A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) nem arra szolgál, hogy a saját autódban esett károkat megtérítse, erre egy külön biztosítás, a Casco alkalmas.

Mire jó a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb)?

Kgfb egy autóbiztosítás, ami nélkül nem vehetsz részt a közúti forgalomban, aki mégis ezt teszi az súlyos bírságokkal, valamint azzal szembesülhet, hogy egy véletlenül okozott kárt a saját zsebéből kell kifizetnie. A MABISZ Kártalanítási Számla ugyan megtéríti azokat a károkat, amelyeket a kötelező biztosítás megkötése nélkül közlekedők okoznak, de aztán kíméletlenül behajtja az összeget a károkozón.

A Kgfb nem csak rád nézve kötelező, hanem a biztosítóra is. Ez azt jelenti, hogy ha eldöntötted, hogy melyik biztosítóval kívánod megkötni, akkor azt a biztosító köteles elfogadni.

A Kgfb szerződést még a gépjármű forgalomba helyezése előtt kösd meg, és mielőtt ezt megteszed nézd meg az elérhető ajánlatokat egy Kgfb biztosítási kalkulátorban, mert amit a kereskedő ajánl az nem mindig a legolcsóbb kötelező biztosítás.

Kinek kötelező a biztosítás? 

 • Személyautó,
 • teherautó, 
 • motorkerékpár, robogó
 • utánfutó, 
 • lakókocsi,
 • quad,
 • vontató üzembentartójának.

Hol érvényes a kötelező biztosítás?

Ha vakáció vagy üzleti út miatt átléped a határt, akkor sem maradsz védtelen. Jogszabályi előírás kimondja, hogy az itthon kötött Kgfb az Európai Gazdasági Térség tagállamaira, Svájcra, valamint az úgynevezett nemzetközi Zöldkártya Rendszer érintett országaira is kiterjed.

Kötelező biztosítás kötése

Kgfb megkötésére a törvény kötelez. Ha nem kötöd meg, büntetést kaphatsz, vagy autódat akár ki is vonhatják a forgalomból. Az azonban nem mindegy, hogy melyik Kgfb-t választod. Sokféle termék van a piacon, és ha jól választasz, évente több ezer forintot spórolhatsz meg. 

Egyszerűbb esetben érdemes egy Kgfb kalkulátort választanod, hogy megkeresd a legjobb ajánlatot. Bonyolultabb esetben, például ha sokat utazol külföldre, vagy mondjuk nehéz gépjárművet, vállalkozásod gépjármű flottáját vagy elektromos autódat szeretnéd biztosítani, érdemes egy tanácsadóval felvenned a kapcsolatot.

Ezektől függ a kötelező biztosítás ára

A Kgfb árak számos tényezőtől függenek. 

 • Egyebek közt számít a az autó típusa, 
 • teljesítménye,
 • az életkorod,
 • esetenként a foglalkozásod,
 • a lakhelyed,
 • az autóbiztosítási “előéleted”, 
 • az hogy hány kilométert fog várhatóan futni az autó,
 • valamint a bonus-malus besorolásod.

A bonus-malus rendszer

A Kgfb biztosítás megkötésekor a biztosító besorol egy minősítési rendszerbe, amely jelentősen befolyásolja biztosításod árát. A rendszer jutalmazza, ha az elmúlt évben nem okoztál kárt (bonus) és megvonja a korábban elért kedvezményt, illetve pótdíjat állapít meg, ha volt káresemény az elmúlt évben (malus). Először mindenki egy semleges A00 besorolást kap, amelyen egy év alatt javíthat, vagy egy akár ronthat. 

A Kgfb díja akár szintenként is jelentős eltérést mutathat.

A bonus-malus besorolás az autó üzemeltetőjéhez, tehát, hozzád, kötődik, nem az autóhoz. Ha másik biztosítóhoz mész át, oda is vinned kell az előző évi bonus-malus besorolásod. 

A bonus-malus rendszer

BesorolásNincs kár1 kár2 kár3 kár4 vagy több kár
B10B10B08B06B04M04
B09B10B07B05B03M04
B08B09B06B04B02M04
B07B08B05B03B01M04
B06B07B04B02A00M04
B05B06B03B01M01M04
B04B05B02A00M02M04
B03B04B01M01M04M04
B02B03A00M02M04M04
B01B02M01M03M04M04
A00B01M02M04M04M04
M01A00M03M04M04M04
M02M01M04M04M04M04
M03M02M04M04M04M04
M04M03M04M04M04M04

Kötelező biztosítás szüneteltetése

A Kötelező biztosítás dífizetését szüneteltetheted, legfeljebb hat hónapig, például akkor ha autódat ideiglenesen kivonják a forgalomból. Ezt jelezned kell a biztosítónak azzal, hogy az erről szóló iratot bemutatod a biztosítónak. A szerződés szüneteltetését a soron következő hónap elsejétől kérheted, majd az újbóli üzembe helyezés napján ezt a tényt is jelezned kell a biztosítón felé, hogy a kötelező szerződés visszaálljon.

