A nyugdíjbiztosítás nyugdíjcélra kötött életbiztosítási szerződés. Két fajtája létezik, a hagyományos életbiztosítás és a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás.

A nyugdíjbiztosítás egyike annak a három nyugdíjcélú öngondoskodási formának, amelyet a magyar állam is elismer és támogat adójóváírással.

A nyugdíjbiztosítás alapvetően egy életbiztosítási szerződés, amelyet azért kötsz a biztosítóval, hogy az ide befizetett pénzed biztonságban legyen és gyarapodjon addig, amíg nyugdíjba nem vonulsz (vagy el nem érsz egy bizonyos rokkantsági fokot). A nyugdíjbiztosításban összegyűlt vagyon így kiegészíti az államtól, a nyugdíjbiztosítótól kapott öregségi nyugdíjat.

A ma népszerű nyugdíjbiztosítás igen modern és fiatal, 2014 óta elérhető megtakarításos életbiztosítás, ami több szempontból is egyedi konstrukció. Az egyik legjelentősebb eltérés más nyugdíjcélú öngondoskodásoktól, hogy a nyugdíjmegtakarítás mellett – lévén életbiztosításról van szó – tartalmaz legalább egy (jellemzően halálesetre fizető) kockázati biztosítást, de további kiegészítő biztosításokat is köthetsz. 

A nyugdíjbiztosításokon keresztül eszközalapok egységeit vásárolod meg.

Az eszközalapot a biztosító befektetési egységekre bontja fel, amelyek a egységnyi részesedést jelentenek az alapból (tehát a befektetési egység nagyjából megegyezik a befektetési jeggyel, ami befektetési alapokban jelent részesedést). 

Így tehát a rendszeres befizetésed a biztosítás költségeink levonása után a befektetési egységeidet gyarapítja eszközalapokban. Azt, hogy milyen arányban és hány alapból szeretnél részesülni, te választhatod meg.