szakemberre bízzuk.
 3. Diverzifikáció: A kockázatcsökkentésnek is több fajtája van. Lehet ez a minél hosszabb időtáv, a több féle mögöttes instrumentum, és a regionális szórás is.
 4. Likviditás: Tulajdonképpen bármikor hozzáférhetőek a befektetési alapok, csak a befektetéses életbiztosításnál és a TBSZ-nél vannak kisebb korlátozások.

Most, hogy már sok fontos tulajdonságát megnéztük a befektetési alapoknak, szeretnénk még gyakorlatiasabb segítséget is nyújtani.

Hogyan hasonlítsuk össze a befektetési alapokat?

A legfontosabb szabály az összehasonlításoknál, hogy csak azonos kategóriába tartozó, azonos kockázatú befektetési alapokat hasonlítsuk össze egymással. Ahogy a közbeszédben is mondják: „Az almát az almával hasonlítsuk össze, ne a körtével!”

Ha kiválasztottuk az azonos kategóriába tartozó befektetési alapokat, legegyszerűbben a Moneymoon oldalán tudjuk összehasonlítani őket. A Moneymoon egy független, befektetési alapokat összehasonlításával foglalkozó cég, rengeteg pénzintézetnek és tanácsadónak a kiemelt partnere. Három adat alapján hasonlítja össze a befektetési alapokat:

 1. Hozam: Az adott időszakra vonatkozó, a befektetett tőkén felül összeg százalékban kifejezve.
 2. Szórás: Ez mutatja meg számunkra a volatilitást, vagyis az átlagos kilengések gyakoriságát. (mennyire ingadozó az árfolyam)
 3. Sharpe: Azt mutatja meg, hogy egységnyi kockázatért cserébe mekkora extra hozamot nyújt a befektetésünk. Magyarul a magasabb Sharpe-mutatójú befektetési alapot érdemes választani.

Magyar vagy külföldi befektetési alapot válasszak?

Mind Magyarországon, mind külföldön eredményes alapkezelők vannak, amelyek profi háttérrel segítenek bennünket sikeres befektetésink érdekében. Nézzünk meg ezek közül két-két példát, ahol mi is tartjuk a pénzünket:

 1. OTP alapkezelő: Supra Abszolút hozamú alap, mert az OTP egy tőkeerős, stabil cég, továbbá nagyon szép hozamot termelt az elmúlt időszakban ez az abszolút hozamú alap.
 2. Concorde alapkezelő: Concorde 2000 kiegyensúlyozott vegyes alap, mivel ez egy vegyes alap ezért alacsonyabb kockázatú és mégis magas hozamokat ért el.
 3. Templeton alapkezelő: Biotechnológiai alap (részvényalap), mert az gondoljuk, hogy a génkutatás még nagyobb változást fog hozni az életünkbe, mint amit az internet hozott.
 4. Fidelity alapkezelő: Globális egészségügyi ellátás alap (részvény), mert rendkívül fontosnak tartjuk az egészséget, és az egészségügy mindenhol nagy problémát jelent. Így jelentős változások várhatóak, ami nyereséggel kecsegtet.

Összességében nagyon jó eszköze a diverzifikációnak, ha regionálisan is elkülönítjük a befektetéseinket, tehát válasszunk lehetőség szerint magyar és külföldi befektetési alapokat is.

Válasszunk körültekintően

Ebben a cikkben megnéztük, hogy mi alapján érdemes befektetési alapot választani. Legyen szó akár a típusáról, hozamáról, működéséről vagy a biztonságról.  Egy-két évre értékpapír számlát javaslunk Önnek, 3-5 évnél pedig TBSZ vagy egyszeri díjas megtakarításos életbiztosítást.  Ez a cikk általános összehasonlítás, így amennyiben Önnek van tapasztalata és szakmai tudása innen egyedül továbblépni az optimális befektetés megtalálásának útján, akkor örülünk, hogy a segítségére lehettünk. Viszont ha nem rendelkezik kellő önbizalommal vagy szakmai tudással mi szívesen állunk az Ön rendelkezésére.

Hogyan válasszak befektetési alapot?
Befektetési alapok összehasonlítása