Nem mindegy, hogy a bruttóból mennyi nettód lesz, főleg mivel Magyarországon igen magasak az adóterhek.

Tudtad, hogy az emberek jogosultak lennének adókedvezményekre, de például 2020-ban a nyugdíjbiztosítással rendelkezők 15%-a nem vette igénybe a neki jogosan járó adójóváírást? Te vajon közéjük tartozol? Segítünk, hogy ne így legyen.

Ebben a cikkben konkrétan felsoroljuk, hogy mely tevékenységekre és milyen mértékben igényelhetsz vissza adót magánszemélyként.

Ezekről lesz szó konkrétan:

 • Az adóvisszatérítés forrása: személyi jövedelemadó (SZJA)
 • Adójóváírás megtakarításokhoz
 • Nyugdíjcélú öngondoskodási formák adóvisszatérítéssel
 • Önsegélyező és egészségpénztár adóvisszatérítéssel
 • A nyugdíjszakértő véleménye: tényleg megéri az adójóváírásért megtakarítani?
 • Adóalap-csökkentő kedvezmények
 • Családi adó- és járulékkedvezmény
 • Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)
 • Első házasok kedvezménye
 • Személyi kedvezmény: betegség után járó adókedvezmény
 • Súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek
 • Hogyan segít a Grantis, hogy te is kihasználd az adóelőnyeidet?

Mindjárt részletesen megmutatjuk neked, hogy pontosan mire igényelheted vissza a befizetett adódat. De előtte érdemes megismerned, hogy pontosan milyen adót kapsz vissza, miből tudod ezeket a kedvezményeket és visszatérítéseket igényelni.

a szülők a gyerekekkel ülnek a lakás padlóján
Családi adó- és járulékkedvezmény

Az adóvisszatérítés forrása: személyi jövedelemadó (SZJA)

Az alább ismertetett adókedvezmények a személyi jövedelemadóra, vagyis az szja-ra vonatkoznak. Miután az szja egy jövedelemadó, a jövedelmek után kell megfizetni, mértéke 15%. Összegyűjtöttük, hogy pontosan milyen jövedelmek után kell szja-t fizetned.

Az szja-köteles jövedelmek típusai:

 • Munkaviszonyból származó jövedelem (munkabér),
 • társas vállalkozás tagjának közreműködéséért kapott jövedelem (Bt., Kft.),
 • csecsemőgondozási díj (CSED),
 • gyermekgondozási díj (GYED),
 • álláskeresési járadék,
 • táppénz,
 • gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként kapott jövedelem,
 • választott tisztségviselők jövedelme,
 • segítő családtagként szerzett jövedelem,
 • a mezőgazdasági őstermelő jövedelme,
 • a bérbeadó jövedelme,
 • ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem,
 • ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem,
 • kamatjövedelem,
 • osztalékjövedelem,
 • árfolyamnyereségből származó jövedelem.

Nem szja-köteles jövedelmek:

 • nyugdíj,
 • családi pótlék,
 • gyermekgondozási segély (GYES),
 • ápolási díj,
 • anyasági és gyermeknevelési támogatás (GYET),
 • temetési segély,
 • nevelőszülői díj.

Míg az alanyi jogon kapott támogatásokat az adóidtól függetlenül kapod, és elég hozzá megfelelni bizonyos feltételeknek, addig az szja-kedvezményeknél feltétel az is, hogy legyen befizetett szja-d, amire a támogatást érvényesíteni tudod.

szja-kedvezmények

Az szja-t érintő kedvezményeknek két nagyobb csoportja van:

 1. Az egyik csoportba tartoznak a nyugdíjcélú öngondoskodási formák és az önsegélyező és egészségpénztárak, amik nem csökkentik az összevont adóalapot, tehát az szja-t mindenképp be kell fizetni évközben, azonban a következő évben visszaigényelhető ennek egy része, amit aztán a megtakarítási számlán írnak jóvá.
 2. A másik az úgynevezett adóalap-csökkentő kedvezmények csoportja, amik tulajdonképpen a bruttó bért csökkentik a nettó bér javára. Ezeknél is vissza lehet igényelni az adót utólag, de dönthetsz úgy is, hogy eleve nem is fizeted be az szja egy részét, és ennyivel magasabb nettó bért kapsz évközben (erről természetesen nyilatkozatot kell tenni a munkáltató felé). Ide tartozik a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye és a családi adókedvezmény.

Példa: ha például nettó 20 000 forint családi adókedvezményre vagy jogosult, akkor ennyivel csökken az éves szja-fizetési kötelezettséged, azaz gyakorlatilag éves szinten ennyivel több lesz a nettó jövedelmed. Ha van nyugdíj-megtakarításod, amire befizetsz havi 25 000 forintot, akkor pedig a következő évben tovább tudod csökkenteni az szja-dat: ez esetben 60 000 forintot visszakapsz belőle. Így a kedvezmény együttes mértéke már 85 000 forint.

SZJA mértéke 2024-ben

2024-ben a személyi jövedelemadó (szja) mértéke 15%. Korábban, egészen 2016-ig 16% volt, amit aztán egy százalékponttal csökkentettek, és a mértékén azóta nem változtattak. Mint ahogy az alábbi táblázatban is látható, már egy minimálbért kereső adófizető is befizet évi több mint 300 ezer forint szja-t, átlagbér esetén pedig ennek több mint kétszeresét.

bértípusbruttó bér havontanettó bér havonta15% szja az éves bruttó bér utánKihasználható-e a nyugdíjbiztosítás 130.000 Ft-os adókedvezménye?
minimálbér266 800 Ft  177 400 Ft   480 240 Ftigen
garantált bérminimum326 000 Ft  216 800 Ft   586 800 Ft igen

Jogosultság adóvisszatérítésre: mikor és hogyan kell jelezni?

nyugdíj- és egyéb megtakarítások adójóváírását az adóbevallásban lehet érvényre juttatni, tehát mindig visszamenőleg kell visszaigényelni az előző adóévre vonatkozóan a már befizetett szja-t.

Az adóalap-csökkentő kedvezmények évközben és év végén is igénybe vehetőek, te döntöd el, hogy melyiket választod. Évközben a munkáltató felé kell adóelőleg-nyilatkozatot tenni, aki ezután levonja a jövedelemből az érvényesíthető kedvezmény összegét, így a havi bérből eleve kevesebb szja-t (és adott esetben járulékot) kell fizetni. Év végén az szja-bevallásban lehet érvényesíteni az adóévre vonatkozóan.

Ha például szülőként két gyermeket nevelsz, akkor évi bruttó 133 330 forint családi adókedvezményre vagy jogosult. Ha erről évközben nyilatkozatot teszel a munkáltatód felé, akkor ennek a 15%-át – ennyi az szja aránya – megkapod nettóban, ami évi 20 000 forint (havonta 1667 forint kedvezmény).

Adójóváírás megtakarításokhoz

A magyar társadalom jelentős része a mai napig úgy véli, hogy az állam feladata, hogy gondoskodjon róluk, és az öngondoskodás mint állampolgári magatartás viszonylag újkeletű. Az öngondoskodás népszerűsítése érdekében az állam több megtakarítási lehetőséget is adójóváírással támogat, ilyenek például:

Ezekre nincs külön adókedvezmény törvény, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény rendelkezik (a későbbiekben röviden: szja törvény).

Az adójóváírás egy olyan kedvezmény, amelynél a korábban befizetett adód egy részét kapod vissza, tehát az adó befizetését nem kerülheted el, és a pénzt sem alanyi jogon kapod, hanem az állam a megtakarítási hajlandóságodért cserébe lemond az adóbevétel egy részéről.

Nyugdíjcélú öngondoskodási formák adóvisszatérítéssel

Magyarországon a KSH adatai szerint az aktív lakosságon belül csak 21%-nak van nyugdíjcélú megtakarítása. Sokak szerint az állam feladata, hogy a nyugdíjat biztosítsa: az OTP Öngondoskodási Indexe szerint a megkérdezettek 37%-a kizárólag az állami nyugdíjból, 20%-a munkából, 11%-a korábbi befektetéseiből szeretne megélni időskorában, a válaszadók 28%-ának pedig ötlete sincs, hogy miből boldogul majd.

Hiába várják sokan az államtól, hogy mindenben gondoskodjon róluk – amit amúgy csak egyre magasabb adókból tud megtenni –, egyre inkább látszik, hogy az állam nem lesz képes elégséges mértékben biztosítani a nyugdíjat az állampolgárainak. A nyugdíjrendszer nem fenntartható, mivel az aktív dolgozók tartják el a mindenkori nyugdíjasokat, viszont az aktívak aránya egyre csökken, mert az emberek egyre tovább élnek. A magánnyugdíjpénztári rendszert lényegében megszüntették, így ez a nyugdíjpillér sem tudja már tehermentesíteni az államot.

Ha ezt így nyíltan nem is mondják ki, de az intézkedéseikből arra tudunk következtetni, hogy ezzel a magyar állam is tisztában van. Nem véletlen, hogy adójóváírást adnak a nyugdíjcélú megtakarítások mellé, amivel motiválni szeretnének mindenkit arra, hogy az időskori megélhetéséről saját maga gondoskodjon. Ezzel saját magukat tehermentesítik, és az időskori megélhetés terhét apránként helyezi át a megtakarítókra az állam.

Hogyan működnek a nyugdíjcélú megtakarítások után járó adókedvezmények? Egy videóban magyaráztuk el

Pozsár László, a Grantis nyugdíjszakértője minden lényegeset elmond a nyugdíj-megtakarítások után járó adókedvezményekről, amik összesen akár az évi 280.000 forintot is elérhetik.

Adókedvezmény 2024: mennyi adót kaphatsz vissza?

Három, adójóváírással támogatott nyugdíjcélú megtakarítás létezik:

Mindhárom esetében az éves megtakarítás összegének a 20%-a igényelhető vissza személyi jövedelemadó (szja) jóváírásának formájában. Ezt nem fizetik ki neked közvetlenül, hanem a nyugdíjszámládra kerül, és ott további hozamokat termel. Ehhez hozzáférni majd nyugdíjba vonuláskor fogsz tudni.

adójóváírás működése

Bár az éves 20% adóvisszatérítés mindegyikre jár, az adójóváírás összegének van egy éves maximuma, ami mindhárom nyugdíj megtakarításnál más és más. Az alábbiakban kifejtjük, melyiknél mennyi adókedvezmény jár pontosan.

Forrás: grantis.hu gyűjtés a hatályos jogszabályok alapján

Tudtad? Kettő vagy három megtakarítás kombinációjánál az éves adójóváírás együttes összege maximum 280 000 Ft lehet, amit 1 400 000 Ft éves befizetéssel lehet elérni.

De hogyan használható ki a nyugdíj előtakarékosságok után járó adójóváírás, ha nem marad visszaigényelhető szja a szülőknek járó 2021-es szja-visszatérítés miatt?

családi kedvezményre jogosult szülők visszaigényelhetik a 2021-ben befizetett szja-jukat, ekhójukat, illetve KATA esetében a tételes adó negyedét. Erről a kormányrendelet itt, a NAV állásfoglalása pedig itt olvasható. Az adóvisszatérítés felső határa az szja és az ekho szerint adózó szülőknél külön-külön legfeljebb 809 000 forint.

