Figyelem! Az alábbi cikk 2014-ben íródott, ezért egyes részei elavultak lehetnek.

Most a legidősebb államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságot, az önkéntes nyugdíjpénztárt fogom neked bemutatni ebből a szempontból.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Ha olvastad már egy-két cikkemet, akkor gyakran találkozhattál azzal, hogy azt mondom az önkéntes nyugdíjpénztárra, hogy konzervatív befektetés. Ez nemcsak a befektetésére, hanem a pénzhez való hozzáférésre is vonatkozik. Erre a nyugdíj megtakarításra a befizetéseink 20%-át, még akár 150.000 forint adójóváírást is igénybe vehetsz, egy éves 750.000 forintos önkéntes nyugdíjpénztári befizetés esetén. A nyugdíjpénztárnál mindössze annyi a feladatod, hogy az elején kiválassz egy portfóliót (általában 3-5 közül), és utána fizesd a díjakat. Nézzük, hogy a befizetés után milyen a kifizetés!

Pénz az önkéntes nyugdíjpénztárból

Mivel ez egy nyugdíj megtakarítás, ezért amikor elindítottad, nem 2-3 hónapban, de még csak nem is 2-3 évben gondolkoztál, hanem hosszú években. Így a lehető legjobb eset, hogy akkor nyúlsz hozzá, ha elmentél nyugdíjba, ilyenkor az önkéntes nyugdíjpénztári számlán összegyűlt tőke teljes egészében téged illet meg, és a szolgáltatás mentes mindenféle adó alól. 10 év előtt sehogy nem juthatsz a pénzedhez ez fontos leszögezni, de sokan meghirdetik, hogy 10 év után már hozzáférhetsz a pénzedhez, ami azonban csak részigazság. 10 év után a befizetések (és adókedvezmények) hozamához hozzáférhetsz, viszont ami nem a hozam az után adózni kell. Készítettem egy táblázatot, hogy megmutassam, milyen formában juthatsz hozzá a pénzedhez 10 év után, nézd csak meg!

Pénz felvétel 10 év után

Azért, hogy egyszerűbb legyen, tegyük fel, hogy 2.200.000 forint a 10 év utáni záró egyenleg, amiből 200.000 forint a hozam, és 2.000.000 forint a befektetett pénz, és az adókedvezmény. Összesen kétfajta adónemet kell megfizetned, az SZJA-t, ami 16%, illetve az EHO-t, ami pedig 27%. Íme, így tudod kivenni az évek során a pénzedet:

Önkéntes nyugdíjpénztár kifizetés 2014
Önkéntes nyugdíjpénztár adózása 2014

Jól kivehető a táblázatból, hogy évente 10%-kal kevesebb pénz után nem kell adót fizetni, ami azt jelenti, hogy legkorábban az indítás után 21 évvel juthatsz hozzá az összes pénzedhez adómentesen (kivéve, ha nyugdíjba vonultál). Jelenesetben, ha 14 év, és 7 hónapu után szeretnéd kivenni a pénzedet, akkor a 2,2 millió forintból 1.684.000 forint illett meg téged, ami a teljes összeg 76,55%-a.

Frissítés: EHO-t már nem kell utána fizetni!

A nyugdíj megtakarítás a nyugdíjig tart

Remélem, hogy ezzel a cikkel egy kicsit közelebb segítettelek a nyugdíj megtakarítás felé vezető úton. Az önkéntes nyugdíjpénztárból való pénzkivételről most mindent megtudhattál, de ha esetleg még maradt benned egy-két megválaszolatlan kérdés, akkor töltsd ki a cikk alján található adatlapot! Ha úgy érzed, hogy több kérdésed is van, vagy szeretnél egyedi kalkulációt, akkor pedig találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, ahol együtt megtaláljuk a megfelelő nyugdíj előtakarékosságot számodra!

További nyugdíj megtakarítások