Hogyan élnek a mai nyugdíjasok?

Először is a jelenlegi helyzetből indulok ki, és utánanéztem a tényeknek. Ha vannak nyugdíjaskorú szüleid vagy nagyszüleid, akkor már nagyjából képben lehetsz azzal, hogy milyenek a nyugdíjak manapság, de ahhoz, hogy átfogó képet kapj, megnéztem neked a konkrét összegeket is a teljes nyugdíjas lakosságra levetítve.

Az átlagnyugdíj összege jelenleg 217 ezer forint, amely az idei 6 százalékos nyugdíjemeléssel januártól 230 ezer forint körül várható. Ez azonban csak az átlag, a 2,27 millió nyugdíjasnak (az ellátásban részesülők számával együtt) pontosan a fele, 1,11 millió fő él 100 és 200 ezer forint közötti összegből. Vannak persze ennél magasabb értékek is, 200 és 300 ezer forint közötti ellátást 600 ezer nyugdíjas kap. 254 ezer fő viszont még mindig 100 ezer forint alatti összegből él. A nyugdíjasok kisebb hányada, kb. 4 százalékuk már szerencsésebbnek mondható, 400 és 500 ezer forint feletti összeg valamivel több mint 100 ezer nyugdíjashoz érkezik.

Az alábbi táblázatban sávonként láthatod, hogy mennyi nyugdíjat kapnak a magyarok, és ez milyen arányban oszlik el a nyugdíjasok körében.

A nyugdíjasok fele 100-200 ezer forintból él

Havi nyugdíj ellátás összege
100 ezer forint alatt254 912 
100-200 ezer forint1 113 412
200-300 ezer forint600 055
300-400 ezer forint206 691
400-500 ezer forint66 180
500 ezer forint felett35 336
Forrás: a KSH 2023-as adatai alapján

Bizonyára te is sok olyan nyugdíjast ismersz, akik dolgoznak, és ez nem véletlen. A 65 és 69 év közötti korosztály körében 82,7 ezren vállalnak munkát, a 70 és 74 év közöttiek közül 26,5 ezren dolgoznak a KSH adatai szerint,  ez hivatalosan több mint 100 ezer fő, de becslések szerint akár 200 ezren is lehetnek összesen (mint ahogy az is látszik, hogy évről évre emelkedik a számuk). Közülük csak a nyugdíjaskorú orvosok száma 8454, de ha jobban körbenézünk, szinte minden szektorban találkozni nyugdíjasokkal. Sokan sajnos kénytelenek alább adni, pl. az egészségi állapotuk vagy éppen a kereslethiány miatt, mint ami a végzettségüknek, tapasztalatuknak megfelelő lenne. 

Mégis kik azok, akik magas nyugdíjat kapnak? Jellemzően olyanok rendelkeznek nagyobb nyugdíjjal, akik egész életükben, folytonosan be voltak jelentve alkalmazotti jogviszonyban és az aktív éveikben is végig az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkeztek. Azok, akiknek kimaradt pár év, például gyermekvállalás, betegség, munkanélküliség, stb. miatt vagy vállalkozók, már eleve hátrányból indulnak a nyugdíjszámításnál, amelynek alapját az átlagjövedelem mellett a szolgálati évek száma képzi.

Állami nyugdíj kalkulátorunkkal nézd meg te is, hogy mennyi állami nyugdíjra számíthatsz!

Nyugdíjkalkulátor

Születési évem
Nettó fizetésem Ft

A nyugdíjkalkulátor által számított adatok tájékoztató jellegűek, és körülbelül 90%-os pontossággal számolnak.

Hogy számol a kalkulátor?
Várható nyugdíjad:
Ami -tal kevesebb mint a mostani fizetésed. Ahhoz, hogy ezt a hiányt pótold, havonta és közötti összeget érdemes félretenned egy 20% adójóváírásos nyugdíj előtakarékosságba.

Nyugdíjszakértőink a speciális kérdésekben is tudnak segíteni, egy tanácsadáson konkrét, személyre szabott számítást kaphatsz, és azt is megtudhatod, hogy miként pótolhatod a nyugdíjhiányt. 

Segítünk eligazodni! Érdeklődj szakértőinknél a nyugdíj megtakarítási lehetőségeidről.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Mit várhatunk a jövőtől?

