Az év végére közel félmillió nyugdíjbiztosítás lesz

Az idei második negyedév végén már 466 ezer adókedvezményes nyugdíjbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, ez 7,1 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, derül ki az MNB adataiból. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) várakozása szerint a következő hetekben látványosan megugrik az új szerződést kötők száma, mivel az év végéig befizetett összegek után megszerezhető az idei adójóváírás is. A szövetség becslése szerint a szerződésállomány év végére eléri a 480 ezres szintet – írják közleményükben.

A nyugdíjbiztosításoknak idén immár tizedik éve elérhető egyik fontos vonzereje a tárgyévi befizetések után járó 20 százalékos, akár 130 ezer forintot is elérő adójóváírás. A maximális visszatérítés lehetőségét azonban a szerződők többsége csupán részlegesen használja ki. 

Tavaly év végén 447 ezer nyugdíjbiztosítási szerződésre közel 127 milliárd forint díjbefizetés jutott. Ez szerződésenként mintegy 283 ezer forintot jelent, ami átlagosan 57 ezer forintos adóvisszatérítéshez juttatta a biztosítottakat.

Noha ez az összeg minden korábbi év adatát felülmúlta, még mindig kevesebb mint a fele a maximálisan elérhető kedvezménynek. „Az év vége felé ugyanakkor sokan élnek azzal a lehetőséggel is, hogy a szerződésben vállalt folyamatos befizetéseken felül eseti befizetést is végeznek, amivel növelni tudják az adott évre járó adójóváírás összegét” – mutat rá Molnár Marcell, a FBAMSZ Személybiztosítási szekciójának vezetője.

Mennyi pénzt gyűjthetsz össze nyugdíjbiztosítással?

Életkor:
év
Havi megtakarítás:
Ft

2334 ügyfelünk Google értékelése:

google ratings

5,00

A kalkuláció eredménye
Egy jól kiválasztott nyugdíj megtakarítással:
Egy átlagos nyugdíj megtakarítással:
Ennyit veszíthetsz egy rossz
döntéssel:

2334 ügyfelünk Google értékelése:

google ratings

5,00

Miért ilyen népszerűek a nyugdíjbiztosítások?

Magyarországon a nyugdíjbiztosítások népszerűsége töretlenül emelkedik: 2018-ban még csupán 285 ezer kedvezményes szerződést kezeltek a biztosítók, az idei év végére várható 480 ezres állomány tehát öt év alatt közel 70 százalékos növekedést jelent majd. Tíz év alatt jutott el a piac a fejlődésének arra a szintjére, hogy a 4,8-4,9 milliós aktív korú népességnek immár tíz százaléka rendelkezzen nyugdíjbiztosítással.

A közlemény szerint a népszerűség folyamatos növekedésének oka, hogy a lakosság egyre szélesebb rétege számára tudatosul, mire lehet majd elegendő az állami nyugdíja. Jelenleg egy átlagos, alkalmazotti bérből és fizetésből élő kezdő nyugdíja általában nem éri el az utolsó fizetésnek a 60 százalékát. Az átlag feletti fizetéssel rendelkezők ennél is kevesebbre számíthatnak, mivel 2013-ig létezett a nyugdíjplafon, amely alapján a bruttó átlagbér háromszorosa feletti részt a nyugdíjszámításnál nem vették figyelembe. Vállalkozóknál általános gyakorlat, hogy minimálbérre jelentették be magukat, náluk a fenti helyettesítési ráta 20-30 százalék körül mozog csupán.

A nyugdíjbiztosítás előnyei közé tartozik még, hogy fixálható az aktuális korhatár, életbiztosítási funkciót is ellát, haláleset és egészségkárosodás esetén is térít, valamint a legnagyobb eséllyel ezzel a nyugdíj megtakarítási formával érhetők el kétszámjegyű hozamok.

Így kapható meg az idei adójóváírás

Aki az idei évben is pályázik adójóváírásra nyugdíjpénztári befizetései után, annak két dologra is figyelnie kell.

  • Egyrészt nem csupán a nyugdíjbiztosítási szerződést kell idén megkötni, hanem az idei évre vonatkozó díjnak is be kell érkeznie az év végéig a biztosítónál vezetett számlára.
  • Másrészt a jóváírás az időben történő befizetés esetén sem jár automatikusan: a májusig kitöltendő szja-bevallásban külön be kell jelölni az idei befizetés utáni adójóváírási igényt.

Jelenleg Magyarországon 60-70 különféle nyugdíjbiztosítási konstrukció érhető el. A megkötött szerződések mintegy háromnegyede kapcsolódik különféle befektetési portfoliókhoz. Az egyes konstrukciók feltételei között számos jelentős eltérés is van, többek között a termékek teljes költség mutatójában (TKM), a szerződésekhez kapcsolódó haláleseti térítések mértékében, a hozamon felüli bónuszfizetések mértékében. Ahogy a közlemény is írja, a termékek közti eligazodásban a fenti jelentős eltérések ismerete miatt alapvető szerep juthat az optimális döntést segítő, biztosítóktól független alkuszoknak.

Szeretnél megnézni egy személyre szabott, konkrét számítást, kíváncsi vagy arra, hogy Te mit érhetsz el nyugdíjbiztosítással? A GRANTIS független szakértői saját fejlesztésű nyugdíj megtakarítás kalkulátorral dolgoznak és 36 pénzintézet 80 ajánlata között segítenek eligazodni. Havonta 1200 ügyféllel találkozunk személyesen vagy online, és az év végi hajrára is fel vagyunk készülve. Immáron több mint 2000-en értékelték ötösre szolgáltatásunkat a Google-ban. Keress minket bizalommal, a lenti űrlapon tudsz jelentkezni.

Ezt gondolják a Grantisról


google ratings

5,00

( 2334 vélemény alapján )

Megnézem