1. Az életbiztosítás nemcsak haláleset vagy káresemény esetén térít

Az életbiztosításnál nem feltétlenül kell, hogy baj történjen ahhoz, hogy hozzá lehessen férni a pénzhez. Sokan tévesen kizárólag a halállal kötik össze, pedig egy jó életbiztosítás annál sokkal többet tud, mintsem hogy csak a halálod után fizessen. Nézzük először, mi történik akkor, ha túléled a futamidőt! Életbiztosítást köthetsz kifejezetten megtakarítási céllal is, ez a típus ugyanúgy térít haláleset bekövetkezése esetén is (van egy kockázati díjrésze), azonban nem ez a fő funkciója, hanem az, hogy gyűjtögess, és még az aktív éveidben felhasználhasd a megtakarításodat. 

  • A befektetési célra kötött életbiztosításokat unit-linked biztosításnak hívják, ezeknek a motorja a tőkehalmozás, kis havidíjas összegekkel 10-15-20 évre olyan menedzselt befektetési alapokba fektethetsz, amikbe pici tőkével nem is lenne esélyed. A futamidő lejártával hozzá is férhetsz a pénzhez és bármire költheted, magadra vagy a családodra, tehát ez akkor éri meg, ha végigviszed. Ügyfeleinknél azt tapasztaljuk, hogy általában a gyermekeik taníttatására és az időskorukra gyűjtögetnek, de van akinek éppen egy ingatlan megvásárlásához vagy a vállalkozásához fog majd jól jönni ez az összeg. 
  • A klasszikus, vegyes vagy garantált néven is ismert életbiztosítás egy olyan szolgáltatás, amelynél a biztosító garanciát vállal arra, szerződésben rögzíti, hogy fix kamatok szerint, akkor is kifizeti a biztosítási összeget, ha haláleset történik, és akkor is, ha túléled, ezért drágábban is érhető el, és bár stabil, de nem lehet olyan kiugró hozamokra számítani, mint a befektetésinél.

Ha inkább a kockázati védelem fontosabb számodra, akkor neked a kockázati életbiztosítás javasolt, amely kifejezetten tragédia esetén térít, de kérhetők hozzá kiegészítő elemek is, így a biztosító nemcsak akkor fizet, ha haláleset történne, hanem akkor is, ha 40 százalékos egészségkárosodás érne, kritikus betegséget diagnosztizálnának, például rák, vagy súlyos balesetet szenvednél. Mi lehet még kockázat? Kérhetsz kiegészítést kórházi napi térítésre, keresőképtelenségre, csonttörésre, égési sérülésre. Az életbiztosítás tehát megvédhet attól, hogy jövedelem nélkül maradj, amely akkor is fontos, hogy egyedül vagy és akkor is, ha egy család megélhetéséért felelsz. Végső soron, haláleset esetén pedig a családod vagy az általad megjelölt kedvezményezett kapja meg a pénzt.

Mindenki más áron kínálja, a díjazás egyébként sok mindentől függ, életkor, egészségi állapot, nem mindegy az sem, hogy milyen munkát végzel. Az életbiztosítást tehát nem szabad csak a halállal összekötni, ugyanis még éltedben is élvezheted a megtakarításodat, és a bajban is kisegíthet a biztosításod. 

A videóban vezető tanácsadónk, Sipos Csaba beszél arról, hogy miért fontos a teljes körű védelem az életbiztosításoknál.

Három dolog, amit nem tudtál az életbiztosításokról

2. Mindig kifizeti azt a biztosító, amit vállalt

A biztosítókkal szembeni bizalmatlanságot sajnos növelik az olyan esetek, amikor valaki úgy kötött biztosítást, hogy nem ismerte meg annak a pontos feltételeit, a várakozási időt, stb., és emiatt végül tényleg nem térített a biztosító. Mi is hallottunk már ilyen sztorikat, de az ügyfeleinkkel nem történhet ilyesmi, mert mi felkészítjük őket a kitételekre is.

A biztosító mindig teljesíti azt, amit a szerződésben vállalt, törvényileg köteles rá, semmilyen körülmények között nem fordulhat elő olyan, hogy téged megilletne, de nem fizet a biztosító. Ehhez viszont három dolog szükséges: 

  1. legyen konkrét elképzelésed arról, hogy mi a célod az életbiztosítással, mitől védjen meg, mikor és mennyit fizessen; 
  2. őszintének kell lenned magaddal és a biztosítóval szemben és 
  3. ismerned kell minden részletet, mielőtt választasz, ne dönts egyedül, ameddig még nem kérdeztél meg egy független szakértőt. Itt jöhet képbe egy tapasztalt tanácsadó, aki betéve ismeri az összes kitételt, buktatót és jogi kiskaput, és segít is neked eligazodni köztük.

