Főbb megállapítások:

  • Tavaly 40 ezer gyermekkel kevesebb született, mint 30 éve.
  • Havi szinten sokkal többen halnak meg, mint ahányan születnek.
  • 2050-re várhatólag legalább minden negyedik magyar nyugdíjas lesz. 
  • Mivel az aktív korú fiatalok száma viszont csökkenni fog, ezért egyre nehezebb lesz előteremteni a nyugdíjjárulékot az idősek számára.
  • Ha nem az állami nyugdíjrendszertől szeretnéd függővé tenni a boldogulásodat, akkor már most el tudsz kezdeni a privát nyugdíjadra takarékoskodni.

Mélyponton a születésszám

Ismert tény, hogy napjainkban egyre kevesebb gyermek születik. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a tavalyi évben 85 200 gyermek született.

Összehasonlításképpen a születések száma 40 ezer fővel kevesebb volt, mint 30 évvel ezelőtt. A folyamatos lejtmenet következtében a mostani kiskorúak 10 százalékkal kevesebben is vannak.

Érdekes változás az is, hogy amíg a nők a kilencvenes években átlagosan 23 évesen szülték meg az első gyermeküket, addig ez ma közel 30 évesen történik meg.

Alig születnek gyerekek, hogy lesz majd így nyugdíjad?

Ezzel párhuzamosan lesújtó azt látni, hogy a halálozások száma magasabb, már évek óta rendszerint 3-4 ezer fővel több havonta, mint a születéseké.

Alig születnek gyerekek, hogy lesz majd így nyugdíjad?

A KSH interaktív korfája szerint a mostani 9,5 millió fős magyar lakosság 2050-re 8,6 millióra zsugorodik, azaz 1 millióval kevesebben leszünk, ami egyértelműen a gazdaság teljesítményére és a szociális hálóra is kihatással lesz.

Szintén a KSH adataiból látjuk, hogy 25 év múlva előreláthatólag a népesség 26 százaléka, azaz több mint a negyede 65 év feletti lesz, a 2060-as évektől pedig már majdnem minden harmadik ember nyugdíjas lesz az országban. Mindeközben az MNB szerint a munkaképes korú lakosság létszáma a 2020-as évhez képest közel fél millió fővel csökkenhet 2030-ra. Ezt tovább tetézi, hogy nemcsak a gyermekvállalás, de a munkavállalás kezdete is kitolódik. 

Miért fontos a nyugdíjad szempontjából a gyermekszületések száma?

Ha a jelenlegi nyugdíjrendszerrel tervezünk, akkor sokkal kevesebben lesznek az előrejelzések alapján azok az aktív korú dolgozók, akik nyugdíjjárulékot fizetnek be az államkasszába. Tehát kevesebb pénzt tud nyugdíjra kiosztani az állam. Ugyanakkor ezt a kevesebb nyugdíjra valót egyre több és több nyugdíjas között kell szétosztania.

Állami nyugdíjad várhatóan lesz, de az nem garantált, hogy elégséges összeg lesz majd a tisztes megélhetéshez. Éppen ezért hívjuk fel újra és újra a figyelmet arra, hogy ezt az állami nyugdíjkockázatot minél hamarabb kezelned kell egy privát megtakarítással.

Mekkora állami nyugdíjra számíthatsz? Számold ki!

Nyugdíjkalkulátor

Születési évem
Nettó fizetésem Ft

A nyugdíjkalkulátor által számított adatok tájékoztató jellegűek, és körülbelül 90%-os pontossággal számolnak.

Hogy számol a kalkulátor?
Várható nyugdíjad:
Ami -tal kevesebb mint a mostani fizetésed. Ahhoz, hogy ezt a hiányt pótold, havonta és közötti összeget érdemes félretenned egy 20% adójóváírásos nyugdíj előtakarékosságba.

A nyugdíjszakértők már egy ideje figyelmeztetnek erre, mi is 10 éve beszélünk erről a médiában.

Persze ne feledkezz meg arról sem, hogy az állami nyugdíjad sorsa nem kizárólag az egészséges demográfiai folyamatok függvénye. Ha Magyarország az elkövetkezendő évtizedekben sikerrel növeli a versenyképességét, termelékenységét, azzal az állami nyugdíjrendszer pénzügyi alapjait is biztonságosabbá teszi.

Privát nyugdíjjal gondoskodhatsz a jövődről

Nem szeretnél nyugdíj-bizonytalanságban élni? Már most tehetsz az államtól független privát nyugdíjért és érdemes is minél hamarabb cselekedned. Három dedikáltan nyugdíjcélú megtakarítási forma van, amikkel nyugdíjra takarékoskodhatsz és adójóváírást is kapsz:

Ezek a megtakarítási formák segíthetnek abban, hogy ne csak megőrizd a megtakarítás értékét, de infláció feletti hozamokkal gyarapítsd azt.

Mindhárom nyugdíj előtakarékosságnál a félretett pénzed után visszaigényelheted a személyi jövedelemadód 20 százalékát, amelynek együttesen a maximális összege 280 ezer forint. Hogy ennek mekkora jelentősége van, mi sem bizonyítja jobban, minthogy tavaly összesen 54 milliárd forintos adójóváírásban részesültek a takarékoskodók. Ráadásul, az adójóváírás is hozamokat termel.

Ha te is úgy ítéled meg, hogy a megfelelő mértékű állami nyugdíj nem lesz biztosított a számodra, de még nem tudod, hogyan kezdj el megtakarítani, bízz a Grantis szakértelmében. Nyugdíjszakértőink egy személyes vagy online tanácsadás alkalmával 10 év és több mint 10 ezer megtakarítás tapasztalatait adják át, konkrét számításokat végeznek számodra, és akár a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdéseidet is átbeszélhetitek egy ilyen találkozón. Díjmentes konzultációra a lenti űrlapon tudsz jelentkezni.