Főbb megállapítások

  • Az özvegyi nyugdíj az elhunyt nyugdíjának 30, illetve 60 százaléka is lehet.
  • Jelenleg 802 ezer özvegy ember él Magyarországon, közülük 666 ezren 65 év felettiek és többségében nők.
  • Az özvegyek idén átlagosan 107 ezer forintos ellátásban részesültek.
  • Nyugdíj megtakarítással van lehetőség az állami és akár az özvegyi nyugdíj kiegészítésére, hogy ne maradj magadra a kiadásokkal. 

Ki kaphat özvegyi nyugdíjat?

Özvegyi nyugdíjat házastársként és élettársként lehet kapni abban az esetben, ha az elhunyt öregségi nyugdíjban vagy korhatár előtti ellátásban részesült, illetve ha a haláláig megszerezte a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt.

Az özvegyi nyugdíjnak két formája is van:

  1. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj alap esetben a házastárs halálától számított egy évig folyósítható

Kivételes esetekben 1 évnél tovább adható:

Ha az özvegy az elhunyt jogán árvaellátásra jogosult, mert akkor az árva 18 hónapos koráig jár az özvegyi nyugdíj, amennyiben a gyermek fogyatékos, vagy tartós beteg, akkor pedig 3 éves koráig.

Az összeg annak a nyugdíjnak a 60 százaléka, ami az elhunytat a halál időpontjában megillette volna. Például 300 ezer forintos nyugdíj után 180 ezer forintos özvegyi nyugdíj járhat.

  1. Az ideiglenes lejártával állandó özvegyi nyugdíjra az jogosult:
  • aki már maga is betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt 
  • vagy megváltozott munkaképességű, 
  • vagy fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik

Az özvegyi nyugdíj mértéke az elhunyt nyugdíjának 60 százaléka, ha az özvegy még nem részesül öregségi nyugdíjban, vagy rokkantsági és rehabilitációs ellátásban. Amennyiben az özvegy már nyugdíjas vagy hasonló járandóságban részesül, akkor 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíj járhat neki, a saját jogú nyugdíjától függetlenül.

Özvegyi nyugdíj 2024-ben

FeltételekIdeiglenes özvegyi nyugdíjÖzvegyi nyugdíj
Folyósítási időszak1 évig
(árván maradt gyermek esetén 18 hónapos korig, fogyatékos, tartós beteg gyermek esetén 3 éves korig)
a jogosultságig állandó
Nyugdíj mértéke
(az elhunytat megillető nyugdíj alapján)
60%60%
(még nem nyugdíjasként,megváltozott munkaképességűként)
30%
(már nyugdíjasként,megváltozott munkaképességűként)
Forrás: Magyar Államkincstár

Hogyan élnek az özvegy nyugdíjasok?

A nők általában tovább élnek, és az özvegység gyakrabban érinti őket, mint a férfiakat. A nők születéskor várható élettartama (79 év) jelenleg 6 évvel több, mint a férfiaké (73 év). A legutóbbi népszámlálás adatai szerint 802 ezer özvegy ember él az országban, közülük 673 ezren nők és 129 ezren férfiak. 

A 65 év feletti özvegyek 666 ezren vannak, köztük jelentős többségben, 561 ezren vannak a nők, és 105 ezren a férfiak.

Ötször annyi az özvegy nyugdíjas nő, mint a férfi – ennyi az özvegyi nyugdíj 2024-ben

Az özvegyi és szülői nyugdíjban részesülőkről együttesen vezeti az adatokat a KSH: 2024-ben átlagosan 107 736 forintos ellátást kaptak. Bár ez az összeg is segítség lehet az özvegynek, értelemszerűen ez nem pótolja teljes egészében az elhunyt házastárs jövedelmét. A férfiak nyugdíja egyébként is magasabb, mint a nőké. Akinek kevés a nyugdíja, az az özvegységgel még nehezebb helyzetbe kerül.

Az özvegy nyugdíjasok számához képest az is meglepő, hogy mindössze a 6 százalékuk, azaz 43 ezer fő részesül részesül most ellátásban, a többieknek maguknak kell megoldaniuk, hogyan tartják fent a háztartást a kieső kereset ellenére is. Az özvegyi nyugdíjat egyébként nem automatikusan adják, igényelni kell.

Így növelhető meg az állami és az özvegyi nyugdíj

Természetesen senki sem arra készül, hogy egyszer majd özvegy lehet, még belegondolni is rossz, hogy az ember elveszítheti a társát, anyagilag viszont érdemes minden eshetőségre felkészülni és úgy berendezkedni, hogy egyedül is talpon tudj maradni idős korodban is. Sajnos egyre többen élnek nyugdíjszegénységben, amely az egyedülő élő nyugdíjasokat mélyebben érinti.

A nyugdíj előtakarékosságra ma már jól kidolgozott rendszerek vannak. Az önkéntes nyugdíjpénztár már több mint 30 éve létezik és 1 milliónál is több tagja van, egyre népszerűbbek a 10 éve megjelent nyugdíjbiztosítások is, már félmillió magyarnak esett erre a választása és nyugdíj előtakarékossági számlája is legalább 100 ezer embernek van. Ha van nyugdíj megtakarításod, akkor az állami nyugdíjad mellé havonta privát nyugdíj kiegészítést fogsz kapni. Akár meg is duplázhatod vele a nyugdíjadat. 

Tapasztalt szakértőink szívesen segítenek kiszámolni, hogy mekkora privát nyugdíjra lehet szükséged ahhoz, hogy bármi történjék is, biztosítva legyen a megélhetésed, és ha megbízod őket, akkor díjmentesen konkrét pénzügyi tervet is készítenek számodra ehhez. A lenti űrlapon kérhetsz konzultációt.