A teljesség igénye nélkül, hiszen minden termék más, hoztam néhány konkrét példát is, amire érdemes odafigyelni. Ha van már ismert betegséged, akkor azt jelezned kell, mielőtt megkötnéd a biztosítást, ez nem minden esetben kizáró ok, például azért nem fognak elhajtani, mert allergiás vagy szemüveges vagy, de van ahol még a cukorbetegség is beleférhet. Ha viszont már diagnosztizáltak nálad kritikus betegséget (erre vannak listáink, hogy mi tartozik ide), vagy valamilyen fokú egészségkárosodásod van, akkor arra az adott, meglévő betegségre és az azzal kapcsolatos dolgokra már értelemszerűen nem köthetsz biztosítást. Az ilyen információkat nem szabad elhallgatni, mert utólag mindig kiderülnek, és akkor nem fizet a biztosító. 

Előfordulhat, hogy a dohányzási szokásaidról vagy a súlyodról is kell nyilatkoznod, és azt is megkérdezhetik, hogy van-e valamilyen extrém hobbid. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ezek nagyon személyes témák, ezért jó, ha van egy olyan tanácsadód, akiben megbízhatsz, ő pedig végigjárja neked ezeket a köröket.


Miért érdemes pénzügyi tanácsadóval együtt dolgoznod?

Ha olyan pénzügyi tanácsadóval dolgozol együtt, mint amilyenek a GRANTIS tanácsadói, annak az a legnagyobb előnye, hogy a hozzád legjobban illő ajánlatokat egyszerűen és gyorsan tudod megtalálni, ahogy magadtól nem tudnád, de a szerződéskötés után is számíthatsz rá, legyen bármilyen pénzügyi kérdésed.

A biztosítótól akkor sem várhatunk pénzt, ha a balesetet szándékosan mi okoztuk, alkohol vagy drog befolyása alatt álltunk, esetleg lejárt jogsival közlekedtünk. Minden szabályszegés ide tartozik, például nem tartottuk be a munkavédelmi szabályokat vagy más veszélyes dolgot csináltunk. A vis major, katasztrófa stb. kapcsán is körültekintőnek kell lenni, hogy mire terjed ki a biztosítás, és mire nem. Ha jobban belegondolsz, ezek azért mind jogosak. A biztosító nem akar szándékosan kiszúrni veled, de vannak észszerű elvárások.

Segítünk eligazodni! Érdeklődj szakértőinknél az életbiztosítási lehetőségeidről.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

3. Az életbiztosítás kiváltságos öngondoskodási forma

Az életbiztosítás előnyei közé tartozik, hogy teljes adómentességet nyújt, azaz nem kell utána fizetned kamatadót, szja-t, és szochót sem. 

Az életbiztosítás nem perelhető és nem is végrehajtható, mert nem számít magánvagyonnak, azaz a megtakarításodtól semmilyen úton-módon nem tudnak megfosztani, még egy válás vagy üzleti vita esetén is védelmet kapna, olyan, mintha a széfben lenne, aminek csak te tudod a kódját.


Mennyibe kerül az életbiztosítás?

50 milliós célösszegért haláleseti kockázatra 30 éves kortól indítva már havi 5 ezer forinttól, 40 éves kortól 17 ezer forinttól lehet találni fixdíjas ajánlatokat. Személyre szabott kalkulációban tanácsadóink tudnak segíteni.

Életbiztosítással megkímélheted szeretteidet a hagyatéki procedúrától, ami a bürokratikus ügyintézést ismerve, akár évekig is elhúzódhat. A biztosításnak köszönhetően azonban néhány napon, de maximum két héten belül az általad megadott kedvezményezettek számlájára kerül az összeg. Ennek olyan helyzetekben lehet igazán nagy jelentősége, amikor sajnos váratlan tragédia történik, és kiesik a fő kenyérkereső fizetése, a házastárs pedig magára marad a kiadásokkal, ez különösen nehéz akkor, amikor még a gyermekekről is gondoskodni kell. A legtöbb családban néhány hónap jövedelemkiesés is egzisztenciális válságot okozna, nemhogy évekig várni az örökségre és tárgyalásokra járni. Mindez elkerülhető az életbiztosítással és gyorsan érkezik a családnak az anyagi segítség

Összefoglalva

Az életbiztosításnak még éltedben is hasznád veheted, jól jöhet megtakarítási és befektetési célokra, valamint akkor is anyagi segítséget nyújthat, ha baleset érne, komolyan megbetegednél vagy lerokkannál. 

A biztosító mindig fizet, a kellemetlen meglepetéseket úgy tudod elkerülni, hogy előre tájékozódsz a feltételekről, és őszintén megosztod azokat az információkat, amikről a biztosítónak tudnia kell. Ha nem akarsz több százoldalas dokumentumokat olvasgatni, akkor tanácsadónk összefoglalja neked a tudnivalókat.

Az életbiztosítás külön jogi kategória, nem perelhető és nem is végrehajtható. Tragédia esetén egyenesen az általad választott kedvezményezetthez érkezik a pénz, így nem marad magára a családod az anyagi terhekkel.

Szeretnél még többet megtudni az életbiztosításokról? A GRANTIS szakértői 30 biztosítótársaság több mint 250 életbiztosítási terméke között segítenek eligazodni. Ha szeretnél egy pénzintézet független összehasonlítást kérni, akkor nem kell mást tenned, mint a lenti űrlapon leadnod a jelentkezésedet, és kollégánk akár már holnap visszahív.