2015-ben az 1.308.565-ös szám döbbentette meg az egész országot. Nyilvánosságra hozták ugyanis a hivatalos állami nyugdíjak összegét, és pontosan 1.308.565 forintot kap egy vélhetően nagyon boldog nyugdíjas úr, vagy hölgy. Ma reggel a TV2 Mokka című műsorába voltam hivatalos én, Sebestyén András, a Grantis vezérigazgatója. Itt arról beszélgettünk, hogyan lehetséges, hogy valaki ekkora állami nyugdíjat kapjon, illetve mit kell tennünk ahhoz, hogy mi is kiemelkedő életszínvonalon élhessünk idős korunkban.

A több mint 1 milliós nyugdíj nyomában!

A 28.500 forinttól az 1.308.565 forintig

Magyarországon jelenleg a minimális nyugdíj 28.500 forint, hogy ebből hogyan lehet megélni az már egy másik kérdés. Mindössze 73 ezer olyan nyugdíjas él, aki 50 ezer forintnál kevesebb állami nyugdíjra jogosult. Azok száma pedig, akik 200 ezer forint feletti nyugdíjat kapnak 101.646 fő. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi nyugdíjasok 91,4%-a 50 ezer forintnál több, de 200 ezer forintnál kevesebb állami nyugdíjat kap, ami nem minősül rossznak, hiszen az átlagbér jelenleg nettó 153.500 forint. A részletes statisztikát ebben a diagramban találod:

A 101.646 fő közül pedig egy valaki megkapja ezt a bizonyos 1.308.565 forint állami nyugdíjat minden egyes hónapban.

Ismerjük meg a járulékplafon fogalmát!

A nyugdíjszámítás egy meglehetősen bonyolult folyamat. Ahhoz, hogy az álomnyugdíj nyomába eredjünk, elsőként meg kell, hogy ismerkedjünk a járulékplafonnal, ami a nyugdíjjárulékra vonatkozott. A járulékplafon egyszerűen azt jelentette, hogy hiába kerestünk egy bizonyos összegnél magasabb bért, a küszöbérték felett már nem fizettet utánunk a munkáltatónk nyugdíjjárulékot. Ez egyben azt is jelentette, hogy hiába volt nagyon magas a fizetésünk, legfeljebb a járulékplafon értéke után számították a nyugdíjunkat. Készítettünk egy táblázatot a járulékplafon értékének alakulásáról, ahol megmutatjuk, hogy az adott évben mekkora volt az a napi, illetve éves kereset, ami felett már nem kellett nyugdíjjárulékot fizetni. Azért napi, illetve éves keresetben adták meg ezeket a küszöbértékeket, mert nem minden hónap áll ugyanannyi napból, és sokaknak napi bér van meghatározva, nem ugyanannyit keresnek egy 31 napos hónapban, mint egy 30 napos esetén. Íme, a járadékplafon alakulása:

A táblázatban szereplő összegek a bruttó, vagyis az adózás előtti keresetet jelentik.

Viszonyításképpen ez azt jelenti, hogy 2012-ben, akinek átlagban bruttó 661.850 forint volt a havi bejelentett bére, utána még pont befizették a maximális nyugdíjjárulékot, a felette lévő kereset után viszont nem.

Ahogy a táblázatból is kiderül 2013-ban már nincs adat, hiszen ebben az évben törölték el a nyugdíjplafonnak is nevezett küszöbértéket. (Ezt telefonon az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság munkatársai is megerősítették) Innentől tehát mindenkinek a teljes bére után fizettek nyugdíjjárulékot, és teljes kereset alapján kerülnek a nyugdíjak megállapításra.

Ez első körben természetesen az államnak jó, hiszen extra bevételhez jut a nyugdíjalapkésőbb azonban ez visszacsaphat az államra, hiszen mivel magasabb bérből adózunk ezért magasabb állami nyugdíjra leszünk jogosultak.

A magas állami nyugdíj 3 összetevője

A 3 összetevőből az első a megszűnt járadékplafon. Kiemelkedő fizetések esetén sem mindegy, hogy a teljes keresetünket veszik alapul, vagy csak X %-át. Ezzel el is érkeztünk a második fontos összetevőhöz, a bejelentett bérhez. Minél magasabb összegre vagyunk bejelentve, annál magasabb állami nyugdíjra számíthatunk. A harmadik összetevő pedig az, hogy a lehető leghosszabb ideig legyen bejelentett jogviszonyunk, ráadásul megszakítások nélkül. Aki most rekord nyugdíjat kap, szinte biztos, hogy nem 40 évet dolgozott, hanem inkább 50-t.

