A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (KGFB) nem arra szolgál, hogy a saját autódban esett károkat megtérítse, erre egy külön biztosítás, a Casco/alkalmas.

A KGFB azokat a károkat téríti meg, amelyeket egy – remélhetőleg soha be nem következő – ütközés vagy baleset esetén te okozhatsz egy másik személynek, aki esetleg megsérülhet, vagy az autója törhet össze, ami tetemes kártérítést vonhat maga után.

A magyarországi biztosítók 2020-ban 115 milliárd forintot fizettek ki azokra a károkra, amelyeket a gépjárművezetők másoknak okoztak, közölte a biztosítókat tömörítő szervezet, a MABISZ.

Miért fontos az autód biztosítása, és hogyan kösd meg?

KGFB megkötésére a törvény kötelez. Ha nem kötöd meg, büntetést kaphatsz, vagy autódat akár ki is vonhatják a forgalomból. Az azonban nem mindegy, hogy melyik KGFB-t választod. Sokféle termék van a piacon, és ha jól választasz, évente több ezer forintot spórolhatsz meg. 

Egyszerűbb esetben érdemes egy KGFB kalkulátort választanod, hogy megkeresd a legjobb ajánlatot. Bonyolultabb esetben, például ha sokat utazol külföldre, vagy mondjuk nehéz gépjárművet, vállalkozásod gépjármű flottáját vagy elektromos autódat szeretnéd biztosítani, érdemes egy tanácsadóval felvenned a kapcsolatot.

Léteznek olyan kockázatok, melyekre nem nyújt fedezetet sem a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, sem a Casco, de a kínálatból kiválogathatod magadnak, hogy milyen károk ellen érdemes kiegészítő biztosítást kötnöd, így személyre szabott biztosításod lehet. 

Ráadásul ha nem engedheted meg magának, hogy egy teljes körű Casco szerződést köss, a kiegészítő biztosítások között találhatsz olyat, amely a számodra legfontosabb kockázatra évi pár ezer forintért megoldást jelenthet. Nagyvárosokban jellemző a parkolás kár, vidéki utakon a vadkár. A Casco önrész kiváltására is létezik megoldás, mint ahogyan arra az esetre is, ha vétlen vagy egy balesetben, de utasaid megsérülnek.

Milyen biztosítások köthetők autóra?

Szinte minden kockázatra találhatsz biztosítási megoldást. 

Kötelező biztosítás (KGFB)

Ez az alap, ezt kötelező megkötnöd. Ez a biztosítás azoknak fizet kártérítést helyetted, akiknek esetleg vezetőként kárt okoztál.

Casco

Ezt érdemes megkötnöd, a különösen akkor, ha új és drága autód van. A Casco neked fizet, ha az autód megsérül balesetben, vagy más okból. 

Kiegészítő biztosítások

Gépjármű-törés összegbiztosítás

A gépjármű-törés összegbiztosítás nem egészen Casco, de egy limitált térítésű szolgáltatás, amely az adott gépjármű aktuális piaci értékéhez képest meghatározott mértékig téríti a törés károkat. Az egyik biztosítónál például a pontosan meghatározhatod, milyen összegű kártérítésre tartasz igényt: a gépjármű piaci értékének 40 vagy 60 százalékát nevezheted meg. Totálkár esetén maximum az autó árának 70 százalékát téríti a biztosító. Az önrész mértéke ebben az esetben 15 százalék.

Lopáskár biztosítás

A gépjármű teljes eltulajdonítása, vagy részlopás-kár esetén a biztosító azt az árat téríti meg, amennyit az autó a kár időpontjában ért. Az önrész mértéke: 10 százalék.

Tűz-és jégveréskár biztosítás

A Biztosító megtéríti a biztosított gépjárműben, alkatrészeiben, tartozékaiban keletkezett tűz és robbanás által okozott károkat, illetve a jégverés által okozott károkat. Az önrész mértéke ezesetben általában 10 százalék.

Poggyászbiztosítás

A lezárt járműben vagy lezárt poggyásztartóban elhelyezett személyes használati tárgyakban belföldön bekövetkező sérülés, elemi vagy tűzkár, illetve lopáskár esetére.

Balesetbiztosítás

Arra az esetre, ha a gépjármű vezetője és/vagy utasa a baleset következtében egy éven belül életét veszti, vagy maradandó egészségkárosodást szenved, balesetbiztosítás/a megfelelő.

Utasbiztosítás

Külföldi tartózkodás alatti megbetegedés vagy baleset miatti azonnali orvosi ellátás, valamint a poggyász külföldön történő eltulajdonítása esetére.

Gépjármű assistance szolgáltatás

Európán belüli baleset, műszaki hiba vagy önhiba következtében fennálló menetképtelenség esetén a helyreállításban, a gépjármű ellopása esetén a jármű utasainak továbbutazásában nyújt segítséget.

Szélvédőkárbiztosítás

A biztosító megtéríti a gépjármű utastér üvegezésében bármilyen kívülről ható sérülés okozta kárt, amennyiben a gépjármű többi része nem sérült. Egyik nagy biztosítónál ez például önrész mentes, csere esetén 10 százalék az önrész. 

