Ha egy adott vagyontárgy értékéből levonod az avulás útján történő értékvesztést, akkor kapod meg az avult értéket.

Néhány példa avuló tárgyi eszközökre, amelyek a leginkább megtalálhatók egy vállalkozásban:

  • Épületek
  • Berendezések
  • Irodabútorok
  • Járművek
  • Gépek

Az immateriális javakkal ellentétben a tárgyi eszközöknek akkor is lehet némi értékük, amikor a vállalkozás már nem használja őket. Ezért az értékcsökkenést úgy számítják ki, hogy az eszköz eredeti bekerülési értékéből levonják a mentési vagy viszonteladási értéket. A különbözetet az eszköz várható élettartamának évei alatt egyenletesen írják le.

Más szóval, az egyes években elszámolt értékcsökkenési leírás összege adókedvezményt jelent a vállalat számára mindaddig, amíg az eszköz hasznos élettartama le nem jár.

Egy vállalkozás például vásárolhat vagy építhet egy irodaházat, és azt sok éven keresztül használja. Ezután a vállalkozás átköltözik egy újabb, nagyobb épületbe máshová. Az eredeti irodaépület lehet, hogy kissé lepusztult, de még mindig értéket képvisel. Az épület költségét, mínusz a viszonteladási értékét, az épület várható élettartama alatt el kell osztani, és a költség egy részét minden számviteli évben költségként kell elszámolni.

Egyes tárgyi eszközök értékcsökkenése gyorsított alapon is elvégezhető, ami azt jelenti, hogy az eszköz értékének nagyobb részét az eszköz élettartamának első éveiben írják le. A járműveket jellemzően gyorsított alapon írják le.