Főbb megállapítások: 

 • Kétszer annyi a beteg gyermek, mint 20 évvel ezelőtt, még úgyis, hogy most kevesebb a gyermek, tavaly például közel 10 ezerrel kevesebb baba született, mint két évtizeddel ezelőtt.
 • Léteznek olyan kritikus betegségekre térítő életbiztosítások, amelyek kifejezetten a gyermekek részére szólnak, és akár még 17 éves korig is megköthetők.
 • A biztosítók ajánlataikban 9-26 féle betegségre nyújtanak fedezetet.
 • A biztosítási összeg akár több millió forint is lehet, amely felhasználható a gyermek gyógyítására.

Sajnos egyre több a beteg gyermek

Megkétszereződött a krónikus beteg gyermekek száma az elmúlt két évtized során – derült ki a házi gyermekorvosok jelentéséből. Évről évre több gyermek szenved daganatos betegségben, sok az allergiás, főleg az asztmás és a cukorbeteg, illetve a mozgásszervi, például gerincferdülés és az idegrendszeri megbetegedések is gyakoriak. Az endokrin, táplálkozási és anyagcsere betegek száma pedig a háromszorosára nőtt. Szomorúak ezek az adatok, akárcsak az a tény, hogy a 16-24 éves fiatalok 8,3 százaléka krónikus beteg

Európában is elkeserítőek a statisztikák, évente több mint 35 ezer gyermeket diagnosztizálnak daganatos megbetegedéssel. A gyógyulást pedig nagyban befolyásolja, hogy hozzájuthatnak-e a megfelelő egészségügyi ellátáshoz és a kezelésekhez.

Hogyan segíthet a bajban a biztosítás?

Az életbiztosítást érdemes minél fiatalabb korban megkötni, amikor még nem alakult ki a probléma, hiszen a biztosítások a nem várt eseményekre térítenek. Ugyanakkor ha tudod a statisztikákból, hogy mik a leggyakoribb betegségek, akkor előre fel tudsz készülni, hogyha ilyen helyzet adódna. A biztosítás igazolt betegség esetén fizet, a térítési folyamat rögtön a diagnózis felállítását követően elindul, amelyet szakértőink is megtámogatnak, például segítenek, hogy milyen papírokat kell beküldeni, és a biztosítókkal is egyeztetnek.

A pénzt egy összegben kapjátok meg, és arra használjátok fel, amire akarjátok, például a gyógykezelések finanszírozására, valamint az egyéb betegségekkel kapcsolatos kiadásokra is fordíthatjátok.

Egy betegség sajnos képes felborítani az egész életünket. A korábbi havi kiadásaid jelentősen megnövekedhetnek, például a magánorvosok és a gyógyszerek árával, de a folyamatos kórházba ingázással járó benzinköltség is megterhelheti a családi kasszát. Mindeközben időd viszont egyre kevesebb lesz, vannak szülők, akik már a munkába járást sem tudják megoldani a gyermek ápolása miatt, a pénzre viszont szükség lenne. A biztosítás hatalmas segítség lehet az ilyen esetekben, főleg, ha hosszú ideig elhúzódik a felépülés.

A gyermekek otthongondozási díja 2024-ben 266 800 Ft, és csak a súlyos fogyatékosságból vagy tartós betegségből eredően önellátásra képtelen gyermek szülője kaphatja meg ezt az összeget. Kérdés, hogy ez kinek, mire elég, saját maga és a gyermeke eltartására. A KSH adatai szerint még az átlagos jövedelmi szinten élő családok is fejenként minimum havi 136-258 ezer forintot tartottak 2023-ban szükségesnek a megélhetéshez.

Életbiztosítások gyermekek számára

Felnőtteknek rengeteg életbiztosítási ajánlat létezik, kifejezetten gyermekek részére szóló viszont kevesebb van a piacon. Nézzük is az ajánlatokat!

