A több mint 2 millió nyugdíjas közül mindössze minden 20. ember mondhatja el magáról, hogy kap legalább 200 ezer forint nyugdíjat.

Az első lehetőség: Életünk végéig magas bejelentett fizetés

Az első lehetőség a bőven átlag feletti, havi 200 ezer forintos nyugdíj eléréséhez a folyamatos magasan bejelentett fizetés. Az egyértelműnek tűnik, hogy jóval 200 ezer forint feletti nettó keresetre lesz szükségünk, de vajon mekkorára? Legyünk pontosak, használjuk a nyugdíjkalkulátort, és nézzük meg, hogy hány évesen mekkora bejelentett bér szükséges a 200 ezer forintos nyugdíjhoz.

Már itt is igazán jelentős eltérésekre lehetünk figyelmesek. Míg egy ma 23 éves fiatalnak elég havi 400 ezer forintot megkeresnie a 200 ezer forint feletti nyugdíjhoz, addig egy 43 éves embernek már nettó 500 ezer forintos bejelentett bérre van szüksége. Egy fontos tényre azonban szeretnénk felhívni a figyelmet: A társadalom öregszik, így egyre kevesebben lesznek itthon az aktív dolgozó emberek, a kivándorlásról már nem is beszélve. Ebben a helyzetben csak az államtól várni, hogy ilyen mértékű ellátást nyújtson elég vakmerő vállalkozás, nem javasoljuk senkinek.

A második lehetőség: Átlagos kereset, és egy nyugdíj megtakarítás

Tegyük fel, hogy folyamatosan a magyarországi átlagbért keressük, nagyjából nettó 150 ezer forintot (KSH szerint 155.500 forint). Mivel a keresetünk nem éri el a nettó 200 ezer forintot, ezért felesleges arról álmodni, hogy majd nyugdíjas korunkban havonta megkaphatjuk ezt az összeget. Aggodalomra viszont semmi ok, hiszen 3 különböző nyugdíj előtakarékosságra is 20%-os adókedvezményt tudunk igényelni az alábbi összegekig:

  1. Önkéntes nyugdíjpénztár: Legfeljebb 150 ezer forint
  2. Nyugdíj előtakarékossági számla: Maximum 100 ezer forint, ha 2020-ig nyugdíjba megyünk, akkor 130 ezer forint
  3. Nyugdíjbiztosítás: 130 ezer forint a felső határ

Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy minden befizetett 100 forinthoz az állam 20 forintot még hozzátesz, ami további extra nyereséget termel számunkra.

Készítettünk egy táblázatot, hogy megmutassuk, hogy különböző életkoroknál (nettó 150 ezer forintos kereset mellett) mekkora havi megtakarítás szükséges, hogy elérjük a célként kitűzött havi 200 ezer forintos nyugdíjat. A számításnál éves szinten 8%-os hozamot, és 3%-os értékkövetést feltételeztünk.

A megjelenített számok a mai vásárlói értéken értendőek.

Minél hamarabb kezdünk el nyugdíjra félretenni, annál kisebb havi összegből tudjuk elérni a célul kitűzött 200 ezer forintos nyugdíjat. 23 éves korunktól elég havi 11 ezer forintot megtakarítanunk, de 58 éves korunktól már 180 ezer forintra lenne szükség, és mivel 150 ezer forintot keresünk, ezért ez nem tűnik megoldhatónak. Nézzük meg mi történik, ha mégsem kapunk ekkora állami nyugdíjat!

A harmadik lehetőség: Minimális állami nyugdíj, maximális öngondoskodás

Egyre többen gondolják úgy, hogy a világ szinten fellépő nyugdíjprobléma egyik lehetséges megoldása az lesz, hogy az állam ad egységesen egy alapnyugdíjat (nyugdíjsegélyt), a többit pedig ránk bízza, hogy hogyan oldjuk meg. Magyarországon jelenleg van egy alsó határ, amit nyugdíjminimumnak hívunk, amelynek értéke 28.500 forint havonta. Mivel amúgy is nagyon sokan vannak minimálbérre bejelentve, sokaknak valószínűleg ekkora állami nyugdíjjal érdemes számolniuk. Menjünk biztosra, és nézzük meg, hogy mikor, mekkora összeget érdemes megtakarítani ezt a 28.500 forintot kiegészítsük 200 ezer forintos havi bevételre.

A megjelenített számok a mai vásárlói értéken értendőek.

Ahogy várható volt, mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, hogyha mindössze 28.500 forint állami nyugdíjra számíthatunk. 23 éves korunkban még nem olyan nagy az eltérés a 11 ezer forint (előző táblázat), és a 15.500 forint között. Viszont az 58 éves korban szükséges 180 ezer forint (előző táblázat), és 275 ezer forint között már hihetetlenül nagy a különbség.

Minden számítás, minden gazdasági változás arra utal, hogy minél hamarabb indítsuk magunknak el a megfelelő nyugdíj megtakarítást, különben nem lesz elegendő nyugdíjunk. Minél előbb tesszük meg ezt, annál kevésbé fogjuk érezni a megtakarított összeg hiányát a mindennapjainkban.

Létezik jó megoldás, csak tenni kell érte

Jelenleg kuriózumnak számít a 200 ezer forintos nyugdíj, hiszen az összes nyugdíjasnak mindössze 5%-a kap ekkora állami ellátást. Tudatos pénzkezeléssel, és egy rendszeres nyugdíj megtakarítással azonban mindenki elérheti, hogy ekkora összegből, kényelmes töltse a munkától való visszavonulás utáni éveit. A kérdésedet szívesen megválaszolom, ha kitöltöd a cikk alatti űrlapot. Tedd meg az első lépés a nyugodt nyugdíjas évekért, és találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Nagyjából egy óra alatt megtaláljuk a számodra megfelelő nyugdíj előtakarékosságot, amivel elérheted az általad kitűzött havi nyugdíj összegét!