Elemezzük ki a gyermek takarékosságokat anyagi és nevelési szempontból!

A gyermek takarékosságok fajtái

Gyermek megtakarításoknál a banki, az állami, és a biztosítói megoldásról érdemes beszélnünk. Minden gyermek megtakarításnak van olyan speciális tulajdonsága, amit gyermekünk javára tudunk fordítani akár anyagilag, akár nevelési szempontból. Fontos tudni, hogy a gyermek takarékosságoknak akkor az igazi a nevelő ereje, ha a gyermek tud róla, és beszélünk vele, hogy miért és hogyan takarítunk meg. Vegyük is sorra őket!

A gyermek megtakarítási számla

A bankok gyermek megtakarítása anyagilag nem nyújt számunkra elég jó feltételeket, hiszen a jelenlegi 2-3%-os kamat mindennek mondható csak nem elégségesnek. Tőke gyarapításra tehát nem alkalmas, viszont más funkcióra rendkívül jó megoldást nyújt.

Nevelési szempontból nagyon jól használható a gyermek megtakarítási számla. Adjunk gyermekünknek kisebb otthoni házimunkát, vagy motiváljuk a jó jegyek elérésében, és egy ilyen megtakarítási számlára „fizessük ki a jutalmát”. Így ugyanis megtanulja kezelni a bankszámlát; megtanulja, hogy a munkájának van ellenértéke, és azt is, hogy ha nem költi el egyből a zsebpénzét, akkor az kamatozik, nyereséget termel.

Vajon a Start számla mit tud ehhez a megoldáshoz képest?

Az állam a befizetéseinket 10%-kal támogatja, de a támogatás maximum havi 1 000 forint lehet. Anyagilag előnyösebb, mint a banki megoldások, hiszen babakötvénybe, egy olyan 19 éves állampapírba fektethetjük a pénzünket, ami az infláció plusz 3%-os kamatot garantál. Ezzel együtt ez 2023-ban 17,5%-os hozamot jelent.

egy gyermek játékrepülővel játszik a búzamezőn

A Start számla

Gyermekünknek azt taníthatjuk meg a Start számlával, hogyha megtakarítunk, akkor azt adott esetben az állam is támogatja, vagyis „jó tett helyébe jót várj”. Már csak a biztosítók gyermek megtakarítása maradt, nézzük!

A gyermek megtakarítási program

A biztosítóknál vezetett gyermek megtakarítás tűnik jelenleg anyagilag a legkifizetődőbbnek. Az általunk összeállított egyéni portfóliót profi alapkezelők igyekeznek sikerre vinni,  évente 6-8% hozammal érdemes kalkulálni.

Gyermekünknek megtaníthatjuk előre tervezni hosszú távra, arra, hogy ne nyúljon hamarabb hozzá a pénzhez, mert nem biztos, hogy jól jár vele, illetve arra, hogy felkészüljön minden lehetőségre, és egy tragikus halál esetén is gondoskodjon a szeretteiről.

Hasznos és anyagilag is előnyös a gyermek megtakarítás

Ebben a cikkben nemcsak anyagi oldalról, hanem emberi oldalról is megvizsgáltuk a gyermek megtakarításokat. Nagyon fontosnak tartjuk, a gyermekek jövőjét, ami szülőként nagyon nagymértékben befolyásolunk, ezért a legjobb gyermek megtakarítás kiválasztása kiemelt jelentőségű. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk minden körülményt figyelembe véve megtalálja Önnek a legjobb gyermek takarékosságot!