Garázsbiztosítás

Biztosítható a jármű tárolására szolgáló, a főépülettől különálló ingatlan, vagyis a garázs is.

A biztosító tűz, robbanás, villámcsapás, vihar, felhőszakadás, hónyomás, jégverés, földrengés, földcsuszamlás, kő-és földomlás, ismeretlen üreg beomlása, idegen jármű ütközése, idegen tárgyak rádőlése esetén fizet. Egy adott biztosító feltételei szerint ez a biztosítás lehet akár önrész mentes is. 

Kátyúkár biztosítás

Arra az esetre, ha a jármű kátyúba fut, és emiatt futóműve vagy kormányműve megsérül.

Vadkár biztosítás

Ha vaddal ütköztél, az autódban keletkezett károkat némely biztosító akár 500 000 forintig is téríti.

Rágcsálókár-biztosítás

A jármű motorterében található berendezésekben és alkatrészekben rágcsálók okozta olyan károk fedezetére, amelynek következtében a jármű üzemképtelenné válik, (például az állatok elrágják az elektromos vezetéket).

Kisállat balesetbiztosítás

Arra az esetre, ha a az általad tartott kutyát vagy macskát szállító járművedet olyan töréskár, elemi vagy tűzkár éri, melynek következtében a kisállat kezelést igénylő sérülést szenved.

Járművön kívül szállított sportfelszerelés biztosítás

Az autódra szabályosan felszerelt és a tulajdonodat képező sporteszközökre, illetve azok rögzítésére szolgáló felszerelésekre terjed ki, amennyiben a gépjármű töréskárt, elemi és tűzkárt szenved, és emiatt a sportfelszerelések sérülnek, megsemmisülnek. Egy konkrét biztosítónál a felső határ 250 000 forint. 

Rendszám és forgalmi engedély pótlás biztosítás

A rendszám és forgalmi engedély ellopása vagy elvesztése esetén az okmányirodai költségek fedezetére az egyik biztosító például 20 000 forintot fizet. 

Ha minden kiegészítő biztosítást meg akarsz kötni, sőt a fentieken túl még szeretnél néhányat, köthető All-In gépjárműbiztosítás is. 

Milyen autóra érdemes biztosítást kötni?

KGFB-t minden autóra kötelező kötni, amíg az üzemben van. 

Egy Casco-val kapcsolatos biztosítói felmérés szerint a megkérdezettek 66 százaléka rendelkezik gépjárművel, az autók 31 százaléka legfeljebb 10 éves, 52 százaléka legfeljebb 20 éves és 11 százaléka idősebb ennél. Akik nem rendelkeznek Casco-val, ennek okaként azt jelölték meg, hogy túl idős gépjárművel rendelkeznek és a biztosítás ára túl magas lenne az autó értékéhez képest. 

Külföldön is védenek az autóbiztosítások?

Ha vakáció vagy üzleti út miatt átléped a határt, akkor sem maradsz védtelen. Jogszabályi előírás kimondja, hogy az itthon kötött KGFB az Európai Gazdasági Térség tagállamaira, Svájcra, valamint az úgynevezett nemzetközi Zöldkártya Rendszer érintett országaira is kiterjed.

Érdemes azt is megfontolnod, hogy kiegészíted-e KGFB biztosításodat utasbiztosítással is. Nagyon hasznos lehet például egy autós asszisztencia biztosítás, ha te voltál egy baleset okozója külföldön, vagy elromlik az autó egy távoli helyen. Az utasbiztosítási csomagtól függően nemcsak a javítás költségét, de az utasok továbbszállításának vagy elszállásolásának díját, a bérautó vagy taxi költségét is megtérítheti a biztosító. 

Mitől függ a biztosítások ára?

  • Számít a az autó típusa, 
  • teljesítménye,
  • az életkorod,
  • a lakhelyed,
  • az autóbiztosítási “előéleted”, 
  • az hogy hány kilométert fog várhatóan futni az autó,
  • valamint a bonus-malus besorolásod.

A bonus-malus rendszer

A KGFB biztosítás megkötésekor a biztosító besorol egy minősítési rendszerbe, amely jelentősen befolyásolja biztosításod árát. A rendszer jutalmazza, ha az elmúlt évben nem okoztál kárt (bonus) és megvonja a korábban elért kedvezményt, illetve pótdíjat állapít meg, ha volt káresemény az elmúlt évben (malus). Először mindenki egy semleges A00 besorolást kap, amelyen egy év alatt javíthat, vagy egy akár ronthat. 

 A KGFB díja akár szintenként is jelentős eltérést mutathat. 

A bonus-malus besorolás az autó üzemeltetőjéhez, tehát, hozzád, kötődik, nem az autóhoz. Ha másik biztosítóhoz mész át, oda is vinned kell az előző évi bonus-malus besorolásod.

