Főbb megállapítások

    • A világon közel 30 évvel, Magyarországon 13 évvel növekedett a várható élettartam az elmúlt 50 évben. A következő 25 évben pedig további 6 évvel fog emelkedni.

    • A 2050-es évekre átlagosan legalább 16 évet töltünk majd nyugdíjasként.

    • Az állami nyugdíj nem lesz képes fedezni a kiadásainkat, ezért a nyugdíjhiányt privát nyugdíj megtakarítással tudjuk pótolni.

Jó eséllyel megérhetjük akár a 90 évet is

Magyarországon folyamatosan emelkedik a születéskor várható élettartam. 1950 óta 13 évvel növekedett, 2050-re pedig további 6 évvel lesz nagyobb a várható életkor. Tehát mindössze egy évszázad alatt majdnem 20 évet ugorhat. A 2100 még nagyon távolinak tűnik, és valószínűleg csak a gyermekeinket érinti majd, hogy Magyarországon addigra átlagosan 88 éves élettartam várható – olvasható a KSH Népesedési világnap kiadványában, amely nemcsak Magyarország, de a világ demográfiai folyamatait is feldolgozza.

Az ENSZ előrejelzése alapján ez a tendencia folytatódni fog, és a század végére már 82,1 éves élettartamot becsülnek világszerte. Nyugdíjasnak lenni valószínűleg Ausztráliában, Kanadában, Finnországban és Spanyolországban lesz a legjobb, ahol 92 év feletti életkor várható.

Születéskor várható élettartam Magyarországon

ÉvÉletkor
195062,1
202275
205081,4
210088
Forrás: ENSZ/KSH

Az állami nyugdíj terén nem sok jóra számíthatunk

Állami nyugdíjkalkulátorunk segítségével megnézheted, hogy mekkora nyugdíjra számíthatsz.

Nyugdíjkalkulátor

Születési évem
Nettó fizetésem Ft

A nyugdíjkalkulátor által számított adatok tájékoztató jellegűek, és körülbelül 90%-os pontossággal számolnak.

Hogy számol a kalkulátor?
Várható nyugdíjad:
Ami -tal kevesebb mint a mostani fizetésed. Ahhoz, hogy ezt a hiányt pótold, havonta és közötti összeget érdemes félretenned egy 20% adójóváírásos nyugdíj előtakarékosságba.

A társadalmi tényezők is befolyásolják a nyugdíjat

Bár hosszabb ideig élhetünk majd, mivel folyamatosan csökken a születések száma, ezért tovább öregszik a társadalmunk. Az idősek (65 év felettiek) és a gyermekek (14 év alattiak) arányán alapuló öregedési index az országban több helyen is kiemelkedően magas, mint például Békés vármegyében (180,4 százalék) és Zala vármegyében (197,3 százalék). 

2024 és 2070 között a 65 év felettiek aránya a jelenlegi 21 százalékról 27 százalékra emelkedik majd, azaz közel minden harmadik személy nyugdíjas lesz az országban. Ezzel szemben az aktív korú, nyugdíjjárulékot fizető fiatalok száma csökkenni fog, akik finanszírozzák az idősek nyugdíját, mint ahogyan ez most is működik. 

A Ratkó-unokák (1973 és 1977 között születettek) egyébként 2040 környékén lesznek nyugdíjasok, ami várhatólag megduplázza az újonnan belépő nyugdíjasok számát a rendszerbe.

A 65 évesek, vagy annál idősebbek száma először 2005-ben haladta meg a 14 év alattiakét, és azóta az időskorúak aránya folyamatosan növekszik. 2024. január 1-jén 100 gyermekre már 143 idős jutott

  • A 65 éves és annál idősebbek száma 11,9 ezerrel nőtt, 
  • a gyermekkorúaké (0–14 évesek) viszont 8,5 ezer fővel csökkent, 
  • és az aktív korúaké (15–64 éves) is 19 ezerrel kevesebb lett tavaly.

A társadalmi folyamatok láttán szintén szomorú azzal szembesülni, hogy a ‘80-as évekbeli több mint 10 milliós csúcshoz képest a lélekszám a század végére alig 7 millió lesz az országban.

Tervezni kell a nyugdíjas évekre

A korábban említett 2050-es időszak még távolinak tűnik? Pedig ha például épp a negyvenes éveidben jársz, akkor a jelenlegi szabályok (65 éves nyugdíjkorhatár) szerint pont 25 év múlva lennél nyugdíjas. A várható élettartam növekedéssel addigra várhatólag több mint 16 évet töltenél el nyugdíjasként. Mindez azt is jelenti, hogy hosszabb időre kell tervezned, és gondoskodni az időskori megélhetésedről, amit az állami nyugdíj nagy valószínűséggel nem tud majd teljesen fedezni.

Van azonban megoldás, indíthatsz az államtól független privát nyugdíj megtakarítást is. Ha 40 évesen a jelenlegi átlagbérnek megfelelő privát nyugdíjjáradékot (437 ezer forint) szeretnél felvenni 16 évig minden hónapban, úgy, hogy az állami nyugdíjjal már nem is számolsz, akkor ehhez most az átlagbér 20 százalékát szükséges félretenned. 

Életkor:
év
Havi megtakarítás:
Ft

2483 ügyfelünk Google értékelése:

google ratings

5,00

A kalkuláció eredménye
Egy jól kiválasztott nyugdíj megtakarítással:
Egy átlagos nyugdíj megtakarítással:
Ennyit veszíthetsz egy rossz
döntéssel:

2483 ügyfelünk Google értékelése:

google ratings

5,00

Amennyiben viszont már 30 évesen előre gondolkodsz, akkor elég lehet az átlagbérnek mindössze a 8 százaléka is erre a célra, ha rendszeresen takarékoskodsz. Szakértőink a tanácsadásokon azt szokták javasolni, hogy a fizetésednek a 10-20 százalékát érdemes öngondoskodásra fordítani. Nyugdíjbiztosítással fixálhatod is a 65 éves kori lejárati időt, így nem kell tartanod a korhatár emelkedéstől sem, és 65 éves korodtól már élvezheted a privát nyugdíjadat.

A Grantis nyugdíjszakértői szívesen kiszámolják neked, hogy az igényeid alapján mekkora privát nyugdíj kiegészítésre lehet szükséged, és ezt hogy tudod úgy kivitelezni, hogy közben nem kell másról lemondanod. Tapasztalt szakértőnkhöz a lenti űrlapon tudsz bejelentkezni egy díjmentes konzultációra, ahol konkrét kalkulációkat is mutatunk.