Milyen a megtakarítási céllal kötött életbiztosítás?

Jelenleg a megtakarításos életbiztosítások túlnyomó többsége ún. unit linked típusú életbiztosítás, vagyis befektetési egységekhez kötött. Ez azt jelenti, hogy a biztosítóhoz befolyó pénzt a biztosító egységekre váltja át, és így fekteti be. Két fajta egység van, kezdeti egység (ebből vonják a kezdeti költséget), és felhalmozási egység. A speciális költségszerkezet miatt szoktuk 10 éves futamidő felett ajánlani a befektetéses életbiztosítást.

Miért nem kapjuk vissza az összes befektetett pénzt?

Lényegében azért, mert ezeknek az életbiztosításoknak a felépítése hasonlít a banki hitelekéhez. Mivel itt egy hosszú távú rendszeres fizetési kötelezettséget vállalunk, ezért a velünk kapcsolatba kerülő pénzintézet számára fellép némi kockázat. A kockázat az, hogy megváltozik a financiális helyzetünk, és nem tudjuk tartani a vállalásunkat, vagyis a folyamatos díjfizetést. Ezért a pénzintézetek a befizetések elején vonják el a maguk költségeit, ami azt jelenti, hogy az elején nem éri meg kiszállni a megtakarításból, viszont minél hosszabb ideig takarítunk meg, annál nyereségesebb lesz.

A visszavásárlási érték

Minden megtakarítási céllal kötött életbiztosítás mellé kapunk egy csomó nyomtatványt, melyek közül az egyik a különös feltételek nevet viseli. Ebben találjuk meg az adott életbiztosításra vonatkozó visszavásárlási táblázatot. Ez egy olyan táblázat, ami a futamidő függvényében mutatja meg, hogy a szerződés indítása óta eltelt évben hány százalékát kapjuk vissza a pénzünknek. De egy tévhitet eloszlatva, ez csak a kezdeti egységekre vonatkozik, hogy érthetőbb legyen, mutatunk egy példát:

Példa: kezdeti egységek értéke 300.000 forint, a felhalmozási egységek értéke 700.000 forint, vagyis összesen elvileg 1 millió forintunk van (ebben már benne vannak a hozamok is). A visszavásárlási tábla szerint a visszavásárlási érték 75%. Ez azt jelenti, hogy 700.000 + 300.000 * 0,75 = 700.000 + 225.000 = 925.000 forint, amit visszakapunk.

Jól gondoljunk át egy ilyen lehetőséget!

Ebben a cikkben megmutattuk, hogy milyen kondíciókkal, milyen feltételekkel tud visszavásárolni egy befektetéses életbiztosítást. Arra jöttünk rá, hogy minél több idő telt el a szerződés indulása óta annál jobban járunk, sőt, ha magas hozamokat értünk el, akkor lehet, hogy nem is lesz veszteséges, ha hamarabb a pénzünkhöz nyúlunk. Érdemes azonban szakember segítségét kérni, aki kiszámolja Önnek hogyan jár jobban, hiszen számos más lehetőség is van egy ilyen életbiztosítás esetén, elég csak a kövénykölcsönre, vagy a díjszüneteltetésre gondolni. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és életbiztosítási szakértőnk megtalálja Önnek azt a megoldást, amivel anyagilag a legjobban jár!