Tény, hogy magas keresetre van ahhoz szükség, hogy a maximális szja-visszatérítés után is maradjon visszaigényelhető szja-d. Ehhez egész biztosan 298 851 forintnál magasabb nettó bért kell keresni, és ebben még a családi kedvezmény benne sincs.

Nézzünk egy példát: egy egy gyermeket nevelő, családi adókedvezményt igénybe vevő alkalmazott bruttó 600 000 forintos jövedelemmel 2021-ben 960 000 forint szja-t fizet be. Ebből a jövedelemadóból megkapja a maximális 808 920 forint szja-visszatérítést, és marad még 151 080 forint szja, amire érvényesíthető a nyugdíjcélú megtakarítások befizetései után járó adóvisszatérítés.

Így az a megtakarító egygyermekes szülő, aki 2021-ben rendelkezett bruttó 600 000 forintos jövedelemmel és nyugdíjra takarékoskodott, az éves megtakarítása és az szja-visszatérítés alapján akár 958 920 forintot is visszakaphat jövőre.

Ha valakinek nincs ekkora jövedelme, akkor is van megoldás!

A nyugdíjbiztosítás az életbiztosítások közé tartozik, ezért szerződőt és biztosítottat kell megnevezni a megtakarítás indításakor. A szerződő személyi jövedelemadójából számolják a 20%-os visszatérítést, a biztosított pedig az, aki felhasználja majd a nyugdíjmegtakarítást. Jellemzően a szerződő és a biztosított is ugyanaz a személy, ám a kettő eltérő is lehet. A takarékoskodó szülő az öngondoskodás lejárati ideje alatt bármikor díjmentesen módosíthatja a szerződőt egy olyan közeli hozzátartozóra vagy közeli barátra, akinek kihasználatlan szja-ja marad. Így a szülő megkapja a jóváírást a közeli hozzátartozó kihasználatlan adójából.

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)

Ahogy a neve is mutatja, az önkéntes nyugdíjpénztár egy pénztári megtakarítás, ami abban tér el az önsegélyező és egészségpénztáraktól, hogy ennél a típusnál kizárólag nyugdíjcélra lehet megtakarítani. Működésüket az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény szabályozza. A nyugdíjpénztárnál 2-6 előre összeállított befektetési portfólió közül lehet választani, szakértelmet és időráfordítást nem igényel a fenntartásra. Felerészben magyar állampapírba fektetnek. Az egyes konstrukciók olcsónak számítanak, és nincs köztük számottevő – évi 1-1,5%-nál nagyobb – költségbeli különbség. A korlátozott befektetési lehetőségek ellenére ha már csak 10 éved van a nyugdíjig, akkor az alacsony költségek miatt megérheti ezt választanod.

Önkéntes nyugdíjpénztár adójóváírás / ÖNYP adókedvezmény

Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében a 20%-os adójóváírás éves maximuma 150 000 forint, azonban figyelj arra, hogy ÖNYP adójóváírás keretösszege az önsegélyező és egészségpénztárakkal osztozik. Ez akkor lényeges, ha többféle pénztárban is tag vagy, és többnél is vissza szeretnéd igényelni az adót.

A 150 000 forintos ÖNYP adóvisszatérítés igénybevételéhez 750 000 forint éves megtakarítás szükséges, ami lehet egyéni és/vagy munkáltatói befizetés, de akár támogatói adomány is. Az adókedvezményt a pénztártag egyéni számláján írják jóvá, és beépül a tőkébe.

2020-ban 17 milliárd forint adójóváírást vettek igénybe a nyugdíjpénztári tagok.

Önkéntes nyugdíjpénztár adóvisszatérítés visszafizetése / ÖNYP adókedvezmény visszafizetése

Az adójóváírást azért adja az állam, hogy a privát nyugdíjadat gyarapítsa, nem pedig azért, hogy idő előtt elköltsd. Éppen ezért a nyugdíjcélú megtakarítások többségénél, ha valami miatt felveszed az összeget, akkor az adójóváírást 20%-os büntetőkamattal kiegészítve vissza kell fizetned az államnak. Az önkéntes nyugdíjpénztár ez alól kivétel, viszont nem árt tudnod, hogy az első 10 évben semmi esetre sem férsz hozzá a félretett pénzedhez, és utána is adóznod kell a tőke után. Ezt a következő szekcióban ki is fejtjük részletesebben.

Önkéntes nyugdíjpénztár megtakarítás adómentessége

Nemcsak adóvisszatérítést, de adómentességet is kaphatsz. Ha megvárod a nyugdíjba vonulást (optimális esetben 65 éves korban), akkor a teljes megtakarításodat adómentesen felveheted azzal a feltétellel, hogy legalább 10 évig pénztári tag voltál.

Más esetben viszont nem kevés adót kellene megfizetned. Az első 10 évben semmi esetre sem férsz hozzá a félretett pénzedhez, ezután viszont adómentesen felveheted a hozamokat, de legfeljebb háromévente. A tőkéd viszont a 21. megtakarítási évig adóköteles marad. Az adókedvezmény beépül a tőkébe, így ezt is 15%-os szja és 15,5%-os szocho adók terhelik, ha idő előtt veszed fel.

Addig az alábbi adóterheket kell megfizetned a tőkédre (amibe az adókedvezmény is beletartozik) abban az esetben, ha nem várod meg a nyugdíjba vonulást:

 • 15%-os szja (adóalap: 87%), ezt a pénztár vonja le,
 • 15,5%-os szocho (adóalap: 87%), ezt neked kell megfizetned.

A kifizetett tőke adóköteles része az alábbiak szerint változik évről évre, ezt kell megszorozni a 87%-os adóalappal, és az szja, illetve a szocho mértékével:

Az önkéntes nyugdíjpénztári tőke adózása

A pénztári tagság kezdete óta eltelt idő11. évben12. évben13. évben14. évben15. évben16. évben17. évben18. évben19. évben20. évben21. évtől
A kifizetett tőke adóköteles része*100%90%80%70%60%50%40%30%20%10%0%
*2007.12.31-ig jóváírt tőkéből kifizetett összeg esetén. Forrás: Szja-törvény.

A megtakarításod tehát nyugdíjba vonuláskor válik adómentessé, de a hozamok már 10 év után adómentesen felvehetőek, és a 21 éve bent lévő tőke is adómentessé válik.

Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)

nyugdíj-előtakarékossági számla, vagyis a NYESZ egy speciálisan nyugdíjcélra használható értékpapírszámla, amire neked kell értékpapírokat (részvények, kötvények, állampapír stb.) vásárolnod, és kezelned a befektetéseidet. Ez adja a legnagyobb befektetési szabadságot mindhárom közül, ugyanakkor ez igényli a legtöbb hozzáértést és időráfordítást. Tapasztalt befektetőnek javasolt. Lássuk, hogy működik a nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezmény!

NYESZ adójóváírás

A NYESZ adókedvezmény maximum évi 100 000 forint, amihez 500 000 forintot kell befizetned adott évben. A NYESZ adókedvezmény visszaigénylése nem a bankszámládra történik, hanem a nyugdíjszámládra, és ugyanúgy be tudod fektetni, mint a tőkéd többi részét.

Nyugdíj előtakarékossági számla adójóváírás visszafizetése

Amennyiben felbontod a NYESZ-t a nyugdíjba vonulás előtt, és kiveszed belőle a pénzt, az adójóváírás 120%-os összegét vissza kell fizetned az államnak.

NYESZ megtakarítás adómentessége

A NYESZ-re vásárolt osztalékfizető részvények, befektetési alapok után osztalékadót kell fizetni. Ez úgy kerülhető el, ha olyan értékpapírokat vásárolsz, amik az osztalékot nem fizetik ki, hanem visszaforgatják a befektetésbe.

Ha a nyugdíjjogosultság megszerzése előtt veszed fel a megtakarítást, akkor arra az adóévre adójóváírás nem vehető igénybe, sőt a korábban jóváírt adóvisszatérítés teljes összegének 120%-át vissza kell fizetni az államnak. Továbbá a felvett hozamok után 15% személyi jövedelemadót (szja) és 15,5% szociális hozzájárulási adót (szocho, 2022. július 1-től 15%-ra csökken) kell fizetned. Ezeknek az adóalapja 87%.

A NYESZ-es megtakarítás akkor vehető fel adómentesen, ha eléred a nyugdíjba vonulási életkort (optimális esetben 65 év), és legalább 10 év eltelt a számlanyitás óta.

Ha nyugdíjba mész, és még nem telt el a 10 év a számlanyitás óta, de mégis felveszed a pénzt, akkor ugyanúgy adóznod kell a tőke után. Az adókedvezményt csak akkor kell visszafizetned 20%-kal növelten, ha nem telt el 3 év a számlanyitástól számítottan.

Nyugdíjbiztosítás

nyugdíjbiztosítás egy befektetési típusú, vegyes vagy unit-linked életbiztosítás, amit speciálisan nyugdíjcélra lehet elindítani (a felhasználása természetesen teljesen szabad). A biztosítóknál eszközalapokból, vagyis befektetési portfóliókból lehet választani. A választék jóval szélesebb, mint a nyugdíjpénztáraknál, mégsem igényel annyi hozzáértést, mint a NYESZ. A hozamot itt is a részvények, befektetési alapok, kötvények és egyéb értékpapírok termelik. Azoknak javasolt, akik vagy garantált minimum kamatot keresnek, vagy több mint 10 évük van a nyugdíjig, és ezáltal van elég idejük kihasználni a nyugdíjbiztosításokban rejlő hozamtermelési potenciált.

Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény visszaigénylése

A nyugdíjbiztosítás adókedvezmény esetében az éves 20%-os adójóváírás mértéke maximum 130 000 forint, amit 650 000 forintos éves befizetéssel lehet elérni. Az adójóváírást nem kapod kézbe, hanem a nyugdíjszámládra kerül, ahol befektetik, és további hozamokat termelhet.

>> A nyugdíjbiztosítás 20%-os adójóváírásának igénylésének pontos menetét ebben a cikkben mutatjuk meg.

A NAV adatai szerint 2020-ban több mint 287 ezren éltek az adójóváírás lehetőségével az előző adóévre vonatkozóan, és így összesen több mint 13 milliárd forintot kaptak vissza. Ez fejenként átlagosan 46 ezer forint feletti adókedvezményt jelent.

Ha KATA-s egyéni vállalkozó vagy, akkor nincs szja-d, és nem tudod igénybe venni az adóvisszatérítést, de van erre is megoldás: a nyugdíjbiztosítás esetében eltérhet egymástól a szerződő és a biztosított személye. Az szja-t a szerződőnek kell megfizetnie, az adójóváírást viszont a biztosított kapja. Vagyis ha van olyan házastársad, családtagod, akinek van szja-köteles jövedelme, és vállalja, hogy ő a lesz szerződő, te pedig a biztosított, akkor te is ki tudod használni az adójóváírást. Kattints ide, és segítünk! 

Nyugdíjbiztosítás adójóváírás visszafizetése

A nyugdíjbiztosítás adójóváírását 20%-os büntetőkamattal kell visszafizetni az államnak, amennyiben nyugdíjba vonulás előtt felbontod a megtakarítást.

Nyugdíjbiztosítási megtakarítás adómentessége

A nyugdíjbiztosítás a nyugdíjba vonuláskor válik adómentessé, ami jelenleg 65 éves kort jelent, vagy Nők 40 esetében kevesebb is lehet. A nyugdíjbiztosítás az egyetlen, ami független a nyugdíjkorhatár-emeléstől, mert a szerződés megkötésekor érvényben lévő korhatár számít egyedül a pénzt felvételekor.

