Mit érdemes tudni a babaváró hitelről, mielőtt felvesszük?

A tavaly bevezetett babaváró hitel nagy segítséget jelenthet a gyermekvállalás előtt álló pároknak: egy gyermek után 10 millió forintos kedvezményes hitelhez juthatnak, több gyermek esetén pedig a fennálló tartozást is részben vagy egészen elengedi az állam. Bemutatjuk, idén mik a babaváró hitel igénylésének és kedvezményeinek feltételei.

A babaváró hitelt tavaly vezették be, és fél év alatt az egyik legnépszerűbb kölcsönné vált, az év végéig mintegy 50 ezer házaspár írta alá a szerződést, akik több mint 400 milliárd forintnyi értékben vettek fel hitelt.

Az MNB adatai szerint a magyar lakosság teljes banki tartozásának ma közel 6 százalékát a babaváró hitel adja.

A konstrukció lényege, hogy a gyermekvállalás előtt álló házaspárok (vagy akár már szülők is, lásd később) egy maximum 10 millió forint összegű, legfeljebb 20 éves futamidejű, szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli kölcsönt vehetnek fel a lakossági bankoknál. A hitel előnye, hogy ha a párnak öt éven belül születik az első gyermeke, akkor a konstrukció kamatmentes a futamidő végéig.

Nincs teljesen ingyen

Fontos tudni, hogy a babaváró hitel kezdetben még nem kamatmentes. A kamat mértéke a közzétételt megelőző három hónap 5 éves futamidejű állampapír aukcióin kialakult átlaghozam 130 százalékának 2 százalékponttal megnövelt értékének felel meg, ami egy januárban kötött Babaváró szerződés esetén 3,34 százalék lenne. Igaz, ez még mindig rendkívül kedvező kamat, ha más szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli hitelekkel vetjük össze. Hasonló kedvezményes kamatú hitel például a CSOK-hoz járó, csak lakásvásárlásra fordítható, fix 3 százalékos kölcsön.

A babaváró hitel vonzereje persze abban rejlik, hogy előfordulhat, hogy ezt a kamatot sem kell megfizetni.

Az első öt évben a hitel kamatmentes, ha pedig ezen időszak alatt megszületik a gyermek, akkor ez a lehetőség a teljes futamidőre érvényes lesz.

Ez nem jelent teljesen ingyenes hitelt, ugyanis az állami kezességvállalási díjat továbbra is fizetni kell. Ennek díja évente változik, az adott év elején fennálló tartozás 0,5 százalékának az 1/12 részét kell fizetned havonta. Ez 10 milliós hitel esetén az első évben 50 000 forint, a másodikban 47 000, a harmadikban 44 000.

20 éves törlesztés esetén még a 30 százalékos elengedés alapos kihasználása mellett is többszázezres költséget jelent, ami havonta 3-4000 forint kiadás a törlesztőrészleten felül.

3 évig szüneteltethető

A hitelt felvétele után havonta legfeljebb 50 ezer forint részletekben lehet visszafizetni, azonban minden egyes gyermek után 3 évre függeszthető fel a törlesztés (ez alatt az idő alatt a kezességvállalási díjat sem kell fizetni), így a futamidő is három évvel meghosszabbodik, vagyis a havi törlesztőrészlet sem lesz magasabb. A törlesztés azonnal szüneteltethető, ha a feleség már várandós, és a magzat elérte a 12 hetes kort – sokan a hitelt már eleve akkor veszik fel, amikor már úton van a baba, így gyakorlatilag az első három évben már semmit sem kell törleszteni. A Portfolio októberi cikke szerint pár hónappal a hitel bevezetése után például az Erste-banknál már a hitelek 46 százalékánál felfüggesztették a törlesztést.

A hitel további előnye, hogy nem csak az első gyermek után jár rá kedvezmény (ebben az esetben csak a kamatokat engedik el).

A második gyermeknél az aktuális tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermeknél a 100 százalékát engedi el az állam.

Fontos, hogy az aktuális tartozásról beszélünk, vagyis nem kapjuk vissza az eddig befizetett összeget, csupán nem kell a még ki nem fizetett részt tovább törleszteni.

Azok is felvehetik, akiknek már van gyermekük

Bár a babaváró hitelt elvileg a fiatal házasoknak találták ki, olyan párok is igényelhetik újabb gyermekük születés előtt, akiknek már van egy vagy több gyermekük. Ilyenkor azonban a tartozást csak a hitelfelvétel után születő gyermekek után engedi el az állam: tehát ha például egy egygyermekes pár felveszi a hitelt, majd megszületik a második gyermek, akkor csak a kamatot engedik el nekik a babaváró hitelből. A 30 százalékos kedvezmény csak akkor jön, ha megszületik a harmadik (a hitelfelvétel óta a második) gyermekük.

A babaváró hitel igénylésének feltételei kisebb mértékben változtak az év elején. Az igénylő házaspár legalább egyik tagja például muszáj, hogy legalább 3 éve tb-jogviszonnyal rendelkezzen, amibe idén már nem számítanak bele a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatott tanulmányok alatti jogviszony, vagyis a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban eltöltött évek. További, jelenleg is érvényes feltétel, hogy az igénylő párnak nem lehet köztartozása a NAV felé, valamint ha a maximális összeget szeretnék felvenni, igazolást kell adni minimálisan havi 213 ezer forint nettó jövedelemről.

Jelentkezzen díjmentes és független tanácsadásunkra!

Számíthat ránk a pénzügyekben az élet legtöbb területén. Ossza meg velünk elképzeléseit, és segítünk megtalálni azt, ami a legkedvezőbb megoldást nyújtja Önnek.
Ez történik,
miután jelentkezik

További cikkeink