Főbb megállapítások:

  • Az Erste Lakástakaréknál eddig két termék volt, most már három is elérhető.
  • Az új, 10 éves futamidejű konstrukciónál négy év után lehetőség van részkifizetésre, amire eddig a lakástakarékok történetében még nem volt precedens.
  • Az új termékre is 30 százalékos kamatbónusz jár, mint a 8 évesre.
  • A 4 éves konstrukció megtakarítási időszaka 5 évre emelkedett.
  • Július 1-től indíthatók az 5, illetve 10 éves futamidejű lakástakarék termékek.

Ilyen még nem volt: részkifizetésre is van lehetőség

A júliustól bevezetett új konstrukció futamideje 10 év, négy év után azonban lehetőség van lakáscélú részkifizetésre, amire a lakástakarékok eddigi története során még nem volt példa. Az ügyfelek a saját befizetés 40 százalékának megfelelő összeget is felvehetnek előre, még a futamidő lejárta előtt. A termék abban is rugalmas, hogy az ügyfelek az igényeiknek, élethelyzetüknek megfelelően növelhetik vagy csökkenthetik a havi befizetés összegét. A befizetések után 30 százalékos kamatbónusz jár – jelezte Kármán András, az Erste Lakástakarék vezérigazgatója, a Grantisnak is eljuttatott közleményben.

A legtöbben eddig a 8 éves terméket választották

Változatlan kamatbónusszal megy tovább az Erste Lakástakarék jelenleg legsikeresebb terméke, a nyolcéves megtakarítási idejű, a befizetések után szintén 30 százalékos plusz kamatot fizető konstrukció. Az elmúlt egy évben, amióta a pénzintézetnél újraindult a lakástakarék termékek értékesítése, az ügyfelek nagy többsége ezt a terméket választotta, az újonnan kötött szerződések 75 százaléka nyolcéves megtakarítási idejű.

A 4 éves futamidő mostantól 5 évre emelkedik

Júliustól változik a legrövidebb megtakarítási idejű termékük, az eddig négyéves megtakarítási idő vállalása mellett 15 százalékos kamatbónuszt fizető konstrukció futamideje öt évre emelkedik. Ezzel a változtatással az ügyfelek a jelenlegi, csökkenő hozamkörnyezetben is egy évvel tovább számolhatnak a fix, 15 százalékos kamatbónusszal befizetéseik után.

Az 5 és 10 éves lakástakarékok 2024.07.01-jétől indíthatóak.

Adómentesség és védelem

„Azoknak az ügyfeleknek, akik otthonteremtési, felújítási vagy korszerűsítési célból szeretnének megtakarítani, a lakástakarékpénztár rendkívül biztonságos és kiszámítható megoldást nyújt. Ezek a megtakarítások fix, eho-, szocho- és kamatadó mentes hozamot biztosítanak, miközben az ügyfelek az Országos Betétbiztosítási Alap védelmét élvezik” – foglalta össze a vezérigazgató. 

Lakástakarék jelenleg három banknál érhető el: az Erste mellett az OTP-nél is van lakástakarékpénztár, és idén az MBH lett a Fundamenta lakáskassza többségi tulajdonosa. Az OTP 4, illetve 8 éves konstrukciókat kínál, a Fundamentánál akár 14 éves futamidő is választható.

Ingatlan vásárlást tervezel, esetleg meglévő házadat, lakásodat újítanád fel vagy hiteltörlesztésben gondolkodsz? Az első lakásodat szeretnéd megvenni, a családdal nagyobb otthonba költözni, esetleg már nem is magadnak, hanem a gyermekednek takarékoskodnál? A Grantis szakértői szívesen támogatják tanácsokkal pénzügyi döntéseidet, hogy elérd a célod.