Ha 6 éven belül kiveszed a megtakarítást, akkor a hozamra 15% szja-t kell fizetned, és ahogy már említettük, az adójóváírás 120%-os összegét is vissza kell fizetned, de legalább szocho fizetési kötelezettség nincs.

6. évtől a kamatadó a felére, azaz 7,5%-ra csökken, az adókedvezmény 120%-át viszont változatlanul vissza kell fizetned. Ugyanezek az adózási szabályok vonatkoznak arra az esetre is, ha 10 éven belül mész nyugdíjba, tehát ilyenkor hiába szerzel nyugdíjjogosultságot, 7,5% kamatadót kell fizetned a hozamok után, az adókedvezményt viszont ebben az esetben nem kell visszafizetned.

A 10. évtől kamatadó-mentessé válik a nyugdíjbiztosítás, az adókedvezmény 120%-át viszont ugyanúgy vissza kell fizetned, ha még nem érted el a nyugdíjkorhatárt.

Önsegélyező és egészségpénztár adóvisszatérítéssel

Nem árt tudni, hogy létezik önmagában önsegélyező pénztár és önmagában egészségpénztár is, de a leggyakoribb a kettő kombinációja az egészség- és önsegélyező pénztárak formájában, ezekből 2019-es adatok szerint 14 darab volt. Működésüket az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény szabályozza.

Ha a három csoportot egynek vesszük, akkor összesen 1.020.000 egészség- és/vagy önsegélyező pénztári tag van Magyarországon, akiknek az együttes pénztári vagyona 65 milliárd forint.

Ezeknek a pénztáraknak a lényege, hogy a megtakarított pénzre igénybe lehet venni a 20%-os adójóváírást, ami évente maximum 150 000 forint lehet, ezután pedig a pénzt meghatározott célokra lehet elkölteni. Így olyan, mintha 20% kedvezménnyel vásárolnál.

Egészségpénztár felhasználási lehetőségek:

 • Gyógyszerek,
 • Gyógyászati segédeszközök
 • Kötszerek, fertőtlenítő szerek,
 • Fogászati segédeszközök,
 • Fogpótlások segédeszközei,
 • Fogszabályozás segédeszközei
 • Lakás átalakítása mozgáskorlátozottak számára,
 • Őssejtlevétel,
 • Lombikbébi program,
 • Ápolás, otthoni gondozás,
 • Gyógyterápiás kezelések,
 • Magánorvosi ellátás.

Önsegélyező pénztár felhasználási lehetőségek:

 • Szülési szolgáltatás,
 • csecsemő- és babaápolási termékek,
 • csecsemőgondozási díj (CSED), gyermekgondozási díj (GYED), gyermekgondozási segély (GYES), gyermeknevelési támogatás (GYET) kiegészítése,
 • gyermekruházat,
 • tanszer,
 • tankönyv,
 • tandíj,
 • térítési díj,
 • kollégium,
 • albérlet,
 • lakáshitel-törlesztés,
 • rezsiköltségek,
 • táppénz kiegészítése,
 • álláskeresési járadék és segély kiegészítése,
 • megváltozott munkaképességűek jövedelmének kiegészítése,
 • idősotthoni elhelyezés,
 • temetési költségek,
 • készpénzfelvétel.

Önsegélyező pénztár adójóváírás és egészségpénztár adókedvezmény

Az egészség- és önsegélyező pénztárak esetében is 20% adójóváírás jár az éves befizetések után, ami az egyéni számládra kerül, és pénztári szolgáltatásokra költheted, vagy önsegélyező pénztár esetében készpénzként is felveheted.

A független nyugdíj megtakarítási szakértő tippje: Ha legalább 100 000 forintot lekötsz két évre betét formájában, akkor további 10% adójóváírást kaphatsz a lekötött összeg után a lekötés évében. Ha a két év alatt feltöröd a betétet, akkor a hozamra nézve adófizetési kötelezettséged keletkezik, és az igénybe vett adójóváírást 20%-kal növelten vissza kell fizetned.

Az egészségpénztár és az önsegélyező pénztár adóvisszatérítés maximuma évente 150 000 forint. Ennek a teljes kihasználásához évi 750 000 forint megtakarításra van szükség. Ne feledd, hogy ez a keretösszeg az önkéntes nyugdíjpénztárakkal osztozik. Ez akkor lényeges, ha többféle pénztárban is tag vagy, és többnél is vissza szeretnéd igényelni az adót.

2020-ban 10 milliárd forint adójóváírást vettek igénybe az önsegélyező és egészségpénztári tagok.

A nyugdíjszakértő véleménye: tényleg megéri az adójóváírásért megtakarítani?

Az adójóváírást megéri igénybe venni, mivel ha már létezik ilyen lehetőség, kár lenne kihagyni. De csak az adójóváírásért nem éri meg megtakarítást indítani. Szimplán azért, mert a tőkéd és a hozamaid egyre növekednek, az éves adójóváírás mértéke viszont változatlan. Tizenöt-húszéves távon a megtakarítás teljes nagyságához viszonyítva az adójóváírások összege el fog törpülni.

Ettől még hasznos az adójóváírás, például segít a költségeket lefaragni. Az alábbi táblázatban látható, hogy egy átlagos havi összeg esetén 1,2–1,5 millió forint adójóváírás tud összegyűlni. De ne felejtsük el, hogy ezekre is jár a hozam, így – nettó 4% éves átlaghozammal számolva – 1,7–2,5 millió forintot is jelenthet az adóvisszatérítés. Nem rossz ahhoz képest, hogy ez “ingyenpénz” az államtól, de a megtakarítás egészéhez képest nem sok, mert az ennek akár a tízszerese is lehet.

Az adókedvezmény érvényesítésének felső határai az egyes nyugdíj-előtakarékossági formáknál

Nyugdíj-előtakarékossági formaAdójóváírás mértékeAdójóváírás éves maximuma (forint)Mekkora megtakarítással érhető el a maximális éves adójóváírás, havi befizetés esetén (forint)Mekkora megtakarítással érhető el a maximális éves adójóváírás, éves befizetés esetén (forint)
Önkéntes nyugdíjpénztár*az éves megtakarítás 20 százaléka150 00062 500750 000
Nyugdíj-előtakarékossági számlaaz éves megtakarítás 20 százaléka100 00041 667500 000
Nyugdíjbiztosításaz éves megtakarítás 20 százaléka130 00054 167650 000
*Az önkéntes nyugdíjpénztárnál a 150 ezer forintos éves maximális értéknél figyelembe kell venni az egészségpénztárakba, illetve önsegélyző pénztárakba az adott évben befizetett összeget is
Forrás: Grantis saját gyűjtés

Megtakarítást tehát nem az adójóváírásért éri meg indítani, hanem azért, hogy hosszú távon és rendszeresen félretedd a pénzt, mindezt úgy, hogy közben be is fektetik, és hozamokat termel, ami adott esetben meg is duplázhatja a félretett összeget.

Ezért se tarts attól, hogy az állam elveszi tőled a 20%-os adókedvezmény lehetőségét. Visszamenőleg nem vehetik el, ha pedig úgy döntenek, hogy egyszer csak megszüntetik, akkor is megéri megtakarítani a fentebb vázolt okok miatt.

Adóalap-csökkentő kedvezmények

Az adóalap-csökkentő kedvezmények az összevont adóalapot, vagyis az éves bruttó jövedelmet csökkentik a nettó jövedelem javára. Az adó év végén is visszaigényelhető, de dönthetsz úgy is, hogy eleve nem is fizeted be az szja egy részét, és ennyivel magasabb nettó bért kapsz évközben.

Az elmúlt években leginkább az elöregedés demográfiai folyamatát megfordító gyermekvállalást és házasságkötést támogatta az állam, több adókedvezmény is ehhez kapcsolódik, de emellett például betegségekhez kapcsolódó adójóváírást is kaphatsz. Ezeket nézzük meg most részletesen.

2021. január 1-jétől az adóalap-kedvezményeket, ha többre is jogosult vagy egyszerre, a következő sorrendben lehet érvényesíteni:

 1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK),
 2. személyi kedvezmény,
 3. első házasok kedvezménye,
 4. családi kedvezmény.

Ezekről a NAV tájékoztatója itt olvasható.

Családi adó- és járulékkedvezmény

családi adó- és járulékkedvezmény is az úgynevezett adóalap-kedvezmények közé tartozik, mivel a személyi jövedelemadót csökkenti, illetve ha nincs elég szja a teljes kedvezmény érvényesítéséhez, akkor a fennmaradó rész 15%-a a társadalombiztosítási (tb) járulék terhére is érvényesíthető. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyerekeid miatt kevesebbet adózol, és több lesz a nettód.

Ki jogosult a családi adókedvezményre?

 • Bárki, aki saját háztartásban nevelt gyermek után családi pótlékra jogosult, azaz lehet szülő, nevelőszülő, gyám vagy az a személy, akihez a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték.
 • Nevelőszülő, ha a gyermekkel együtt él, és legalább egy éve bejegyzett élettársi kapcsolatban van a gyermek szülőjével, nevelőjével vagy gyámjával.
 • Várandós kismama a terhesség 91. napjától és a vele közös háztartásban élő házastársa.
 • Családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek.
 • Rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

Mik a családi adókedvezmény feltételei?

A családi adókedvezményt akár az év közben is lehet érvényesíteni. Ilyenkor a munkáltató felé kell adóelőleg-nyilatkozatot tenni, aki ezután levonja a jövedelemből az érvényesíthető családi kedvezmény, illetve a családi járulékkedvezmény összegét, így a havi bérből eleve kevesebb szja-t és járulékot kell befizetni. Az adóelőleg-nyilatkozatok elérhetők a NAV honlapján. Ennek a kitöltéséhez igénybe lehet venni a NAV honlapján elérhető ANYA programot (Adóelőleg Nyilatkozat Alkalmazás) is, ami végigvezet a kitöltési folyamaton, majd a nyilatkozatot ki kell nyomtatni, alá kell írni, és át kell adni a munkáltatónak.

A családi adókedvezmény ezen kívül az szja-bevallásban is érvényesíthető az év végén az adóévre vonatkozóan.

A családi adókedvezmény összege

Az Szja-törvény szerint a családi adókedvezmény éves összege bruttóban megadva:

 • egy eltartott esetén 66 670 forint;
 • két eltartott esetén 133 330 forint,
 • három és minden további eltartott esetén 220 000 forint (nagycsaládos kedvezmény).

Ennek a tényleges, nettó éves mértékét úgy kapod meg, ha megszorzod 0,15-tel, vagyis a 15%-os szja mértékével.

Az adókedvezmény kiszámításánál eltartottak száma számít, ugyanakkor a kedvezményezett eltartottak száma mutatja meg, hogy ezt az összeget hányszor lehet figyelembe venni. Ez azért van, mert lehet olyan eltartott, aki nem kedvezményezett, de minden kedvezményezett eltartott egyben eltartott is (kedvezményezett eltartott: aki a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény alapján a családi pótlék összegének megállapításánál figyelembe vehető).

eltartottak számakedvezményezett eltartottak számacsaládi adókedvezmény éves mértéke (bruttó)kedvezmény éves összege nettóban
1166 670 Ft10 000 Ft
21133 330 Ft20 000 Ft
22266 660 Ft40 000 Ft
31220 000 Ft33 000 Ft
32440 000 Ft66 000 Ft
33660 000 Ft99 000 Ft
forrás: Szja-törvény

A NAV havi családikedvezmény-kalkulátorával kiszámolhatod, mennyi adókedvezményre vagy jogosult, ideértve a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét (NÉTAK) és az első házasok kedvezményét is.