Hogy ki lehet a rekord állami nyugdíjból élő hölgy, vagy úr?

Az egészen biztos, hogy egész életében magas bejelentett bért keresett, minimális megszakítással. Az is biztos, hogy az elmúlt 1-2 évben vonult nyugdíjba, vagyis amikor már nem volt nyugdíjplafon. Továbbá ahogy említettük, jóval tovább dolgozott, minthogy elérte a nyugdíjkorhatárt.

Szakmáját tekintve ez a vélhetően boldog nyugdíjas hölgy, vagy úr, már a 90-es évektől egy nemzetközi cégnél dolgozott felsővezetőként. A másik lehetőség, hogy egy egyetemi professzorról beszélünk, aki rendszeresen dolgozott a szakmájában is párhuzamosan, ami gyakori ezen a szakterületen.

Nyílván nem mindenki tud egész életében nagyon magas bejelentett bérért dolgozni, de vajon számukra is van esély, hogy kiemelkedő életszínvonalon éljenek idős korukban?

Számunkra is elérhető ehhez az összeghez hasonló nyugdíj

Ha jobban belegondolunk valóban irreálisan magas az 1,3 millió forintos állami nyugdíj, hiszen a 2.022.096 nyugdíjasból mindössze 1 ember jogosult rá, míg a többségnek be kell érnie kevesebb, mint 100 ezer forinttal havonta.

Mivel Magyarország is egy öregedő társadalom, ezért nem várható, hogy sokaknak lesz még ilyen kiemelkedő nyugdíja, mivel a nyugdíjkasszába egyre kevesebb ember fog adót fizetni, ezáltal várhatólag nem lesz fedezet a kiemelkedően magas nyugdíjakra (sem).

Viszont nekünk még aktív dolgozóknak van egy olyan lehetőség a kezünkben, ami a jelenlegi nyugdíjasok nagy többségének nem volt. Látjuk, milyen nyugdíjakból élnek a nyugdíjasok, és van időnk arra, hogy annyi pénzt tegyünk félre (állami támogatás mellett) időskorunkra, amennyit a pénztárcánk megenged.

A magas állami nyugdíj három összetevője mellett tehát az egyéni nyugdíj megtakarítás segíthet bennünket. Legyen szó akár egy önkéntes nyugdíjpénztárról, vagy egy NYESZ számláról, esetleg egy nyugdíjbiztosításról. Ez a három megtakarítás az, amelyre 20%-os adókedvezményt tudunk igényelni, az SZJA-ként befizetett adónkból.

A top nyugdíj elérése azonban meglehetősen komoly vállalkozásnak tűnik. Készítettünk egy táblázatot a nyugdíjkalkulátor segítségével, amelyben összeszedtük, hogy milyen korban, mekkora nyugdíj megtakarítás szükséges ahhoz, hogy nekünk is legyen legalább havi 1 millió forintos privát nyugdíjunk, az állami nyugdíj mellett:

Ugyanazzal a nyugdíj előtakarékossággal számoltunk, egységesen 8%-os éves hozamot, és 3%-os értékkövetést feltételezve.

25 éves korban havi 31 ezer forint megtakarítása mellett elérhetünk 1 millió forintos nyugdíjat, míg 40 év korunkban ezt már csak havi 140 ezer forint megspórolásával lehetséges. Ebből is látszik, hogy az idő mennyire fontos egy nyugdíj előtakarékosság esetében.

Akkor lehet kiemelkedő nyugdíjunk, ha teszünk érte

A jelenlegi fiatalok számára igenis van lehetőség az álomnyugdíj elérésére, és arra, hogy magasabb életszínvonalon tudjanak megélni, mint aktív dolgozó korukban. Egy pályakezdő havi 31 ezer forint megtakarításával már 65 éves korára el tudja érni, hogy olyan nyugdíja legyen, amiről most (még) napokig beszélnek az emberek. Ha kérdésed van a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd ki az alul található adatlapot, és válaszolok! Ha meg szeretnéd szerezni a lehető legmagasabb nyugdíjat, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Megismerve a lehetőségeidet, megkeressük hozzá a lehető legjobb nyugdíj előtakarékosságot.