1. Tovább fogyott az ország népessége

népesség számának alakulása

Mint látható, 1990 óta fogyatkozik a magyar népesség. 2011-hez képest 26 ezerrel kevesebb a gyerek, viszont 144 ezerrel több lett a 65 év feletti. Az ország gazdasága szempontjából kiemelten fontos 15-39 év közötti népesség 308 ezer fővel lett kevesebb. Vagyis a magyar társadalom gyors tempóban öregszik el.

2. Az ország kevesebb, mint fele dolgozik

aktív keresők és eltartottak aránya 2016

A magyarok 46%-a dolgozik, jut rájuk 28% ellátásban részesülő inaktív (többnyire nyugdíjasok) és 24% eltartott (főként gyermekek). Vagyis a többség gondoskodásra szorul. Az eltartók-nyugdíjasok aránya egyébként javult 2011-hez képest, de ez csak átmeneti állapot, ami a nyugdíjkorhatár 65 évre emelésének köszönhető. A munkavállalók terheit hosszú távon egy újabb potenciális nyugdíjkorhatár-emelés csökkentheti. Kérdés, hogy ki akar, illetve ki képes 70 éves koráig dolgozni.

3. Sok idős egyedül él

egyedül élő 60 éves vagy annál idősebb magyarok, 2016

A 60 éves vagy annál idősebb népesség közel 57%-a egyedül él, vagyis sem házastárs, sem élettárs, se gyerek, se unoka nem él velük. Ők azok, akik a hétköznapjaikban jóformán magukra vannak utalva.

Ennek nem lesz jó vége

A fenti ábrákból egyértelműen látszik, hogy a kevés gyereknek és az elvándorlásnak köszönhetően egyre inkább fogy a népesség, miközben el is öregszik a társadalom. Az aktív keresőkre egyre nagyobb terhek hárulnak, akik egy idő után képtelenek lesznek tisztességes megélhetést biztosítani az időseknek. Pedig a nyugdíjasokat sújtják leginkább a betegségek, ők járnak legtöbbet kórházba, nekik kell a legtöbb gyógyszer, ami nem kevés pénz. Ennek ellenére sok idős kénytelen egymaga boldogulni. Ugye te nem ilyen időskort szeretnél? Ha időben elkezdesz magadról gondoskodni, akkor még elkerülheted a szomorú sorsot, amit a számok előrevetítenek, és leteheted a boldog időskor alapjait.

Írj nekünk, segítünk!

Érdekel, mekkora nyugdíjcélú megtakarításod lehetne, ha most elkezdenél félretenni? Számolj utána kalkulátorunk segítségével! Hidd el, meg fogsz lepődni az eredményen. Látni fogod, hogy az időskori szegénység egyáltalán nem törvényszerű. Ha jelentkeznél személyes tanácsadásra, azt itt alul meg is teheted tanácsadás számodra teljesen ingyenes!