A független nyugdíj megtakarítási szakértő tippje: ha az összes szja-kedvezményt igénybe vetted, akkor is van rá lehetőség, hogy a nyugdíj-megtakarításod után is igénybe vegyél támogatást. Erről bővebben itt olvashatsz.

Családi járulékkedvezmény mértéke és igényelhetősége

Ha a családi adókedvezmény téged megillető részét nem tudod teljes mértékben az szja-ból érvényesíteni, mert nincs hozzá elég szja-d, akkor a fennmaradó kedvezmény 15%-át családi járulékkedvezményként veheted igénybe, amennyiben biztosítottnak minősülsz (jellemzően ez azt jelenti, hogy van munkahelyed vagy tanulsz). Ez akár a 18,5%-os társadalombiztosítási (tb) járulék teljes összegéig érvényesíthető. A járulékkedvezmény önmagában nem vehető igénybe, szja-köteles jövedelem szükséges hozzá.

A családi járulékkedvezményt ugyanúgy lehet igénybe venni, mint a családi adókedvezményt.

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének (NÉTAK) lényege, hogy a kedvezményre jogosult édesanyának nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetnie az olyan jövedelmei után, mint a munkabér, közfoglalkoztatás, táppénz, CSED, GYED stb.

Ki veheti igénybe a kedvezményt?

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét (NÉTAK) az az anya vagy nevelőanya veheti igénybe, aki legalább négy gyermeket nevel, akik vér szerinti rokonságban állnak vele, vagy örökbefogadta őket, és akik után családi pótlékra jogosult, vagy ha családi pótlékra már nem jogosult, akkor a jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt.

A független nyugdíj megtakarítási szakértő tippje: ha négy vagy több gyermeket nevelsz, és emiatt nem fizetsz szja-t, akkor nincs miből visszaigényelni a nyugdíj-megtakarításokra adott adójóváírást. De van megoldás: a nyugdíjbiztosítással a férjed vagy más családtagod szja-jából is kaphatsz vissza, mivel ennél a megtakarításnál eltérhet egymástól a szerződő és a biztosított személye. Erről bővebben itt olvashatsz.

Első házasok kedvezménye

Jogosultság az első házasok kedvezményére

Az első házasok kedvezményének feltétele, hogy legalább a házaspár egyikének ez legyen az első házassága, ettől függetlenül az a házastárs is jogosult a kedvezményre és annak megosztására, akinek nem ez az első házassága. Ugyanez igaz a bejegyzett élettársi viszonyra is, tehát nekik is ugyanúgy jár a támogatás. A kedvezmény nincs életkorhoz kötve.

Az igénybevétel feltétele, hogy a házastársak az adóbevallásban közös nyilatkozatot tegyenek, melyben egymás adóazonosító jelét is feltüntetik, és jelzik a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket.

A jogosultság 24 hónapig tart, és megszűnik, ha a házaspár elválik, vagy ha az egyik fél meghal.

A kedvezmény mértéke

Az első házasok kedvezménye annyit tesz, hogy páronként havi bruttó 33 335 forint jövedelem után nem kell 15%-os szja-t fizetniük, így a munkáltatójuktól havi 5 000 forinttal több nettó bért fognak kézhez kapni.

A támogatás 24 hónapig jár, ez alatt 120 000 forint szja-t lehet megspórolni.

Személyi kedvezmény: betegség után járó adókedvezmény

A személyi kedvezmény mértéke

A személyi kedvezmény a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összegével, azaz 2021-ben havi 55 800 forinttal, egy adóévre nézve pedig 669 600 forinttal csökkenti az összevont adóalapot (bruttó jövedelmet).

A személyi kedvezmény nettó összege, amit a NAV ténylegesen kiutal neked, évi 100 440, vagyis havi 8 370 forint.

Ezt azonban viszonylag kevesen veszik igénybe ahhoz képest, hogy mennyien lennének rá jogosultak.

A 2019-es évre benyújtott adóbevallásokból kiderült, hogy 283,5 ezren összesen 24,1 milliárd forint értékben vettek igénybe súlyos fogyatékosság miatt adókedvezményt

– írja az Index a VG-re és a NAV-ra hivatkozva.

Az igénybevétel feltételei

A személyi kedvezmény igénybe vehető:

 • súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekre (orvosi igazolás szükséges),
 • rokkantsági járadékra jogosultként,
 • fogyatékossági támogatásra jogosultként.

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, mikor a fogyatékosság fennáll. Ha ez az állapot ideiglenes, akkor a személyi kedvezmény utoljára a fogyatékos állapot megszűnésének hónapjában vehető igénybe. Rokkantsági járadék vagy fogyatékossági támogatás mellett a kedvezmény minden olyan hónapra jár, amikor a járadékot, ellátást folyósítják. Legfeljebb öt évre visszamenőleg utólag is igénybe vehető a kedvezmény az szja-bevallás önellenőrzésével.

Milyen betegségek után vehető igénybe az adókedvezmény?

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek listáját a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet tartalmazza.

Súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek és fogyatékosságok

Ezeket a betegségeket kigyűjtöttük neked egyetlen összefoglaló táblázatba. Az adott kategória lenyitása után megtalálod a pontos betegségtípusokat és azok BNO kódját is, ami az adókedvezmény igényléshez szükséges:

