Az életbiztosítás a jól átgondolt pénzügyi terv kulcsfontosságú eleme, mely biztosítja, hogy szeretteid pénzügyi biztonságban maradjanak tragédia esetében is. Mivel azonban sokféle életbiztosítás van, a választás közölük nem egyszerű. Ebben a cikkben röviden bemutatjuk az életbiztosítások két fő típusát, aztán számba vesszük a legfontosabb szempontokat – melyek segíteni fognak kiválasztani a számodra legjobb életbiztosítás kiválasztásában 2023-ban!

Az életbiztosítások típusai 🔍

Az életbiztosításoknak két fő típusa van: a kockázati életbiztosítás és a megtakarítással kombinált életbiztosítás. Mindkettő védelmet nyújt a biztosított számára, de eltérő jellemzőkkel és előnyökkel rendelkeznek.

Kockázati életbiztosítás

Más néven haláleseti biztosítás, mely elsősorban a biztosított halálának bekövetkeztében fizet a kedvezményezett számára.

A biztosító a pénzt a hagyatéki eljáráson kívül fogja kifizetni, így nem kell kivárni a sokszor több éves eljárást ahhoz, hogy pénzügyi biztonságot nyújtson szeretteidnek!

A kifizetett összeg attól függ, hogy mennyire szerződtél le a biztosítóval (és természetesen nagyban befolyásolja a havi biztosítási díjat amit ki kell fizetned), de egyáltalán nem ritka a 10-20 milliós fedezeti összeg havi pár ezer forintos ráfordítással.

Kiegészítő szolgáltatások

Kiemelten fontosak az életbiztosításoknál a kiegészítő szolgáltatások, hiszen rengeteg olyan eset van, amire nem szól a haláleseti biztosítás. Sokszor igénybe vett kiegészítők:

  • Balesetbiztosítás,
  • betegbiztosítás,
  • egészségbiztosítás,
  • a kockázati védelem kiterjesztése családtagok számára.

Megtakarításos életbiztosítás

Ha nem csak biztosítási szolgáltatást szeretnél, hanem félre is raknál ez idő alatt, akkor a megtakarítási életbiztosítást érdemes választanod. A biztosításod így két részre oszlik: a biztosítási oldalra és a befektetési oldalra. Ugyanúgy lehet kiegészítő biztosításokat kötni a kockázati részre, mint a másik típusnál.

Befektetési portfólió életbiztosítás mellett

A legnagyobb előnye az ilyen szolgáltatásoknak, hogy nem csak nagy baj bekövetkezte esetén fizet, hanem a befektetési oldala miatt a szerződésben meghatározott idő eltelte után is. Ilyen formában megtakarítani hosszú távon, legalább 10-15 évre érdemes.

A legjobb életbiztosítás kiválsztásának szempontjai:

Fedezeti összeg 💰

A legfontosabb szempont természetesen az, hogy mekkora kifizetésre számíthatnak a szeretteid halál vagy – kiegészítő szolgáltatások igénybevétele esetén – más biztosítási esemény bekövetkeztében. 

Kiegészítő szolgáltatások elérhetősége 🩺

Nem minden biztosító nyújtja ugyanazokat a szolgáltatásokat ezekben a csomagokban. Az ajánlatok összehasonlítása során olvassd át a mellékelt biztosítói tájékoztatót, mely tartalmazza a legfontosabb elérhető szolgáltatásokat, azok keretösszegeit, és árait.

Önrész mértéke 💸

Nagyon sokszor nem vizsgált szempont, pedig kiemelkedően fontos lehet. Az önrész azt jelenti, hogy kárigény esetén mekkora összeget – vagy százalékot – kell kifizetni saját zsebből. Minél magasabb önrészt vállalsz, annál alacsonyabb lesz a havi költség, így érdemes ezt is alaposan átgondolnod.

Életkor és egészségi állapot 🧒

Az életkor és az egészségi állapot fontos tényezők az életbiztosítás költségének meghatározásában. Általában minél fiatalabb és egészségesebb vagy, annál alacsonyabbak lesznek a díjaid. A legjobb életbiztosítás keresése során ezért kiemelten fontos, hogy pontosan megállapítsd melyik kockázati kategóriába tartozol, és hogy egy másik szolgáltatónál ez változna-e.

Van lehetőség csoportos életbiztosítás kötésre? 👨‍👩‍👧‍👦

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódva mindenképpen érdemes utánanézned annak, hogy van-e lehetőséged valamilyen csoportos kötésre – ugyanis csoportos kötés esetében a biztosítók sokszor eltekintenek az egészségügyi vizsgálattól. Így a korábbi betegségek, vagy magas életkor nem feltétlenül eredményezi a szolgáltatás drágulását.

Ezeket a szempontokat egytől-egyig át kell gondolni részletesen a legjobb biztosítás keresése során, hiszen elsősorban ezek alapján állapítja meg a biztosító az egyéni havi díjat.

Biztosítási szolgáltatók összehasonlítása 📊

A legjobb életbiztosítás kiválasztásának következő lépése – az igények és követelmények felállítása után – a szolgáltatók összehasonlítása. A különböző szolgáltatók különböző fedezeti összegeket és kiegészítő szolgáltatásokat kínálnak sokszor hasonló költségszinten, ezért fontos, hogy felmérd az egyéni igényeid, és meghatározd, hogy melyik a legmegfelelőbb. Ezenkívül a különböző szolgáltatók eltérő kárrendezési mechanizmusokkal és ügyfélszolgálatokkal rendelkeznek.

Ezek ugyan sokszor csak a gyakorlatban derülnek ki, ám több ezer megkötött szerződés után ebben is tudunk segíteni!

A legjobb életbiztosítás szakértő segítségével – GRANTIS 👩‍💼👨‍💼

A megfelelő életbiztosítás kiválasztása nehéz döntés lehet. Egy megfelelően kiválasztott szolgáltatási csomaggal nyugalmat biztosíthatsz családod számára, és biztosíthatod, hogy legalább anyagilag biztonságban legyenek, ha valami történne Önnel. A GRANTIS segítségének igénybevételével sokkal jobb rálátást fogsz kapni a piacra – és olyan gyakorlati tudással is gyarapodhatsz, mint például fentebb említett kárrendezési hajlandóság!