Ha hat hónap elteltével még nem kerül sor a forgalomba való visszahelyezésre, akkor a biztosító automatikusan megszünteti a szerződést érdekmúlásra hivatkozva.

Kötelező biztosítás felmondása, biztosítóváltás

A kötelező biztosítás megkötésétől számított 1 évig érvényes a szerződésed, ezért a biztosítóváltást is ehhez az időponthoz igazítva intézheted. A Kgfb felmondására az évforduló előtt leghamarabb 60, legkésőbb 30 nappal van lehetőséged. Érdemes ügyelned, hogy a felmondási szándékodat legalább 30 nappal a felmondásod előtt biztosan tudasd a biztosítóval. Ha mondjuk az ajánlott levél nem érkezik meg időben, Kgfb biztosításod automatikusan meghosszabbodik egy évvel, és csak jövőre válthatsz biztosítót. 

Felmondhatsz írásban, postai úton, elektronikus úton, telefonon, vagy személyesen, a biztosító ügyfélszolgálatán.

Fontos tudni, hogy évente egyszer lehetőséged van felmondani a Kgfb szerződést ha úgy látod találtál olyat, amely olcsóbb, vagy más kedvező feltételeket kínál. Ezért évente egyszer feltétlenül érdemes használnod az Kgfb kalkulátort. Ha viszont a felmondás  nem érkezik be határidőre, szerződésed automatikusan megújul egy újabb évre, és csak a következő évforduló előtt lesz lehetőséged váltani.

A Kgfb felmondása év közben elméletileg lehetséges közös megegyezéssel is, de ritkán jön össze a közös megegyezés. 

Gépjármű eladás, átírás – mit kell tenni ilyenkor a biztosítással?

Ha eladod az autódat, az adásvétel napján kell érdekmúlás okán felmondanod a szerződést, az új tulajdonosnak viszont azzal a nappal kell új szerződést kötnie.

Mi a teendő, ha balesetet okoztál – kárbejelentés

Ha személyi sérülésnek akár csak a gyanúja fennáll, feltétlenül hívj mentőt. 

Ha nem egyértelmű hogy a balesetért kizárólag te vagy a felelős, és nem sikerül a másik érintett féllel megállapodni a felelősség mértékéről, vagy a kár nagyságáról, esetleg a másik autó papírjai vagy biztosítása nincsenek rendben, hívj rendőrt. 

Mindent fényképezz le, és dokumentálj, valamint jegyezd fel az esetleges tanúk adatait. 

Neked és a másik sofőrnek ki kell töltenetek az úgynevezett kék-sárga kárbejelentő lapot. Ezt letöltheted a MABISZ oldaláról is. 

Fontos hogy a baleset résztvevőiről meglegyenek az alábbi adatok:

 • név,
 • lakcím,
 • rendszám,
 • forgalmi engedély száma,
 • jogosítvány száma,
 • biztosítási kötvény száma.

Ezen kívül a baleset körülményeit kell leírni.

Ha a baleset okozója te voltál, akkor 5 napod van bejelenteni az eseményt a biztosítódnak, aki a kárt elszenvedte, annak 30 napja van, hogy a károkozó fél biztosítójával kapcsolatba lépjen. 

Kiegészítő biztosítások

A kiegészítő biztosítások választéka igen bőséges, és biztosítónként változik. Az alábbiakban felsorolunk néhány példát, amely hasznos lehet neked a választásnál, de érdemes böngészned a biztosítók weboldalait és használnod a kalkulátorokat. 

Természeti kár biztosítás

A Természeti kár kgfb kiegészítő biztosítás hasonlóan a cascohoz a gépjármű sérüléseinek javítását fedezi, egyebek közt robbanások, villámcsapás, kő- és földomlás, szélvihar, felhőszakadás, árvíz, jégverés, lezúduló hótömeg okozta kár esetén, vagy akkor ha a természeti csapás miatt valami rádől az autódra. 

Jogvédelem kgfb kiegészítő biztosítás

Jogvédelmi biztosítást nyújt neked kártérítési- vagy büntető ügy, polgári per, és hasonló események bekövetkeztekor, ha ezek az autóddal függenek össze.