Betegségcsoport megnevezéseBetegség BNO kódjaBetegség megnevezése
1. Hallási fogyatékosH90Vezetéses típusú és idegi eredetű hallásvesztés
H900Kétoldali vezetéses hallásvesztés
H902Vezetéses hallásvesztés, k.m.n.
H903Kétoldali idegi hallásvesztés
H905Idegi hallásvesztés k.m.n.
H906Kétoldali, kevert típusú hallásvesztés
H908Kevert típusú hallásvesztés, k.m.n.
H91Egyéb hallásvesztés
H910Ototoxikus hallásvesztés
H911Időskori nagyothallás
H912Idiopathiás, hirtelen bekövetkezett hallásvesztés
H913Süketnémaság, m.n.o.
H918Egyéb hallásvesztés
H919Hallásvesztés k.m.n.
2. Mentális ésF71Közepes mentális retardáció
viselkedészavarokF710Közepes mentális retardáció enyhe viselkedésromlással
F711Közepes mentális retardáció markáns viselkedésromlással
F718Közepes mentális retardáció egyéb viselkedésromlással
F719Közepes mentális retardáció viselkedésromlás nélkül
F72Súlyos mentális retardáció
F720Súlyos mentális retardáció enyhe viselkedésromlással
F721Súlyos mentális retardáció markáns viselkedésromlással
F728Súlyos mentális retardáció egyéb viselkedésromlással
F729Súlyos mentális retardáció viselkedésromlás nélkül
F73Igen súlyos mentális retardáció
F730Igen súlyos mentális retardáció enyhe viselkedésromlással
F731Igen súlyos mentális retardáció markáns viselkedésromlással
F738Igen súlyos mentális retardáció egyéb viselkedésromlással
F739Igen súlyos mentális retardáció viselkedésromlás nélkül
3. Látási fogyatékosH54Vakság és csökkentlátás
H540Vakság mindkét szemen
H541Egyik szem vaksága, csökkentlátás a másik szemen
H542Csökkentlátás mindkét szemen
H543Nem osztályozott látásvesztés mindkét szemen
4. Mozgásszervi fogyatékos * 
A végtag (végtagok) hiánya,Z891Kéz és csukló szerzett hiánya
csonkoltsága, művégtagZ892Mindkét felső végtag szerzett hiánya csukló felett
használatával is, egy vagyZ893Mindkét felső végtag szerzett hiánya
több végtag nagyízületiZ894Láb és boka szerzett hiánya
merevséggel járóZ895Lábszár szerzett hiánya (térdben vagy térd alatt)
elváltozásaiZ896Lábszár szerzett hiánya (térd felett)
Z897Mindkét alsó végtag vagy részének szerzett hiánya (kivéve az öregujjakat)
Z898Felső és alsó végtag szerzett hiánya
Z899Végtag szerzett hiánya
Q710A felső végtag(-ok) veleszületett teljes hiánya
Q711A felkar és alkar veleszületett hiánya, a kéz meglétével
Q712Mindkét alkar és kéz veleszületett hiánya
Q713Kéz és ujj(-ak) veleszületett hiánya
Q720Az alsó végtag(-ok) veleszületett teljes hiánya
Q721A comb és lábszár veleszülettt hiánya, a lábfej meglétével
Q722Mindkét lábszár és láb veleszületett hiánya
Q723A láb és lábujj(-ak) veleszületett hiánya
M245Ízületi kontraktúra
M246Ízületi ankylosis
M256Ízületi merevség, m.n.o.
A járást súlyosan korlátozóM45Spondylitis ankylopoetica
deformitással és merevséggelM081Fiatalkori spondylitis ankylopoetica
járó M. Bechterew,M87Csontelhalás
combcsontfejelhalás, álízületM841Össze nem forrt csonttörés [álízület]
M960Álízület fúzió vagy arthrodesis után
Krónikus polyarthritis aM064Gyulladásos polyarthropathia
végtagízületekbenM068Egyéb, meghatározott rheumatoid arthritis
nagyfokú deformitással,M069Rheumatoid arthritis k.m.n.
következményesM07Psoriasisos és enteropathiás arthropathiák
merevséggel, izomatrofiávalM070Distalis interphalangeális ízületet érintő arthropathia psoriatica (L40.5+)
M071Arthritis mutilans (L40.5+)
M072Spondylitis psoriatica (L40.5+)
M073Egyéb psoriasisos arthropathiák (L40.5+)
M074Arthropathia Crohn-betegségben [enteritis regionalis] (K50.-+)
M075Arthropathia colitis ulcerosában (K51.-+)
M076Egyéb enteropathiás arthropathiák
M080Fiatalkori reumás ízületi gyulladás
M082Szisztémás kezdetű juvenilis arthritis
M083Fiatalkori szeronegatív polyarthritis
M084Kevés ízületet érintő fiatalkori ízületi gyulladás
M088Egyéb fiatalkori ízületi gyulladás
M089Fiatalkori ízületi gyulladás, k.m.n.
M09Fiatalkori ízületi gyulladás máshova osztályozott betegségekben
M090Fiatalkori ízületi gyulladás psoriasisban (L40.5+)
M091Fiatalkori ízületi gyulladás Crohn-betegségben [regionális enteritis] (K50.-+)
M092Fiatalkori ízületi gyulladás colitis ulcerosában (K51.-+)
M098Fiatalkori ízületi gyulladás egyéb, máshova osztályozott betegségekben
M625Izomtömegvesztés és atrophia, m.n.o.
Elzáródást okozóI731Thromboangiitis obliterans [Buerger]
(obliteráló) érbetegségekI74Artériás embólia és thrombosis
I740A hasi aorta embóliája és rögösödése
I741Az aorta egyéb és nem megjelölt részeinek embóliája és rögösödése
I742A felső végtag ütőereinek embóliája és rögösödése
I743Az alsó végtag ütőereinek embóliája és rögösödése
I744Végtagi ütőerek k.m.n. embóliája és rögösödése
I745Az art. iliaca embóliája és rögösödése
I748Egyéb ütőerek embóliája és rögösödése
I749K.m.n. ütőér embóliája és rögösödése
Többszörös torpid ulcusI830Az alsó végtagok visszértágulatai fekéllyel
crurisszal járóI832Az alsó végtagok visszértágulata, fekéllyel és gyulladással
postthromboticus syndromaI870Visszérgyulladás utáni tünetegyüttes
Hemofília, a járást súlyosan korlátozó nagy ízületi merevséggelM362Haemophiliás arthropathia
A központi vagy perifériásG80Csecsemőkori agyi bénulás
idegrendszer sérülése,G800Spasticus agyi bénulás
megbetegedéseG801Spasticus kétoldali bénulás
következtében az egyik alsóG802Csecsemőkori féloldali bénulás
végtagra terjedő plegia vagyG803Dyskineticus agyi bénulás
több végtagra terjedő súlyosG804Ataxiás agyi bénulás
paresis, illetve plegiaG808Egyéb csecsemőkori agyi bénulás
G809Csecsemőkori agyi bénulás k.m.n.
G81Féloldali bénulás (hemiplegia)
G810Féloldali petyhüdt bénulás
G811Féloldali spasticus bénulás
G819Féloldali bénulás k.m.n.
G82Kétoldali alsó végtag bénulás (paraplegia) és tetraplegia
G820Petyhüdt paraplegia
G821Spasticus paraplegia
G822Paraplegia k.m.n.
G823Petyhüdt tetraplegia
G824Spasticus tetraplegia
G825Tetraplegia k.m.n.
G83Egyéb bénulásos szindrómák
G830Felső végtag kétoldali bénulása
G831Az egyik alsó végtag bénulása
G832Az egyik felső végtag bénulása
G833Egy végtag bénulása k.m.n.
G834Cauda equina szindróma
G838Egyéb meghatározott bénulásos szindrómák
G839Bénulásos szindróma k.m.n.
Előrehaladott deformitássalG35Sclerosis multiplex
járó rendszerbetegségekG710Izom dystrophia
G12Gerincvelői izomsorvadás és rokon szindrómák
G120Csecsemőkori gerincvelői izomsorvadás I. típus [Werdnig-Hoffmann]
G121Egyéb öröklödő gerincvelői izomsorvadás
G122Mozgató neuron megbetegedés
G128Egyéb gerincvelői izomsorvadások és rokon szindrómák
G129Gerincvelői izomsorvadás k.m.n.
M363Arthropathia egyéb haematologiai rendellenességekben (D50-D76+)
M364Arthropathia máshová osztályozott túlérzékenységi reakciókban
M368A kötőszövet szisztémás rendellenességei máshová osztályozott, egyéb betegségekben
Az alsó végtag (végtagok)C40A végtagok csontjának és ízületi porcának rosszindulatú daganata
csontjainak vagy a csigolyáknak olyan körülírt elváltozásai, amelyek spontán törés vagy súlyos idegrendszeri sérülés (bénulás) közvetlen veszélyével járnakC412Gerinc rosszindulatú daganata
5. Pervazív fejlődési zavarokF84Pervazív fejlődési zavarok
F840Gyerekkori autizmus (autismus infantilis)
F841Atípusos autizmus
F842Rett szindróma
F843Egyéb gyerekkori dezintegratív zavar
F844Mentális retardációval és sztereotip mozgászavarral társuló túlzott aktivitás
F845Asperger szindróma
F848Egyéb pervazív (átható) fejlődési zavar
F849Nem meghatározott pervazív (átható) fejlődési zavar
6. Schizophrenia,F20Schizophrenia
schizotypiás ésF200Paranoid schizophrenia
paranoid zavarokF201Hebephrenia
F202Kataton schizophrenia
F203Nem differenciálható (differenciálhatatlan) schizophrenia
F204Schizophrenia utáni depresszió
F205Reziduális schizophrenia
F206Schizophrenia simplex (Egyszerű schizophrenia)
F208Egyéb schizophrenia
F209Nem meghatározott schizophrenia
F21Schizotypiás rendellenesség
F22Perzisztens delusionalis rendellenességek
F220Paranoia (Deluzív zavar)
F228Egyéb perzisztáló (tartós) paranoid (deluzív) zavar
F229Nem meghatározott perzisztáló (tartós) paranoid (deluzív) zavar
F23Akut és átmeneti pszichotikus rendellenességek
F230Akut polimorf pszichotikus zavar (schizophrenia tünetei nélkül)
F231Akut polimorf pszichotikus zavar schizophrenia tüneteivel
F232Akut schizophreniform pszichózis (pszichotikus zavar)
F233Egyéb akut döntően paranoid (deluzív) pszichotikus zavar
F238Egyéb akut és átmeneti pszichotikus zavar
F239Nem meghatározott akut és átmeneti pszichotikus zavar
F24Indukált delusionalis rendellenességek
F25Schizoaffektív rendellenességek
F250Schizoaffektív zavar mániás típusa
F251Schizoaffektív zavar depressziós típusa
F252Schizoaffektív zavar kevert típusa
F258Egyéb schizoaffektív zavar
F259Nem meghatározott schizoaffektív zavar
F28Egyéb nem organikus pszichotikus rendellenességek
F29Nem organikus pszichózis k.m.n.
7. *  Daganatos betegségek közül:
A vérképzőrendszerC81Hodgkin kór
rosszindulatú betegségébenC810Nyiroksejt túlsúly
szenvedőC811Nodularis sclerosis
C812Kevert sejtesség
C813Nyiroksejtes kimerülés
C817Hodgkin-kór egyéb formája
C819Hodgkin kór, k.m.n.
C82Follicularis [nodularis] non-Hodgkin lymphoma
C820Osztodó kis sejtes, follicularis
C821Kevert hasított kis sejtes és nagy sejtes, follicularis
C822Nagy sejtes, follicularis
C827A follicularis non-Hodgkin lymphoma egyéb típusai
C829Follicularis non-Hodgkin lymphoma, k.m.n.
C83Diffúz non-Hodgkin lymphoma
C830Kis sejtes (diffúz)
C831Hasított kis sejtes (diffúz)
C832Kevert kis és óriás sejtes (diffúz)
C833Nagy sejtes (diffúz)
C834Immunoloblastos (diffúz)
C835Lymphoblastos (diffúz)
C836Differenciálatlan (diffúz)
C837Burkitt-lymphoma
C838A diffúz non-Hodgkin lymphoma egyéb típusai
C839Diffúz non-Hodgkin lymphoma, k.m.n.
C84Perifériás és cutan T-sejtes lymphomák
C840Mycosis fungoides
C841Sézary-kór
C842T-zónás lymphoma
C843Lymphoepitheliális lymphoma
C844Perifériás T-sejtes lymphoma
C845Egyéb és meghatározatlan T-sejtes lymphomák
C85A non-Hodgkin lymphoma egyéb és k.m.n. típusai (200.202)
C850Lymphosarcoma
C851B-sejtes lymphoma, k.m.n.
C857A non-Hodgkin lymphoma egyéb meghatározott típusai
C859Non-Hodgkin lymphoma k.m.n.
C88Rosszindulatú immumoproliferatív betegségek
C880Waldenström macroglobulinaemia
C881Alfa nehézlánc-betegség
C882Gamma nehézlánc-betegség
C883Immunoproliferatív vékonybél betegség
C887Egyéb rosszindulatú immunoproliferatív betegségek
C889Rosszindulatú immunoproliferatív betegség k.m.n.
C90Myeloma multiplex és plasmasejtes rosszindulatú daganatok
C900Myeloma multiplex
C901Plasmasejtes leukaemia
C902Plasmocytoma, extramedullaris
C91Lymphoid leukaemia
C910Heveny lymphoblastos leukaemia
C911Krónikus lymphocytás leukaemia
C912Subacut lymphocytás leukaemia
C913Prolymphocytás leukaemia
C914Szőrös-sejtes leukaemia
C915Felnőttkori T-sejtes leukaemia
C917Egyéb lymphoid leukaemia
C919Lympoid leukaemia, k.m.n.
C92Myeloid leukaemia
C920Akut myeloid leukaemia
C921Krónikus myeloid leukaemia
C922Subacut myeloid leukaemia
C923Myeloid sarcoma
C924Acut promyelocytás leukaemia
C925Acut myelomonocytás leukaemia
C927Egyéb myeloid leukaemia
C929Myeloid leukaemia k.m.n.
C93Monocytás leukaemia
C930Acut monocytás leukaemia
C931Krónikus monocytás leukaemia
C932Subacut monocytás leukaemia
C937Egyéb monocytás leukaemia
C939Monocytás leukaemia, k.m.n.
C94Egyéb meghatározott sejttípusú leukaemia
C940Acut erythraemia és erythroleukaemia
C941Krónikus erythraemia
C942Akut megakaryoblastos leukaemia
C943Hízósejtes leukaemia
C944Acut panmyelosis
C945Acut myelofibrosis
