A hitelfedezeti biztosítás előnyei

Egy hosszútávú elköteleződés során – mint amilyen egy tipikus jelzáloghitel például – sok váratlan esemény megtörténhet, ami megnehezíti a törlesztést. Erre nyújt megoldást a törlesztési biztosítás, mely legfontosabb előnyei:

 • hosszútávú nyugalmat biztosít,

 • egyszerű ügyintézés,

 • jellemzően kedvezőbb díjak mint egy egyéni baleset-, vagy egészségbiztosításnál,

 • bizonyos esetekben akár a teljes hitelösszeget kiegyenlíti a biztosító.

Mi az a hitelfedezeti biztosítás?

Egy olyan csoportos biztosítás, melyben a káresemény bekövetkezése esetén a fennmaradó hitel egy részét vagy egészét megtéríti helyetted a biztosító. Hosszú távú jelzáloghiteleknél szokták jellemzően felvenni.

Milyen esetekben nyújt védelmet a törlesztési biztosítás?

Ha sokszor nyugtalanít, hogy nem fogod tudni fizetni a hitelt ha munkanélküli leszel, vagy hogy mi lesz a jelzáloggal ha veled történik valami – akkor a hitelfedezeti biztosítást számodra valódi megoldás lehet! Egy törlesztési biztosítás megkötésével a sok potenciális probléma közül legalább a törlesztőrészlet fizetését ki lehet húzni – ezért az alacsony kockázattűrésű hitelfelvevőknek ajánlott egy hasonló biztosítás megkötése! Egyes esetekben a biztosító a teljes kölcsön megfizetését is átvállalja. A hosszú futamidejű kölcsönöknél könnyen előfordulhat, hogy a törlesztési időszak alatt valami váratlan történik, ezért elsősorban a nagyobb összegű és hosszú távú hitelkonstrukcióknál szokta a bank felajánlani ezt a szolgáltatást. Kisebb hitelösszegű személyi kölcsönökhöz is elérhető általában, de ott korántsem annyira indokolt, mint például egy jelzáloghitelnél. Ha segítségre lenne szükséged a számodra ideális alacsony kamatozású kölcsön megtalálásában, vagy hogyha nem tudod eldönteni, hogy ajánlott-e a számodra ilyen biztosítás megkötése – fordulj a Grantis hitelspecialistáihoz!

Munkanélküliség és keresőképtelenség

Munkanélküliség, illetve keresőképtelenség esetére kikötött biztosításoknál általában 6-12 hónapos időszakra vállalja át a biztosító a törlesztőrészlet fizetését. Lehet számítani továbbá egy 60-90 napos önrészre is, mely alatt magadnak kell fizetni a részleteket.

Rokkantság, tartós egészségkárosodás

A biztosítási szerződések túlnyomó része nyújt valamilyen segítséget tartós egészségkárosodás, vagy rokkantság esetére is. A biztosító részéről a szerződésben meg lesz határozva az a minimális károsodási mérték, melynél az intézet átvállalja 6-12 havi törlesztőrészlet, vagy a teljes tartozás kifizetését.

A K&H Bank például 50 százalékot meghaladó meghaladó baleseti egészségkárosodást köt ki, míg az MKB Bank Személyi Kölcsön esetében 70 százalékos rokkantság esetében fizet a biztosító.   

Tartós betegség

Egy elhúzódó betegség miatt könnyen előfordulhat, hogy jelentősen csökken a havi bevételed. A szerződésedben meg lesz határozva, hogy pontosan milyen betegségek esetén fizet a biztosító, és mennyit. Ugyanez a szerződés tartalmaz egy maximális térítési időtartamot és egy kórházi napi térítési díjat. 

Tartós betegség esetében is számítani kell egy 60-90 napos türelmi időszakra, mely a táppénzre-kerülés időpontjától indul. Általában 6 és 12 havi törlesztőrészlet kerülhet ilyen módon kifizetésre.

Halál

A természetes, baleseti, közlekedési baleseti, bűncselekmény eredményeként bekövetkező halál mind-mind különböző elbírálás alá kerülhet a megállapodás megkötésekor – így mindig ellenőrizd pontról pontra, hogy pontosan milyen esetekben fizet a biztosító! Az öngyilkosság kizáró ok minden szerződésnél, egyes biztosítók további eseteket is kizárnak.    

Amennyiben a biztosító figyelembe veszi a bekövetkezett halálesetet mint káreseményt, akkor általában a teljes fennmaradó kölcsönt kiegyenlíti a biztosító a örökösök helyett. 

Milyen korlátai vannak a törlesztési biztosításnak?

Megkötés helye, ideje – hol és mikor köthetek hitelfedezeti biztosítást?

Csak és kizárólag annál a banknál kötheted meg a hitelfedezeti biztosítást, ahol magát a kölcsönt felvetted. Az, hogy mikor van lehetőséged a biztosítás megkötésére viszont már változó. Általában a kölcsönszerződés megkötésekor fel szokták ajánlani a törlesztési biztosítást is, de sok esetben a már meglévő hitelhez is igényelhető. 