Ezeken kívül köthető még például vadkár biztosítás, kátyúkár biztosítás, poggyászkár biztosítás, vagy például az autóban ülők balesetbiztosítása.  

Mi a különbség a kötelező biztosítás és a casco között?

A Kgfb-t (kötelező biztosítást) kötelező megkötnöd. Ha esetleg balesetet okoznál, ebből kártéríti a biztosító helyetted azokat, akik megsérültek, vagy az autójukban esett kár.

A Casco-t nem kötelező megkötnöd, ez a te döntésed. A Casco akkor segít, ha autód valamilyen karambol, elemi kár vagy hasonló eseményben megsérül. Itt a biztosító a te károd egy részét téríti meg. 

Mi történik, ha elfelejtem befizetni a kötelező díját?

Az évfordulót követően 60 nap áll rendelkezésedre, hogy az aktuális évre vonatkozó díjat befizesd. Ha ezt elmulasztod a szerződés díjnemfizetés miatt megszűnik, de ezt jobb elkerülni, mert számos negatív következménnyel és extra költséggel jár, valamint ilyen esetben a Kgfb újrakötése is bonyolultabb, ugyanis csak bizonyos feltételek mellett köthetsz új szerződést.

Hogyan tudom igazolni, hogy van kötelező biztosításom?

Könnyen előfordulhat, hogy a Kgfb meglétét egy esetleges közúti ellenőrzés során, vagy határátlépéskor igazolnunk kell. Azért az kgfb megkötését igazoló kötvény jó ha ott van autónk iratai között.

Fontos megőrizni a biztosítótól vagy az alkuszcégtől kapott leveleket, emaileket. Ha átkutattad a biztosítótól, vagy alkuszcégtől vagy biztosítótól érkezett emaileket és nem jutottál a szerződés nyomára, a kötelező biztosítás lekérdezése érdekében érdemes felvenni a kapcsolatot az alkuszcéggel vagy a biztosítóval, illetve felkeresheted a MABISZ ügyfélszolgálatát, ahol segíthetnek megtalálni szerződésedet. 

Honnan tudom, mikor van évfordulóm?

A kötelező biztosítás évforduló dátuma megtalálható a biztosítási kötvényben, amit a biztosító küldött neked. Az évforduló dátuma ( hónap és nap ) megegyezik a szerződés megkötésének a dátumával is, pontosan egy évvel azután van. 

Ha nem találod a kötvényt, akkor nyugodtan érdeklődhetsz az alkusz, vagy a biztosítód telefonos ügyfélszolgálatán is.

Fogalomtár


Zöldkártya Rendszer

Nemzetközi gépjármű-biztosítási bizonylat, amely azt igazolja, hogy az üzemben tartó a hazájában olyan felelősségbiztosítással rendelkezik, amely érvényes a külföldön (Európában) okozott károkra is.

A zöldkártyát a felelősségbiztosító – kérésre – állítja ki, és annak bemutatását a fogadó ország a határon megkövetelheti. Ez a bizonylat nem azonos a környezetvédelmi felülvizsgálatot igazoló dokumentummal.


Fedezetlenségi díj

Amikor KFGB szerződést kötsz, a biztosítók ellenőrzik, hogy ezidáig befizettél-e minden esedékes Kgfb díjat. Ha egy darabig biztosítás nélkül autóztál, azokra a napokra, amikor nem rendelkeztél kötelező biztosítással, a biztosító fedezetlenségi díjat számol fel, ezért nem érdemes Kgfb nélkül autóznod.


Gyorsított kárrendezés

Számla nélküli kárszámítási és teljesítési eljárás, amikor a kárszemle során megállapítják a javítás és az egyéb károk becsült értékét, és azt a károsult – egyezséggel – követelése kielégítéseként elfogadja.


Kármegosztás

A károkozásért való felelősség százalékos megosztása a károkozásban részt vevők között. Ha például a bekövetkezett ütközésért téged 70 százalékban, a másik gépjármű vezetőjét 30 százalékban terheli a felelősség, akkor a te felelősségbiztosítód a másik fél kárának 70 százalékát, míg a másik fél biztosítója a te károdnak 30 százalékát téríti meg.


Avulás

A használt autóban keletkezett kár után a biztosító nem fizeti ki a sérült alkatrész teljes újkori értékét, arra való tekintettel, hogy amennyiben új értéken térítené meg a kárt, úgy az az úgynevezett „káron szerzés” tilalmába ütközve a károsult számára jogalap nélküli gazdagodást jelentene. A biztosító az alkatrész teljes árából levonja a használat során bekövetkezett amortizáció százalékban meghatározott mértékét, ezzel csökkentve a kárkifizetés összegét.