C947Egyéb meghatározott leukaemiák
C95Meghatározatlan sejttípusú leukaemia
C950Meghatározatlan sejttípusú akut leukaemia
C951Meghatározatlan sejttípusú krónikus leukaemia
C952Meghatározatlan sejttípusú subacut leukaemia
C957Egyéb meghatározatlan sejttípusú leukaemia
C959Leukaemia, k.m.n.
C96A nyirok-, a vérképző- és kapcsolódó szövetek egyéb és meghatározatlan rosszindulatú daganatai
C960Letterer-Siwe betegség
C961Malignus histiocytosis
C962Malignus hízósejtes daganat
C963Valódi histiocytás lymphoma
C967A nyirok-, vérképző- és kapcsolódó szövetek egyéb meghatározott rosszindulatú daganatai
C969A nyirok-, vérképző- és kapcsolódó szövetek rosszindulatú daganata, k.m.n.
D45Polycythaemia vera
D46Myelodysplasiás szindrómák
D460Refrakter anaemia igazoltan sideroblastok nélkül
D461Refrakter anaemia sideroblastokkal
D462Refrakter anaemia blast – túlsúllyal
D463Refrakter anaemia blast – túlsúllyal, transformációval
D464Refrakter anaemia, k.m.n.
D467Egyéb myelodysplasiás szindrómák
D469Myelodysplasiás szindróma, k.m.n.
D47A nyirok-, vérképző- és kapcsolt szövetek bizonytalan és ismeretlen viselkedésű daganata
D470Bizonytalan és ismeretlen természetű histiocytás és hízósejtes daganatok
D471Idült myeloproliferatív betegség
D472Monoclonalis gammopathia
D473Essentialis (haemorrhagiás) thrombocythaemia
D477A nyirok-, vérképző- és kapcsolt szövetek egyéb meghatározott bizonytalan és ismeretlen természetű daganatai
D479A nyirok-, vérképző- és kapcsolt szövetek bizonytalan és ismeretlen természetű daganata, k.m.n.
Csontmetastasisban (csontmetastasisokban) szenvedőC795A csontok és csontvelő másodlagos rosszindulatú daganata
Agyi metastasisban (metastasisokban) szenvedőC793Az agy és agyburkok másodlagos rosszindulatú daganata
Emlő rosszindulatú daganataC50Az emlő rosszindulatú daganata
C500Mellbimbó és bimbóudvar rosszindulatú daganata
C501Az emlő központi részének rosszindulatú daganata
C502Az emlő felső-belső negyedének rosszindulatú daganata
C503Az emlő alsó-belső negyedének rosszindulatú daganata
C504Az emlő felső-külső negyedének rosszindulatú daganata
C505Az emlő alsó-külső negyedének rosszindulatú daganata
C506Az emlő hónalji részének rosszindulatú daganata
C508Az emlő átfedő elváltozása, rosszindulatú daganata
C509Emlő rosszindulatú daganata, k.m.n.
Méhnyak rosszindulatú daganataC53A méhnyak rosszindulatú daganata
C530Endocervix rosszindulatú daganata
C531Exocervix rosszindulatú daganata
C538A méhnyak átfedő elváltozása, rosszindulatú daganata
C539Méhnyak rosszindulatú daganata, k.m.n.
Petefészek rosszindulatú daganataC56A petefészek rosszindulatú daganata
A prosztata rosszindulatú daganataC61A prosztata rosszindulatú daganata
A here rosszindulatú daganataC620Nem descendált here rosszindulatú daganata
C621Descendált here rosszindulatú daganata
C629Here rosszindulatú daganata, k.m.n
8. MesterségesZ93Mesterséges testnyílás
testnyílással élő személyZ930Tracheostomával élő személy
Z931Gastrostomával élő személy
Z932Enterostomával élő személy
Z933Colostomával élő személy
Z934Egyéb művi, gyomor- vagy bélstomával élő személy
Z935Cytostomával élő személy
Z936Egyéb mesterséges húgyrendszeri szájadékkal élő személy
Z938Egyéb művi stomával élő személy
Z939K.m.n. művi stomával élő személy
9. Súlyos szerviM30Polyarteritis nodosa és rokon állapotok
károsodással járóM300Polyarteritis nodosa
immunbetegségbenM301Polyarteritis tüdőérintettséggel [Churg-Strauss]
szenvedőM302Fiatalkori polyarteritis
M303Mucocutan nyirokcsomó szindróma [Kawasaki]
M308Polyarteritis nodosával rokon egyéb állapotok
M31Egyéb nekrotizáló vasculopathiák
M310Túlérzékenységi angiitisek
M311Thromboticus microangiopathia
M312Letális midline granuloma
M313Wegener-féle granulomatosis
M314Aortaív-szindróma [Takayasu]
M315Óriássejtes artheritis polymyalgia rheumaticával
M316Egyéb óriássejtes artheritis
M318Egyéb, meghatározott nekrotizáló vasculopathiák
M319Nekrotizáló vasculopathia k.m.n.
M32Szisztémás lupus erythematosus
M320Gyógyszer kiváltotta szisztémás lupus erythematosus
M321Szisztémás lupus erythematosus szerv és szervrendszer érintettségével
M328Szisztémás lupus erythematosus egyéb formái
M329Szisztémás lupus erythematosus k.m.n.
M33Dermatopolymyositis
M330Fiatalkori dermatomyositis
M331Egyéb dermatomyositis
M332Polymyositis
M339Dermatopolymyositis k.m.n.
M34Szisztémás sclerosis
M340Progresszív szisztémás sclerosis
M341CR(E)ST-szindróma
M342Gyógyszer vagy kémiai anyag kiváltotta szisztémás sclerosis
M348Szisztémás sclerosis egyéb formái
M349Szisztémás sclerosis k.m.n.
M35A kötőszövet egyéb szisztémás érintettsége
M350Sicca-szindróma [Sjögren]
M351Egyéb overlap-szindrómák
M352Behcet-kór
M353Polymyalgia rheumatica
M354Diffúz (eosinophil-sejtes) bőnyegyulladás
M355Multifokális fibrosclerosis
M356Panniculitis recidivans [Weber-Christian]
M357Hypermobilitas szindróma
M358A kötőszövet egyéb, meghatározott szisztémás érintettsége
M359A kötőszövet szisztémás érintettsége, k.m.n.
10. Emésztőrendszer betegségei közül:
Intestinalis malabsorptioK90Intestinalis malabsorptio
K900Coeliakia
K901Trópusi sprue
K902Vak bélkacs (blind loop) szindróma, m.n.o.
K903Steatorrhoea pancreatica
K904Felszívódási zavar intolerancia miatt, m.n.o.
K908Egyéb felszívódási zavar
Posztgasztrektómiás szindrómaK911Gyomorműtét utáni szindrómák
A bél felszívó felületénekK912Műtét utáni felszívódási zavar, m.n.o.
jelentős csökkenése (vékonybélrezekció)K918Beavatkozás utáni egyéb emésztőrendszeri
rendellenességek, m.n.o.
K919Beavatkozás utáni emésztőszervi rendellenesség k.m.n.
Bélnyálkahártya gyulladás:K50Crohn-betegség [enteritis regionalis]
Crohn-betegségK500A vékonybél Crohn-betegsége
K501A vastagbél Crohn-betegsége
K508Crohn-betegség, egyéb
K509Crohn-betegség, k.m.n.
Colitis ulcerosaK51Colitis ulcerosa
K510Enterocolitis ulcerosa (chronica)
K511Ileocolitis ulcerosa (chronica)
K512Proctitis ulcerosa (chronica)
K513Rectosigmoiditis ulcerosa (chronica)
K514Pseudopolyposis intestini crassi
K515Proctocolitis mucosa
K518Colitis ulcerosa egyéb
K519Colitis ulcerosa k.m.n.
MukoviszcidózisE84Fibrosis cystica
E840Fibrosis cystica tüdő-manifesztációkkal
E841Fibrosis cystica intestinális manifesztációkkal
E848Fibrosis cystica egyéb manifesztációkkal
E849Fibrosis cystica, k.m.n.
11. Ritka betegségek közül:
Regionális szklerodermaL940Lokalizált scleroderma [morphea]
A réz-anyagcsere rendellenességeiE830A réz-anyagcsere rendellenességei
Huntington-kórG10Huntington-kór
Öröklődő ataxiaG11Öröklődő ataxia
G110Veleszületett, non-progresszív ataxia
G111Korai kisagyi ataxia
G112Késői kezdetű kisagyi ataxia
G113Kisagyi ataxia károsodott DNA replikációval
G114Öröklődő spasticus paraplegia
G118Egyéb öröklődő ataxiák
G119Öröklődő ataxia k.m.n.
Myasthenia gravis ésG70Myasthenia gravis és egyéb myoneuralis rendellenességek
egyéb myoneuralisG700Myasthenia gravis
rendellenességekG701Toxikus myoneuralis megbetegedések
G702Veleszületett és fejlődési myasthenia
G708Egyéb meghatározott myoneuralis rendellenességek
G709Myoneuralis rendellenesség, k.m.n.
Epidermolysis bullosaQ81Epidermolysis bullosa
Q810Epidermolysis bullosa simplex
Q811Epidermolysis bullosa lethalis
Q812Epidermolysis bullosa dystrophica
Q818Egyéb bullosus epidermolysis
Q819Epidermolysis bullosa k.m.n.
Neurofibromatosis (benignus)Q850Neurofibromatosis (benignus)
Göbös agykeményedés (sclerosis tuberosa)Q851Göbös agykeményedés (sclerosis tuberosa)
12. Az endokrin és anyagcsere betegségek közül:
I. típusú diabetesE10Inzulin-dependens cukorbetegség
E100Inzulin-dependens cukorbetegség comával
E101Inzulin-dependens cukorbetegség ketoacidosissal
E102Inzulin-dependens cukorbetegség veseszövődményekkel
E103Inzulin-dependens cukorbetegség szemszövődményekkel
E104Inzulin-dependens cukorbetegség idegrendszeri szövődményekkel
E105Inzulin-dependens cukorbetegség perifériás keringési szövődményekkel
E106Inzulin-dependens cukorbetegség egyéb megnevezett szövődményekkel
E107Inzulin-dependens cukorbetegség többszörös szövődménnyel
E108Inzulin-dependens cukorbetegség k.m.n. szövődményekkel
E109Inzulin-dependens cukorbetegség szövődmények nélkül
Szövődményekkel járóE11Nem-inzulin-dependens cukorbetegség
II. típusú diabetesE110Nem-inzulin-dependens cukorbetegség comával
E111Nem-inzulin-dependens cukorbetegség ketoacidosissal
E112Nem-inzulin-dependens cukorbetegség veseszövődményekkel
E113Nem-inzulin-dependens cukorbetegség szemszövődményekkel
E114Nem-inzulin-dependens cukorbetegség idegrendszeri szövődményekkel
E115Nem-inzulin-dependens cukorbetegség perifériás keringési szövődményekkel
E116Nem-inzulin-dependens cukorbetegség egyéb megnevezett szövődményekkel
E117Nem-inzulin-dependens cukorbetegség többszörös szövődménnyel
Zollinger-Ellison szindrómaC254Endokrin pancreas
D137Endokrin pancreas
E168A hasnyálmirigy hormontermelésének egyéb megjelölt zavarai
HipoparatireoidizmusE20Hypoparathyreosis
E200Idiopathiás hypoparathyreosis
E201Pseudohypoparathyreosis
E208Egyéb hypoparathyreosis
E209Hypoparathyreosis k.m.n.
Addison-kórE271Primer mellékvesekéreg elégtelenség
13. VeleszületettE70Az aromás aminosavak anyagcseréjének zavarai
enzimopátiákE700Klasszikus phenylketonuria
E701Egyéb hyperphenylalaninaemiák
E702A tyrosin anyagcsere zavarai
E703Albinismus
E708Az aromás aminosavak anyagcseréjének egyéb rendellenességei
E709Aromás aminosav anyagcsere rendellenesség k.m.n.
E71Az oldalláncos aminosavak és zsírsavak anyagcseréjének rendellenességei
E710Juharfaszirup betegség
E711Oldalláncos aminosav anyagcsere egyéb rendellenességei
E712Oldalláncos aminosav anyagcsere rendellenesség, k.m.n.
E713Zsírsav anyagcsere rendellenességei
E72Az aminosav anyagcsere egyéb rendellenességei
E720Az aminosav transzport zavarai
E721Kéntartalmú aminosavak anyagcsere rendellenességei
E722A karbamid-ciklus rendellenességei
E723A lysin és hydroxylysin anyagcsere rendellenességei
E724Az ornithin anyagcsere rendellenességei
E725A glycin anyagcsere rendellenességei
E728Az aminosav anyagcsere egyéb rendellenességei
E729Aminosav anyagcsere rendellenesség k.m.n.
Laktóz intoleranciaE73Laktóz intolerancia
E730Veleszületett laktáz-hiány
E731Másodlagos laktáz-hiány
E738Egyéb laktóz intolerancia
E739Laktóz intolerancia, k.m.n.
E74A szénhidrát anyagcsere egyéb rendellenességei
E740Glycogen tárolási betegség
E741A fruktóz anyagcsere rendellenességei
E742Galactose anyagcsere zavarai
E743Az intestinális szénhidrát-felszívódás egyéb rendellenességei
E744A pyruvát anyagcsere és a gluconeogenesis rendellenességei
E748Egyéb szénhidrát anyagcsere rendellenességek
E749Szénhidrát anyagcsere rendellenesség k.m.n.
E75A sphingolipid anyagcsere rendellenességei és a zsírtárolás egyéb betegségei
E750GM2 gangliosidosis
E751Egyéb gangliosidosis
E752Egyéb sphingolipidosis
E753Sphingolipidosis, k.m.n.
E754Neuronális ceroid lipofuscinosis
E755Egyéb lipid tárolási betegségek
E756Lipid tárolási betegség, k.m.n.
E76A glycosaminoglycan anyagcsere rendellenességei
E760Mucopolysaccharidosis, I. típus
E761Mucopolysaccharidosis, II. típus
E762Egyéb mucopolysaccharidosisok
E763Mucopolysaccharidosis, k.m.n.
E768A glucosaminoglycan anyagcsere egyéb rendellenességei
E769Glucosaminoglycan anyagcsere rendellenesség k.m.n.
E77A glycoprotein anyagcsere rendellenességei
E770A lysosomális enzimek post-translatios modifikációjának defektusai
E771A glycoprotein lebontás defektusai
E778A glycoprotein anyagcsere egyéb rendellenességei