A mostani állapotot áttekintettük, de vajon később pozitív fordulatot vehet-e az ügy? Sajnos nem valószínű, a nyugdíjszakértők egyenesen nyugdíjkatasztrófát emlegetnek. Mutatom az okokat, és hogy mire érdemes készülni:

  • Jelenleg minden ötödik magyar nyugdíjas, a következő évtizedekben már több mint minden negyedik személy, majd fokozatosan közel minden harmadik ember nyugdíjas lesz az országban, ezzel szemben várhatólag egyre kevesebb fiatal születik, akik jellemzően később is lépnek be a munka világába.
  • 2050-re az eltartottsági ráta 68,6 százalékra emelkedik (ebbe a gyermekek és az idősek is beletartoznak); ha csak a nyugdíjasokat nézzük, akkor most három aktív korú termeli ki egy idős ember nyugdíját, 2050-re már két dolgozóra hárul ez a feladat, az államnak pedig egyre nehezebb lesz kigazdálkodni a nyugdíjakat.
  • A kihívásokra válaszul a nyugdíjkorhatárt világszerte emelik, 38 OECD-országból 23 államban tették már meg ezt, és több országban is nyugdíjreform zajlik, tehát a probléma nagysága bőven túlmutat hazánkon. Nálunk később mennek nyugdíjba például az olaszok, görögök és a spanyolok is. Bár Magyarországon a jelenlegi 65 éves korhatár van érvényben, valószínű, hogy a nemzetközi trendeket figyelve, valamint a korábbi évekhez viszonyítva, mivel az elmúlt évtized alatt is három évvel növekedett a korhatár, hogy a későbbiekben számíthatunk rá.
  • A nyugdíj helyettesítési ráta, azaz az utolsó fizetés és az első nyugdíj közti arány már most is csak 60 százalék körül mozog, így nyugdíjasként sajnos jelentős életszínvonalbeli esés érhet akkor, ha nincs mellette megtakarításod. A jövő generációja még a mostani nyugdíjnál is kevesebbre számíthat, akár le is feleződhet a jövedelmed, vállalkozóként pedig egész biztosan csekély állami nyugdíjjal tervezhetsz.
  • Az egyetlen jó hír az, hogy viszont tovább fogunk élni, a születéskor várható élettartam a férfiak esetében 4, a nőknél 3 évvel emelkedett az elmúlt két évtized során. 2050-re a nők várható átlagélettartama 93 év, a férfiaké 89 év is lehet. Ami azt vetíti előre, hogy igenis foglalkoznunk kell azzal, hogy mi lesz a nyugdíjunkkal. Mivel az állami nyugdíjra nincs befolyásunk, ezért az egyedüli megoldás a privát nyugdíjtőke felépítésében rejlik. 

Hogyan tudsz privát nyugdíjra takarékoskodni?

Privát nyugdíjra háromféle módon takarékoskodhatsz:

  1. önkéntes nyugdíjpénztárral
  2. nyugdíjbiztosítással és
  3. nyugdíj előtakarékossági számlával.

Mindhárom megtakarítási forma államilag támogatott, 20 százalékos adójóváírás jár utána a személyi jövedelemadódból. A támogatás mellett azonban fontos kihangsúlyozni, hogy ez az államtól független, privát tulajdon, amit a nyugdíjkorhatár betöltésekor vehetsz majd fel havonta járadék formájában, vagy akár egy összegben is. Ha te már egyáltalán nem is tervezel az állami nyugdíjjal, és szeretnéd megnézni, hogy mennyit kellene félreraknod ahhoz, hogy kijöjj csak a privát nyugdíjadból, akkor abban is tudunk neked segíteni.

Összefoglalva

Idén januártól 230 ezer forintra emelkedik az átlagnyugdíj, a magyar nyugdíjasok fele viszont még mindig 100 és 200 ezer forint közötti összegből él, 400 és 500 ezer forint feletti nyugdíjban mindössze 100 ezer személy részesül. Becslések szerint a nyugdíjasok tizede vállal jelenleg is munkát azért, hogy fent tudja tartani magát. 

A 2050-es évekre már minden harmadik magyar nyugdíjas lehet az országban, tehát ha a következő évtizedekben leszel majd nyugdíjas, akkor téged is érinthet a téma. A nyugdíjrendszer azonban nemcsak itthon okoz kihívást, világszerte különböző nyugdíjreformokkal próbálkoznak az országok, és sajnos a korhatár emelések, a szigorítások és nyugdíj elértéktelenedése is benne van a pakliban. 

Ma még tehetsz azért, hogy ez másképp legyen! Ha időben felismerted a problémát, és szeretnél az államtól független, privát nyugdíjat, akkor független nyugdíjszakértőink örömmel segítenek neked megtalálni a számodra legjobb ajánlatot. A lenti űrlapon tudsz jelentkezni egy díjmentes visszahívásra, amelynek alkalmával a témával kapcsolatos kérdéseidet is felteheted.