Jelzáloghitel-biztosítás esetében a K&H Bank legkésőbb a szerződés megkötéséig nyújt lehetőséget a jelentkezésre, míg az OTP Bank utólagos – akár telefonon indított – igénylést is engedélyez.

Figyelembe vett káresemények – mikor fizet a biztosító?

A szerződéstől függ. Azt általánosságban el lehet mondani, hogy halál esetén minden ilyen biztosítás fizet, de még ilyen esetekben is kizárhatja a biztosító például a bűncselekmény esetén való teljesítést. Az öngyilkosság minden esetben kizáró ok.

Jellemzően a következő káresememények esetében fizet a biztosító:

 • munkanélküliség,
 • keresőképtelenség,
 • keresőképességet befolyásoló tartós betegség,
 • rokkantság,
 • haláleset. 

Mennyit fizet a biztosító?

Kétféleképp fizet a biztosító: 

 • vagy a szerződésben lefektetett időtartam keresztül fizeti a törlesztőrészleteket, (ez az időszak általában 6-12 hónap között van), 
 • vagy a teljes tartozást kiegyenlíti ( például halál esetén).

A folyamatos törlesztés miatt a biztosítási összeg nem fix, hanem folyamatosan aránylik a fennmaradó hiteltartozáshoz vagy törlesztőrészlethez – így ahogy halad az idő, ez a pénzösszeg egyre kisebb lesz.

Gyakran ismételt kérdések – Törlesztési biztosítás 2024


Fel lehet mondani a biztosítást a futamidő alatt?

Igen, és az esetek túlnyomó részében nincs felmondási díj sem.


Mi alapján határozzák meg a biztosítási díjam?

A fizetendő havi díjat vagy a hitelösszeg, vagy a törlesztőrészlet arányában határozza meg a pénzintézet. Függ még továbbá a választott fedezeti csomagtól, és természetesen a biztosítást végző bank árképzési szokásaitól.


Milyen költségei vannak a hitelfedezeti biztosításnak?

A biztosítás szolgáltatási díját a havi törlesztőrészleted alapján határozza meg a bank, általában annak 5-8%-ában. Ezt a szolgáltatási díjat nem érinti a törlesztési moratórium, ezért azt végig fizetni kell a jogviszony fenntartása érdekében.


Bárkinél megköthetem a törlesztési biztosítást?

Nem. A törlesztési vagy hitelfedezeti biztosítást annál a banknál tudod megkötni, akinél a hitelt felvetted.


Megéri hitelfedezeti biztosítást kötni?

Ez az adott élethelyzetedtől és a kockázattűrési képességedtől, és a konkrét ajánlattól függ. Annak függvényében, hogy milyen esetekben fizet a biztosító, nagyban változik a fizetendő havi díj is.


Mennyi ideig fizeti helyettem a biztosító a törlesztőrészleteket?

Ez csomagtól függ, de általában 6 és 12 hónap közötti időszakot fizet helyetted a biztosító. Továbbá ki szokott kötni a biztosító egy 60-90 napos önrészt is a káresemény bekövetkezése utánra – mely alatt továbbra is neked kell fizetni a hitelt!


Mi számít türelmi időszaknak?

Biztosítások esetén a szerződést megkötését követő időszak, mely alatt bizonyos káresemények esetén a biztosító elutasíthatja a szolgáltatás teljesítését. Van olyan típusú türelmi időszak, mely a káresemény bekövetkezte után kezdődik – például munkanélküliségi biztosítás esetén sok bank csak 60-90 nap után kezdi el folyósítani a szerződésben kikötött összeget. Az utóbbi időszakot “önrész”-nek is szokták hívni.


Ki az a kedvezményezett

Az a biztosítási szerződésben meghatározott személy, aki a biztosítási esemény bekövetkezése esetén megkapja a szolgáltatást és követelheti a teljesítést a biztosító részéről. A törlesztési biztosítások esetében a kedvezményezett a hitelt nyújtó bank.


Mit jelent az ÁSZF?

Általános szerződési feltételek rövidítése. Olyan kikötések sora, melyek a biztosító által kötött szerződésekre “általánosan” igazak – tehát ha nincs explicit eltérés a szerződésben ezektől a kikötésektől, akkor ezek az irányadóak. Ezektől a megállapodás megkötése során el lehet térni, de erre általában nem nyitottak a hitelintézetek.

Összegzés

A törlesztési biztosítás egy kiváló lehetőség azok számára, akiknek komoly nyugtalanságot okoz a hitelfelvétel. Minden embernek más a kockázattűrő-képessége, ezért könnyen előfordulhat, hogy egy 2 millió forintos hitel valakinek egyáltalán nem okoz nagy stresszt – viszont a szomszédja nem tud aludni miatta hetekig. Mi a Grantis-nál tapasztalt tanácsadókkal kísérünk végig a teljes hitelfelvételi folyamaton – és minden szakértelmünkkel azon leszünk, hogy te a lehető legjobban járj!