Az nem kérdés, hogy a szociális hozzájárulási adó elszívó hatása leginkább a 21 milliárd forintnyi lakossági betétek és befektetési jegyek esetén érvényesülhet, ahogy az sem, hogy az állampapírokba történhet majd jelentős átáramlás.

Erős lehet a június

Nem számítanak a biztosítók ugyanakkor arra, hogy az állampapír mellett szintént adómentessé tehető megtakarításos életbiztosítások miatt a biztosítási díjtartalékok drasztikusan megugranának. 

A GRANTIS kérdésére az NN Biztosító, az Allianz, az Aegon és a K&H biztosítók elmondták: nem várnak jelentős többletet a szocho miatt. 

Lipták Mónika, az Aegon Biztosító életbiztosítási üzletágának vezetője szerint legfeljebb a már tervezett, de a szocho miatt előrehozott szerződések hozhatnak többletet, és ugyanígy vélekedett az NN Biztosító is. 

A Generali is a júniusi díjtartalékokban vár növekedést. Schaub Erika, a Generali személybiztosítási és ügyfélkapcsolati területért felelős igazgatósági tagja ugyanakkor kiemelte, hogy az év hátralevő részében, főként az egyszeri és eseti díjak vonatkozásában a biztosítási pótadó miatti csökkenés ezzel ellentétes hatást válthat ki.

Egybehangzó a biztosítók véleménye azzal kapcsolatban is, hogy a biztosítói megtakarítások sem fognak átalakulni a szocho miatt. A táraságok kiemelték, hogy eddig is legalább 10 éves, de akár 15-20 éves tartási időre kötik az ügyfelek a szerződéseket.

Mint ismert, rendszeres díjas életbiztosítások esetén a 10 év utáni biztosítói kifizetések mentesülnek a 15% kamatadó és július 1-től kötött szerződések esetén a 13% szocho alól is. Ha pedig nyugdíjbiztosításként kötjük a szerződést, akkor nem csak adómentesség, de 20% adójóváírás is elérhető.

Ezzel kapcsolatban az Uniqa megjegyezte: az új adóteher miatt az idő előtti (és így adókötelessé váló) visszavásárlások csökkenhetnek a jövőben. 

Jócskán megnövekedett az érdeklődés júniusban

“Egyértelműen tapasztalható megnövekedett érdeklődés az ügyfelek részéről a még szocho mentes szerződések iránt. Ez megmutatkozik az eddig beérkezett ajánlatok számában is. Mind a korábbi hónapokhoz, mind a tavalyi év azonos időszakához képest is több szerződést kötöttek már most az ügyfelek.” – számol be az utóbbi napokban tapasztaltakról a Generali. 

Az NN Biztosító hasonlókat tapasztal, főként azoknak az ügyfeleknek arészéről, akik a közeljövőben terveztek megtakarítási életbiztosítást indítani. Ők nagy arányban most előrehozzák ezt a döntést, hogy még szocho-mentesen tudják megkötni a szerződést.

Az Aegon szintén érzi kiemelt érdeklődést, de visszajelzésük szerint ez folyamatos volt az utóbbi időszakban, mivel a devizás megtakarítások után is nagyobb volt a kereslet a futó akciók miatt. 

Az Uniqa Biztosító is tapasztalja a megnövekedett érdeklődést, az Allianz később elemzi az adatokat, a K&H Biztosító pedig nem tapasztal jelentős változást.

A GRANTIS szintén tapasztalja a kiemelt figyelmet a szocho előtt elindítható megtakarításokkal kapcsolatban: idén júniusban eddig közel 44%-kal haladta meg az új szerződések száma az előző év azonos időszakában kötöttekét. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) pedig a napokban számolt be arról, hogy a közvetítők a szokásosnál közel 40 százalékkal nagyobb szerződéskötési aktivitást tapasztaltak.

Akciózás helyett az informáláson volt a hangsúly

A legtöbb biztosító nem indított akciót a szerződéskötési szándék fokozása érdekében. Azt ugyanakkor szinte minden válaszadó elmondta, hogy valamilyen formában felhívták meglévő és potenciális ügyfeleik figyelmét az adóügyi változásra: több biztosító is indított email-kampányt és készítette fel tanácsadóit, hogy pontos felvilágosítást tudjanak adni az ügyfeleknek.