A bonus-malus rendszer

BesorolásNincs kár1 kár2 kár3 kár4 vagy több kár
B10B10B08B06B04M04
B09B10B07B05B03M04
B08B09B06B04B02M04
B07B08B05B03B01M04
B06B07B04B02A00M04
B05B06B03B01M01M04
B04B05B02A00M02M04
B03B04B01M01M04M04
B02B03A00M02M04M04
B01B02M01M03M04M04
A00B01M02M04M04M04
M01A00M03M04M04M04
M02M01M04M04M04M04
M03M02M04M04M04M04
M04M03M04M04M04M04

Gyakran Ismételt Kérdések – GYIK


Milyen kedvezményeket kaphatok?

Ha van fiatalkorú gyermeked, akkor több biztosítónál is kedvezményt kaphatsz. 
Együttkötés: Ha ugyanannál a biztosítónál több biztosításod van, vagy egyszerre több biztosítást kötsz, például a lakás és a nyugdíjbiztosításodat is az adott biztosítónál kötötted meg, az általában szintén kedvezményt ér. 
A hibridekre és az elektromos autóra általában kedvezőbb díjak vonatkoznak.
A veterán autódat szintén kedvezményes tarifával biztosíthatod, mert a biztosító azt feltételezi, hogy sok személyes törődést és pénzt fektettél bele, ezért óvatosan vezeted, és ritkán használod. Ehhez azonban be kell lépned egy oldtimer klubba, amelyekről itt találhatsz információkat.
Ha online intézed a KGFB kötését és az interneten kommunikálsz a pénzintézettel, a biztosítónak is élőmunkát spórolsz meg, ezért van ahol 10 százalék kedvezményt is elérhetsz.


Hogyan mondható fel egy autóbiztosítás?

A kötelező biztosítás megkötésétől számított 1 évig érvényes a szerződésed, ezért a biztosítóváltást is ehhez az időponthoz igazítva intézheted. A KGFB felmondására az évforduló előtt leghamarabb 60, legkésőbb 30 nappal van lehetőséged. Fontos tudni, hogy évente egyszer lehetőséged van felmondani a KGFB szerződést ha úgy látod találtál olyat, amely olcsóbb, vagy más kedvező feltételeket kínál. Ha viszont a felmondás  nem érkezik be határidőre, szerződésed automatikusan megújul egy újabb évre, és csak a következő évforduló előtt lesz lehetőséged váltani.

Ha eladod az autódat, az adásvétel napján kell érdekmúlás okán felmondanod a szerződést, az új tulajdonosnak viszont azzal a nappal kell új szerződést kötnie.

Az évfordulót követően 60 nap áll rendelkezésedre, hogy az aktuális évre vonatkozó díjat befizesd. Ha ezt elmulasztod a szerződés díjnemfizetés miatt megszűnik, de ezt jobb elkerülni, mert számos negatív következménnyel és extra költséggel jár, valamint ilyen esetben a KGFB újrakötése is bonyolultabb, ugyanis csak bizonyos feltételek mellett köthetsz új szerződést.

A KGFB felmondása év közben közös megegyezéssel elméletileg lehetséges, de ritkán jön össze a közös megegyezés. 


Hol köthetek gépjármű biztosítást?

Az Aegon, az Allianz, a CIG, a Generali, a Grupama, a K&H, a KÖBE, a Magyar Posta Biztosító, a Signal, a Union, a Uniqua, és a Wáberer Hungária biztosítók kötnek gépjármű biztosításokat.


Milyen járművekre kell KGFB-t kötni?

személyautó,
teherautó,
motorkerékpár, robogó
utánfutó,
lakókocsi,
quad,
vontató

Fogalomtár


Önrész

Az az összeg (általában százalékban meghatározva), amelyet egy káresemény bekövetkeztekor nem a biztosító fizet, hanem neked kell állnod.


Flotta biztosítás

Már öt járműtől köthető flotta gépjármű biztosítás, amelynek díja egy gépjárműre vetítve általában kedvezőbb mint ha egy autóra kötsz biztosítást. Akár egy egyéni vállalkozó vagy kisebb flottával, akár egy egész kamionparkkal dolgozik vállalkozásod, köthetsz flottabiztosítást. Csak KGFB-t vagy KGFB-t és Casco-t együttesen is lehet kötni, és kiválaszthatod, hogy melyik gépkocsira milyen külön biztosításokat szeretnél kötni.


Zöldkártya Rendszer

Nemzetközi gépjármű-biztosítási bizonylat, amely azt igazolja, hogy az üzemben tartó a hazájában olyan felelősségbiztosítással rendelkezik, amely érvényes a külföldön (Európában) okozott károkra is.

A zöldkártyát a felelősségbiztosító – kérésre – állítja ki, és annak bemutatását a fogadó ország a határon megkövetelheti. Ez a bizonylat nem azonos a környezetvédelmi felülvizsgálatot igazoló dokumentummal.


Totálkár

A biztosított vagyontárgy teljes megsemmisülése, vagy olyan mértékű károsodása, hogy helyreállítása vagy a javítása már nem lenne gazdaságos (gazdasági totálkár).