A beruházást, új eszközök vásárlását, régi eszközök cseréjét, készletek bővítését, a változás bejelentési kötelezettség alapján szintén be kell jelentened a biztosítónak annak érdekében, hogy a biztosítási összeg folyamatosan megfeleljen a vagyontárgyak tényleges értékének.

A szerződés teljes tartama alatt a lényeges változásokat írásban be kell jelentened a biztosítónak. Erre általában a biztosító 5-15 napot ad. Változásbejelentési kötelezettség alá esik például, ha az egyébként már biztosított épülethez hozzáépítesz egy új épületrészt vagy kibővíted a tetőteret. Ezek a változások a biztosítási összeg szempontjából mind-mind olyan jellegűek, amelyek miatt indokolt lehet a már megkötött szerződés biztosítási összegének módosítása, elsősorban azonban a biztosítónak történő bejelentés.

Ha beázott a tető, netán csőtörés volt a lakásodban, ahogy tudomásodra jut a kár, máris ketyeg az óra, a biztosító felé ezeket az eseményeket a szerződésben megállapított határidőre be kell jelentened. A határidő biztosítási szerződésenként és biztosítási eseményenként is eltérhet, de általában 2-8 munkanap.