Már jövőre életbe léphetnek az új szabályok

A kormány tervei szerint 2025. január 1-től egy évig lakáscélú megtakarításra, vásárlásra, felújításra és hiteltörlesztésre is felhasználhatók lesznek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások – hangzott el az idei Pénztárkonferencián, amiről a Portfolio számolt be. 

Lakásra gyűjtenek a magyarok

A konferencián arról is szó esett, hogy önkéntes nyugdíjpénztárak már több mint 30 éve léteznek, viszont a magyarokat elsősorban inkább a lakásvásárlás motiválja. A saját tulajdonra való igény uniós szinten is kiemelkedő. Kovács Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa szerint a megtakarításokból jövőre mintegy 300 milliárd forint mozdulhat meg a piacon lakáscélokra és ez közel 30 ezer lakástranzakció finanszírozásához járulhat hozzá.

Jelenleg 1,06 millió önkéntes nyugdíjpénztári tag van, ehhez képest viszont elenyésző a jelenleg járadékban részesülők száma, amely nagyjából ezer főre tehető. Ez arra enged következtetni, hogy a pénztártagok eddig sem kifejezetten nyugdíjra takarékoskodtak. Az új szabályok bevezetésétől azt várja a kormány, hogy az emberek aktívabban gyűjtögetnek majd.

Fejenként átlagosan 2 milliós a számlaérték

Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos számlaértéke jelenleg 2 millió forint fejenként, tehát összességében nem egy nagy összegről van szó, viszont ezt a tervek szerint adómentesen fel lehet majd használni lakásvásárlásra, illetve hiteltörlesztésre.

Az adójóváírás is jól jöhet a lakáscélhoz

Mivel az intézkedés előreláthatólag egy évre szólna, így aki szeretne élni a lehetőséggel, annak érdemes még idén pénztári számlát nyitnia, és kihasználni az évi akár 150 ezer forintos adójóváírást, amely a lakásvásárlási célokra is beforgatható.

A pénztári vagyon majdnem fele a felső tizednél

A pénztárak helyzetéről Bense Richárd, az MNB főosztályvezetője is sok érdekességet árult el, mint például, hogy a nyugdíjpénztári vagyonok 44 százaléka a legfelső jövedelmi tizednél koncentrálódik. A 2000 milliárdos vagyon alapján 880 milliárd forintról van szó.

Kiemelkedőek a hozamok

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly 21,2 százalékos, az idei első félévben pedig 6,4 százalékos nettó hozamot tudott felmutatni az önkéntes pénztári szektor. Az MNB becslése szerint ha egy tag évente a maximális adójóváíráshoz szükséges összeget befizette és az adójóváírást maximálisan igénybe is vette, akkor a 10 éves átlagos nominális hozam 8,42 százalék lett volna, a 15 éves pedig 8,02 százalék.