E779Glycoprotein anyagcsere rendellenesség k.m.n.
14. Hemodialízis, vagy peritoneális dialíziskezelésre szoruló végállapotú veseelégtelenségben szenvedőZ992Művesekezelésre szoruló beteg
15. Krónikus légzési elégtelenségben szenvedőJ961Idült légzési elégtelenség
16. Veleszületett ésQ20A szív üregeinek és összeköttetéseinek veleszületett rendellenességei
szerzett szívbetegségbenQ200Közös artériás törzs
szenvedő a III-IV. NYHAQ201Kettős kiszájadzású jobb kamra
funkcionális stádiumbanQ202Kettős kiszájadzású bal kamra
Q203Nagyartériák teljes transpozíciója
Q204Egykamrájú szív
Q205Kóros pitvar-kamrai összeköttetés
Q206A pitvari fülcsék izomerizmusa
Q208A szívüregek és összeköttetéseik egyéb veleszületett rendellenességei
Q209A szívüregek és összeköttetéseik veleszületett rendellenessége k.m.n.
Q21A szívsövények veleszületett rendellenességei
Q210Kamrai sövényhiány
Q211Pitvari sövényhiány
Q212Pitvar-kamrai sövényhiány
Q213Fallot-tetralogia
Q214Aortopulmonalis septum-defektus
Q218A szívsövények egyéb veleszületett rendellenességei
Q219A szívsövény veleszületett rendellenessége k.m.n.
Q22A háromhegyű és a tüdőverőér-billentyűk veleszületett rendellenességei
Q220A tüdőverőér billentyű artesiája
Q221A tüdőverőér billentyű veleszületett szűkülete
Q222A tüdőverőér billentyű veleszületett elégtelensége
Q223A tüdőverőér billentyű egyéb veleszületett rendellenességei
Q224A háromhegyű billentyű veleszületett szűkülete
Q225Ebstein-anomália
Q226Hypoplasiás jobbszív-szindróma
Q228A háromhegyű billentyű egyéb veleszületett rendellenességei
Q229A háromhegyű billentyű veleszületett rendellenessége k.m.n.
Q23Az aorta- és kéthegyű billentyűk veleszületett rendellenességei
Q230Az aortabillentyű veleszületett szűkülete
Q231Az aortabillentyű veleszületett elégtelensége
Q232A kéthegyű billentyű veleszületett szűkülete
Q233A kéthegyű billentyű veleszületett elégtelensége
Q234Hypoplasiás balszív-szindróma
Q238Az aorta- és kéthegyű billentyűk egyéb veleszületett rendellenességei
Q239Az aorta- és kéthegyű billentyűk veleszületett rendellenessége k.m.n.
Q24A szív egyéb veleszületett rendellenességei
Q240Dextrocardia
Q241Levocardia
Q242Hárompitvarú szív
Q243A tüdőverőér infundibuláris szűkülete
Q244Veleszületett subaorticus szűkület
Q245A koszorúerek rendellenessége
Q246Veleszületett pitvar-kamrai blokk
Q248A szív egyéb meghatározott veleszületett rendellenességei
Q249A szív veleszületett rendellenessége k.m.n.
Q25A nagy artériák veleszületett rendellenességei
Q250Nyitott ductus arteriosus
Q251Coarctatio aortae
Q252Az aorta veleszületett elzáródása
Q253Aorta-szűkület
Q254Az aorta egyéb veleszületett rendellenességei
Q255A tüdőverőér atresiája
Q256A tüdőverőér szűkülete
Q257A tüdőverőér egyéb veleszületett rendellenességei
Q258A nagyartériák egyéb veleszületett rendellenességei
Q259A nagyartériák veleszületett rendellenessége k.m.n.
Q26A nagyvénák veleszületett rendellenességei
Q260A fő gyűjtőér veleszületett szűkülete
Q261Perzisztáló bal véna cava superior
Q262A tüdővénák teljes transzpozíciója
Q263A tüdővénák részleges transzpozíciója
Q264A tüdővisszér beszájadzásának k.m.n. rendellenessége
Q265A vena portae rendellenes beszájadzása
Q266Sipoly a v.portae és májartéria között
Q268A nagyvénák egyéb veleszületett rendellenességei
Q269A nagyvéna veleszületett rendellenessége k.m.n.
I32Szívburokgyulladás máshová osztályozott betegségekben
I320Szívburokgyulladás máshová osztályozott bakteriális betegségekben
I321Szívburokgyulladás egyéb máshová osztályozott fertőző és parazitás betegségekben
I328Szívburokgyulladás egyéb máshová osztályozott betegségekben
I33Heveny és félheveny szívbelhártya-gyulladás
I330Heveny és félheveny fertőzéses szívbelhártya-gyulladás
I339Heveny szívbelhártya-gyulladás k.m.n.
I34A kéthegyű billentyű nem reumás betegségei
I340A kéthegyű billentyű elégtelensége
I341A kéthegyű billentyű prolapsusa
I342Mitralis (billentyű) stenosis, nem reumás
I348A mitralis billentyű egyéb, nem reumás eredetű betegségei
I349A mitralis billentyű nem reumás eredetű betegsége k.m.n.
I35Az aortabillentyű nem reumás betegségei
I350Az aorta (billentyű) szűkülete
I351Az aorta (billentyű) elégtelensége
I352Aorta (billentyű) szűkület billentyűelégtelenséggel
I358Az aortabillentyű egyéb rendellenességei
I359Aortabillentyű rendellenesség k.m.n.
I36A háromhegyű billentyű nem reumás rendellenességei
I360A háromhegyű billentyű nem reumás szűkülete
I361A háromhegyű billentyű nem reumás elégtelensége
I362A háromhegyű billentyű nem reumás szűkülete billentyűelégtelenséggel
I368A háromhegyű billentyű egyéb, nem reumás eredetű rendellenességei
I369A háromhegyű billentyű nem reumás eredetű rendellenessége, k.m.n.
I37A pulmonális billentyű rendellenességei
I370A pulmonalis billentyű szűkülete
I371A pulmonalis billentyű elégtelensége
I372A pulmonalis billentyű szűkülete elégtelenséggel
I378A pulmonalis billentyű egyéb meghatározott rendellenességei
I379Pulmonalis billentyű rendellenesség k.m.n.
I38Szívbelhártya-gyulladás, billentyű nem meghatározott
I39Szívbelhártyagyulladás és szívbillentyű rendellenességek máshová osztályozott betegségekben
I390A kéthegyű billentyű rendellenességei máshová osztályozott betegségekben
I391Az aortabillentyű rendellenességei máshová osztályozott betegségekben
I392A háromhegyű billentyű rendellenességei máshová osztályozott betegségekben
I393A pulmonalis billentyű rendellenességei máshová osztályozott betegségekben
I394Többszörös billentyű rendellenességek máshová osztályozott betegségekben
I398Szívbelhártyagyulladás, billentyű k.m.n. máshová osztályozott betegségekben
I40Heveny szívizomgyulladás
I400Fertőzéses szívizomgyulladás
I401Izolált szívizomgyulladás
I408Egyéb heveny szívizomgyulladás
I409Heveny szívizomgyulladás k.m.n.
I41Szívizomgyulladás máshová osztályozott betegségekben
I410Szívizomgyulladás máshová osztályozott bakteriális betegségekben
I411Szívizomgyulladás máshová osztályozott vírusos betegségekben
I412Szívizomgyulladás egyéb, máshová osztályozott fertőző és parazitás betegségekben
I418Szívizomgyulladás egyéb máshová osztályozott betegségekben
I42Cardiomyopathia
I420Dilatatív cardiomyopathia
I421Hypertrophiás obstruktív cardiomyopathia
I422Egyéb hypertrophiás cardiomyopathia
I423Endomyocardialis (eosinophiliás) betegség
I424Endocardialis fibroelastosis
I425Egyéb restrictiv cardiomyopathia
I426Alkoholos cardiomyopathia
I427Gyógyszerek és egyéb külső tényezők okozta cardiomyopathia
I428Egyéb cardiomyopathiák
I429Cardiomyopathia k.m.n.
I43Cardiomyopathia máshová osztályozott betegségekben
I430Cardiomyopathia máshová osztályozott fertőző és parazitás betegségekben
I431Cardiomyopathia anyagcsere-betegségekben
I432Cardiomyopathia táplálkozási betegségekben
I438Cardiomyopathia egyéb, máshová osztályozott betegségekben
I44Pitvar-kamrai és bal Tawara-szár-blokk
I440Elsőfokú pitvar-kamrai blokk
I441Másodfokú pitvar-kamrai blokk
I442Teljes pitvar-kamrai blokk
I443Egyéb és nem meghatározott pitvar-kamrai blokk, k.m.n.
I444Bal elülső fascicularis blokk
I445Bal hátsó fascicularis blokk
I446Egyéb és nem meghatározott fascicularis blokk
I447Bal Tawara-szár-blokk, k.m.n.
I45Egyéb ingervezetési zavarok
I450Jobb Tawara-szár-blokk
I451Egyéb és nem meghatározott jobb Tawara-szárblokk
I452Bifascicularis blokk
I453Trifascicularis blokk
I454Intraventricularis blokk
I455Egyéb meghatározott szívblokk
I456Pre-excitációs szindróma
I458Egyéb meghatározott ingervezetési zavarok
I459Ingervezetési zavar, k.m.n.
I46Szívmegállás
I460Szívmegállás sikeres újraélesztéssel
I47Paroxysmalis tachycardia
I470Re-entry kamrai arrythmia
I471Supraventricularis tachycardia
I472Kamrai tachycardia
I479Paroxysmalis tachycardia, k.m.n.
I48Pitvari fibrillatio és flutter
I49Egyéb szívritmuszavarok
I490Kamra fibrillatio és flutter
I491Pitvari extrasystole
I492Junkcionális extrasystole
I493Kamrai extrasystole
I494Egyéb és nem meghatározott extrasystole
I495Sick sinus syndroma
I498Egyéb meghatározott szívritmuszavarok
I499Szívritmuszavar k.m.n.
I50Szívelégtelenség
I500Pangásos szívelégtelenség
I501Balkamra elégtelenség
I509Szívelégtelenség, k.m.n.
I51Szövődmények és rosszul meghatározott szívbetegségek
I510Szerzett sövénydefektus
I511Ínhúrszakadás, m.n.o.
I512Szemölcsizom szakadás, m.n.o.
I513Szívüregi thrombosis, m.n.o.
I514Szívizomgyulladás, k.m.n.
I515Szívizom-elfajulás
I516Szív- és érrendszeri betegség, k.m.n.
I517Szívnagyobbodás
I518Egyéb rosszul meghatározott szívbetegségek
I519Szívbetegség k.m.n.
I52Egyéb szívrendellenességek máshova osztályozott betegségekben
I520Egyéb szívrendellenességek máshová osztályozott bakteriális betegségekben
I521Egyéb szívrendellenességek egyéb máshová osztályozott fertőző és parazitás betegségekben
I528Egyéb szívrendellenességek egyéb máshová osztályozott betegségekben
17. Egyéb fejlődésiQ00Agyvelőhiány és hasonló fejlődési rendellenességek
rendellenességgelQ000Agyvelőhiány
születettekQ001Koponya- és gerinchasadék
Q002Kisagyhiány
Q01Agyvelősérv (encephalocele)
Q010Frontális agyvelősérv
Q011Nasofrontalis agyvelősérv
Q012Tarkótáji agyvelősérv
Q018Egyéb helyen lévő agyvelősérv
Q019Agyvelősérv k.m.n.
Q02Kisfejűség
Q03Veleszületett vízfejűség
Q030A Sylvius-csatorna rendellenességei
Q031A Magendie- és Luschka-nyílás atresiája
Q038Egyéb veleszületett agyvelősérv
Q039Veleszületett vízfejűség k.m.n.
Q04Az agy egyéb veleszületett rendellenességei
Q040A kérgestest veleszületett rendellenességei
Q041A szaglókaréj hiánya
Q042Előagyhiány
Q043Az agyvelőállomány csökkenésével járó egyéb állapotok
Q044Dysplasia septo-optica
Q045Megalencephalia
Q046Veleszületett agyi cysták
Q048Az agy egyéb meghatározott veleszületett rendellenességei
Q049Az agy k.m.n. veleszületett fejlődési rendellenessége
Q05Gerinchasadék (spina bifida)
Q050Gerinchasadék a nyaki szakaszon, vízfejűséggel
Q051Gerinchasadék a mellkasi szakaszon, vízfejűséggel
Q052Gerinchasadék az ágyéki szakaszon, vízfejűséggel
Q053Gerinchasadék a keresztcsonti szakaszon, vízfejűséggel
Q054K.m.n. gerinchasadék vízfejűséggel
Q055Gerinchasadék a nyaki szakaszon, vízfejűség nélkül
Q056Gerinchasadék a mellkasi szakaszon, vízfejűség nélkül
Q057Gerinchasadék az ágyéki szakaszon, vízfejűség nélkül
Q058Gerinchasadék a keresztcsonti szakaszon vízfejűség nélkül
Q059Gerinchasadék k.m.n.
Q06A gerincvelő egyéb veleszületett fejlődési rendellenességei
Q060Gerincvelőhiány
Q061Gerincvelő hypoplasia és dysplasia
Q062A gerincvelő hasadéka (diastematomyelia)
Q063A cauda equina egyéb veleszületett rendellenességei
Q064Hydromyelia
Q068A gerincvelő egyéb meghatározott veleszületett rendellenességei
Q069A gerincvelő veleszületett rendellenessége k.m.n.
Q07Az idegrendszer egyéb veleszületett rendellenességei
Q070Arnold-Chiari szindróma
Q078Az idegrendszer egyéb meghatározott veleszületett fejlődési rendellenességei
Q079Az idegrendszer k.m.n. veleszületett rendellenességei
Q894Összenőtt ikrek
Q909Down-szindróma, k.m.n.
Q913Edwards-szindróma, k.m.n.
Q917Patau-szindróma, k.m.n.
Q969Turner-szindróma, k.m.n.
Q984Klinefelter-szindróma k.m.n.
18. *  A női nemi szervek nem gyulladásos betegségei közül:
EndometriosisN80Endometriosis
N800A méh endometriosisa
N801A petefészek endometriosisa
N802A petevezető endometriosisa
N803A medencei hashártya endometriosisa
N804A rectovaginalis septum és a hüvely endometriosisa
N805Bél endometriosis
N806Endometriosis bőrhegben
N808Egyéb endometriosis
N809Endometriosis , k.m.n.