Kritikus betegségekre térítő biztosítások

Biztosítás/
feltételek
MetLife
Junior Care
Alfa kiegészítő biztosításCIG360
Mikor köthető?a gyermek születésétől 
17 éves koráig
1–17 éves korig1–17 éves korig
Meddig érvényes?25 éves korig18 éves korig18 éves korig
Biztosítási összega választott csomagtól függően
1,5-4,5 millió forintos fedezet
különböző kategóriákba tartozó betegségek esetén 
többszörös térítés lehetséges
a maximális biztosítási összeg 
10 millió forint
1-50 millió forint
Extra kiegészítőkpszichológiai konzultáció, magántanárpszichológiai konzultációa díj változatlan marad, miután a nagykorúsággal átkerül a fiatal
a felnőtt kategóriába, ami már
50 kritikus betegségre térít
Hány betegségre térít?26169
Forrás: Grantis gyűjtés

A MetLife 10 évvel ezelőtt elsőként vezetett be komplex gyermekbiztosítási terméket.

A Junior Care öt fő kategóriában 26 féle betegségre térít:

 1. Súlyos rosszindulatú daganatos betegség: a szövettani lelet kiadásától számolják a biztosítási eseményt.
 2. Súlyos szív- és érrendszeri betegségek: krónikus, szerzett szívbetegségek; aorta- szívbillentyű műtét, reumás láz.
 3. Főbb szerveket és életfunkciókat érintő súlyos betegségek: veseelégtelenség; szervátültetés; 1-es típusú cukorbetegség; vírushepatitis; nagyfokú égési sérülés; cisztás fibrózis.
 4. Súlyos idegrendszeri betegségek: jóindulatú agydaganat; kóma; végtagbénulás; agyvelő- és agyhártyagyulladás; gyermekbénulás; tetanusz; epilepszia.
 5. Egyéb súlyos betegségek: súlyos látáskárosodás; halláskárosodás; beszédképesség elvesztése; csontvelő elégtelenség; HIV-fertőzés szerzése vérátömlesztés, munkavégzés, közlekedési baleset miatti elsősegélynyújtás vagy fizikai támadás alkalmával.

Az Alfa 16 elemű kritikus betegségre nyújt kiegészítőt:

 • Rosszindulatú daganatos megbetegedés; szövetileg jóindulatú agydaganat
 • Fertőzéses eredetű agyhártya- és agyvelőgyulladás
 • Végtagbénulás
 • Látás, hallás, végtag elvesztése
 • Végstádiumú veseelégtelenség
 • 1-es típusú cukorbetegség; gluténérzékenység 
 • Kóma
 • Szervátültetés
 • Szerzett szívbetegségek: szívizom-, szívbelhártya, szívburokgyulladás
 • Epilepszia
 • Harmad- vagy negyedfokú égés

Az új CIG360 9 kritikus betegségre térít:

 • Invazív rák
 • Jóindulatú daganatok az agyban és a gerincvelőben
 • Súlyos égési sérülések (harmadfokú fokú égési sérülések)
 • A nyelőcső kémiai égése
 • Végtagok elvesztése
 • Maradandó neurológiai deficitet eredményező agyvelőgyulladás és szintén maradandó egészségkárosodást okozó bakteriális agyhártyagyulladás
 • Súlyos fejsérülés
 • Szerzett agykárosodás 18 éves kor előtt

A biztosítás havi költsége, amit pontosan kiszámolunk neked, megérheti azt a nyugalmat, hogyha tényleg baj történik, akkor van mihez nyúlni, és megengedhetitek magatoknak, hogy a legjobb ellátást kapja a gyermek, és közben ne menjen csődbe a családi kassza a betegség miatt. Megfelelő anyagi háttérrel mentálisan is könnyebben átvészelhető a helyzet, és ha látjátok, hogy haladnak a kezelések. 

Egy személyes vagy online tanácsadás alkalmával még részletesebb összehasonlításra számíthatsz szakértőinktől, akik tájékoztatnak arról is, hogy milyen kitételekre érdemes figyelni, és hogyan férhettek majd hozzá szükség esetén a pénzhez. Reméljük, hogy nem lesz rá szükség, de ha úgy alakul, akkor a bajban is melletted állunk, és segítünk a biztosítókkal való egyeztetésben is, hogy minél hamarabb foglalkozzanak az ügyeddel. Szeretnél te is biztosítást kötni a gyermekednek, lennének még kérdéseid? Szakértőinkhez a lenti űrlapon tudsz bejelentkezni.