Mi történik velünk 50 éves korunkban?

50 éves korunk körül, ha nagy magyar valóságot nézzük, akkor már csak pár évig kell törlesztenünk a lakáshitelünket. Ez azt is jelenti, hogy lassan felszabadul egy havi fix összeg, amit máshova tudunk csoportosítani. A gyermekeink lassan felnőnek és elkezdik az egyetemet vagy a nagybetűs életet. Ehhez jó esetben gyűjtöttünk pénzt nekik, mert egy-két év alatt már nem tudunk csodát tenni. Gondolataink egyre gyakrabban járnak a nyaralás és a nyugdíj körül. A munkánkat már nem szeretjük annyira, mint régen és alig várjuk, hogy hazaérjünk és leüljünk a Tv elé, és megigyunk egy jó pofa sört.

Milyen életbiztosításban gondolkozunk?

50 év felett az emberek aktívan elkezdenek foglalkozni azzal, hogy nem lesz nyugdíjuk. Az ilyen korú ügyfeleink elsősorban a nyugdíjbiztosítás felől érdeklődnek. Ezt követi a sorban a haláleseti életbiztosítás, majd a temetésbiztosítás. Illetve az 50-es éveikben járó ügyfeleink előszeretettel választanak kisebb-nagyobb egyösszegű befektetéseket, befektetéses életbiztosításokat. Összegezve az alábbi életbiztosítások jönnek szóba általában:

  1. haláleseti életbiztosítás
  2. egyszeri díjas életbiztosítás
  3. nyugdíjbiztosítás

Mennyibe kerül a haláleseti biztosítás?

A haláleseti életbiztosítás lényege, hogy amikor elmegyünk az örök vadászmezőkre, akkor hagyunk a családunknak pénzt. Legalább a temetéssel kapcsolatos költségeket érdemes ennek fedeznie, jobb esetben még az összes tartozásunkat is ide vehetjük. A legjobb esetben pedig pár éves keresetünk értékét is szolgáltatja. Ügyfeleink nagyjából 10 millió forint körüli biztosítási összeggel rendelkeznek. Az egyik biztosító partnerünk egy érdekes statisztikát mutatott meg: Egy naptári évben csak a haláleseti összegre átlagban 1,8 millió forintot fizettek ki. Ez az összeg szomorúan alacsony.

A biztosítási díjnál sokat nyom a latba, hogy dohányzunk-e, vagy sem. Nézzük meg, hogy milyen díjak jönnek ki egy 1963-as születésű hölgynek.

„X” biztosító: nem dohányzó 10 millió forint            12.280 Ft/hó

„X” biztosító: dohányzó 10 millió forint                    24.250 Ft/hó

„Y” biztosító: nem dohányzó 10 millió forint            15.242 Ft/hó

„Y” biztosító: dohányzó 10 millió forint                    27.975 Ft/hó

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítás

50 éves korunk környékén már szokott annyi megtakarított pénzünk lenni, amit pár évre nélkülözni tudunk némi nyereségért cserébe. Kicsit előreszaladunk: Azt tudta, hogy lehet kötni egyszeri díjas nyugdíjbiztosítást is? Így ha nem egy-két évre mondunk le a tőkéről, hanem 10-15 körül, akkor rögtön egy 20%-os állami bónusszal indulunk. Az egyszeri díjas befektetéses életbiztosításoknak a költség jelentősen kisebb, mint egy folyamatos díjas befektetéses életbiztosításnak, és ez egy rövidtávra (2-3év) is alkalmas befektetési lehetőség.

A nyugdíjbiztosítás

Az éves 20% adókedvezmény (legfeljebb 130.000 Ft) az első nagy nyeresége a nyugdíjbiztosításnak, és nekünk is, ugyanis ennyivel kevesebb összeget kell megtakarítanunk nyugdíjas korunkra. Egy havi nettó 150.000 forintos keresetből körülbelül 84.790 forintra számíthatunk állami nyugdíj néven, vagyis havi 65.210 forintot kell kipótolnunk a megtakarításunk által. Ezt egy havi 50-52.000 forintos nyugdíjbiztosítással tudjuk elérni.

Az életbiztosítás felértékelődése

Az 50 éves korosztály az életbiztosításokkal kapcsolatban 2 dolgot szokott megjegyezni. Az első, hogy fontos és hasznos, a másik pedig: „bárcsak 20-30 éves koromban megkötöttem volna”. Igen valóban anyagilag sokkal kifizetődőbb lett volna, de nem kell aggódni az életbiztosítási piac tartogat számunkra megfelelő megoldásokat. A lenti űrlap segítségével kérjen életbiztosítási szakértőnktől egy szakmai konzultációt, hogy jól válasszon – hiszen ez a választása várhatóan élete végéig elkíséri Önt.