Hogyan segít a Grantis, hogy te is kihasználd az adóelőnyeidet?

Úgy tudunk tippeket adni az adóelőnyeid maximális kihasználásához, ha előbb mindent részletesen átbeszélünk. Szolgáltatásunk lényege a személyes tanácsadás, amelynek keretein belül minden felmerült kérdésre személyre szabott és őszinte választ kapsz. Itt olyan fontos dolgokat beszélünk meg veled kapcsolatban, mint:

 • személyes céljaid és lehetőségeid,
 • az életkorod, a fizetésed, a megtakarításaid és hiteleid,
 • családi helyzeted,
 • pénztári tagságaid,
 • a kockázattűrő képességed, a hozamelvárásod,
 • a pozitív és negatív tapasztalataid
 • és még számos olyan egyéni kérdés, ami pénzügyileg meghatároz téged.

Több mint 30 tanácsadónk naponta járja az országot, hogy a hozzád hasonló pénzügyileg tudatos embereknek segítsen eligazodni a nyugdíj- és az egyéb megtakarítások között, amik száznál is több lehetőséget kínálnak. Természetes, hogy ezt senki nem látja át, aki nem ezzel foglalkozik napi szinten.

A tanácsadáson mindazt a tudást osztjuk meg, amit 2014 óta megszereztünk, és ennek köszönhetően minden hónapban 600 és 800 között van azoknak a száma, akik online kérnek segítséget tőlünk.

Miért fordulnak hozzánk havi 6-800-an?

 • Mi alkuszként a te megbízásodból dolgozunk, nem pedig a pénzintézeteknek. Te elmondod az igényeidet, mi pedig ezek alapján összehasonlítjuk a piaci nyugdíjszámlákat, majd a kiválasztott számla elindításában is melletted vagyunk egészen a lejáratig.
 • A nyomulást és a tukmálást elfelejtheted. De tényleg! Olvasd csak el ügyfeleink véleményét a Facebookon vagy a Google rendszerében, és győződj meg róla, hogy mennyire szabad és élvezetes nálunk egy tanácsadás. Egyébként a Forbes is készített velünk egy cikket, de előtte letesztelték a tanácsadóinkat, és így nyilatkoztak rólunk: “Semmit sem próbáltak rásózni, a másfél óra alatt a nyugdíjon túl minden más befektetési terméket kiveséztek vele.”
 • Tanácsadóink mindegyike profi és becsületes szakember, akiknél nem ritka a 10-15 éves szakmai tapasztalat sem. Mi nem MLM-rendszerben működünk, hanem olyan embereket gyűjtünk össze, akik a szakmából terveznek majd nyugdíjba menni. Ezért a tanácsadódat egy életre kapod, így a szerződés lejáratáig képviselünk téged a pénzintézeteknél.
 • Szolgáltatásunk számodra díjmentes, mert mi sikerdíj alapon dolgozunk, amit majd az a pénzintézet fizet meg felénk, amelyiket te választasz. A Magyar Nemzeti Bank szigorúan szabályozza a jutalékok mértékét, így nem fordulhat elő visszaélés. Amit még fontos tudnod, hogy nem lesz drágább a termék rajtunk keresztül, sőt mivel független tanácsadásunk és saját fejlesztésű kalkulátorunk (amiről az ORIGO is írt) segítségével valóban a legjobb megoldást válaszhatod, hosszú távon milliókat spórolunk neked azáltal, hogy megkímélünk egy olyan rossz döntéstől, amit lehet, hogy csak évek múltán látnál át.
 • Nekünk az a legfontosabb, hogy te mindent érts, mert ha ez megvan, akkor úgyis fogsz tudni választani, mi pedig mivel szinte bármilyen megoldást el tudunk juttatni neked, mindenképp nyerünk azon, ha te tisztán látsz. Ez az igazi win-win szituáció, és ha ide kattintva elolvasod a sztorinkat, akkor látni fogod, hogy tényleg élünk-halunk a tudás megszerzéséért és átadásáért.

Egy ingyenes és kötelezettségmentes konzultációt kínálunk neked tanácsadóink bármelyikével, az ország bármely részén, a munkahelyeden, az otthonodban, egy kávézóban vagy a budapesti irodánkban. Minden kérdésedre őszinte és pénzintézettől független választ kapsz, saját fejlesztésű kalkulátorunkkal megmutatjuk neked a termékek költségeit, átnézzük a hozamokat és megmutatjuk azokat a portfoliókat is, amiket mi használunk a saját megtakarításainknál. A konzultáció ingyenes, az alábbi űrlap kitöltésével tudsz rá jelentkezni:

Gyakran ismételt kérdések


Mekkora a nyugdíj-megtakarítás adókedvezmény maximuma?

A nyugdíj-megtakarítás adókedvezmény maximuma nyugdíjbiztosításnál évi 130.000, önkéntes nyugdíjpénztár 150.000, nyugdíj-előtakarékossági számlánál (NYESZ) 100.000 forint. Ezek együttesen legfeljebb évi 280.000 forintig vehetőek igénybe.


Mi történik, ha az adókedvezményt vissza kell fizetni?

Nyugdíjbiztosításnál és nyugdíj-előtakarékossági számlánál (NYESZ) előfordulhat, hogy az adókedvezményt vissza kell fizetni, ilyenkor 20%-os büntetőkamat rakódik rá.


Mekkora befizetéssel kaphatok évi 280 000 forint adókedvezményt?

A 280 000 forintos adókedvezményhez 1.400.000 forintos éves befizetés szükséges.


Hogyan kell visszaigényelni az adójóváírást?

Az adójóváírást az szja-bevallásban kell visszaigényelni.


Milyen nyugdíjcélú megtakarítás létezik ma Magyarországon?

Három, adójóváírással támogatott nyugdíjcélú öngondoskodási forma létezik: Nyugdíjbiztosítás, Önkéntes nyugdíjpénztár, Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ).


Mennyi adóvisszatérítés kapható?

Az adóvisszatérítés, pontosabban adójóváírás a korábban befizetett személyi jövedelemadód (szja) visszatérítését jelenti, amit valamilyen feltételhez kötnek. A nyugdíjcélú megtakarításoknál például az éves befizetés 20%-át írják jóvá (éves limit mellett).


Mi az a SZJA?

Az szja a személyi jövedelemadó rövidítése. Ahogy a neve is mutatja, a jövedelmek után kell megfizetni, ide tartozik a munkabér, a társas vállalkozás tagjának közreműködéséért kapott jövedelem (Bt., Kft.), a csecsemőgondozási díj (CSED), a gyermekgondozási díj (GYED), az álláskeresési járadék, a táppénz és sok más egyéb.


Mit értünk összevont adóalap alatt?

Az összevont adóalap az egy év alatt megszerzett összes adóköteles bruttó jövedelmet jelenti.


Mi az a önsegélyező pénztár?

Az önsegélyező pénztár 20%-os adójóváírással (évi maximum 150.000 Ft) támogatott öngondoskodási forma, ami olyan célokra fordítható, mint a gyermekvállalás, a gyermekek ruházkodása, taníttatása, lakáshitel-törlesztés stb.


Mi az a vállalkozói kivét?

A NAV szerint a vállalkozói kivét nem más, mint az egyéni vállalkozó személyes munkavégzésének díjazása, melynek összegét az egyéni vállalkozó határozza meg. A kivét után adót és járulékot kell fizetni.

Erre olvass tovább