Az önkéntes nyugdíjpénztár külön törvényben szabályozott önszerveződő intézmény, amely tagjainak nyugdíj célú előtakarékoskodására biztosít lehetőséget. A kasszák működését az 1993. évi XCVI., illetve az 1997. évi LXXXII. törvények szabályozzák.

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy portfóliós rendszerű nyugdíj-előtakarékossági forma. A pénztárak összegyűjtik a megtakarításokat a tagoktól (például tőled is, ha belépsz egy kasszába), és a befizetett összeget, az elérhető 3-4 féle portfólió közül egybe fektetik be, amit te választasz ki. Azt, hogy konkrétan milyen eszközök (állampapír, egyéb kötvény, befektetési jegy, részvény) lesznek a portfóliódban, és hogy ezek milyen arányban szerepelnek az értékpapír-csomagodban – a pénztár befektetési politikája határozza meg.

A portfóliók a várható hozam szerint többnyire három kategóriára különülnek el: mérsékelt, közepes, magas. Egyes pénztárak több portfólió kategóriát tartanak, erről minden pénztárnál tájékozódhatsz még belépés előtt. Ezek kialakításához a Magyar Nemzeti Bank 12/2016-os ajánlása ad útmutatást.

Az önkéntes nyugdíjpénztár nem igényel akkora befektetést, mint például a nyugdíjbiztosítás, akár már pár ezer forintból is megtakaríthatsz, nem kell nagyobb összegű rendszeres befizetést vállalnod.