2003 óta az állam minden tanévben finanszíroz egy, 3 és 18 év közötti gyermekeknek szóló balesetbiztosítási konstrukciót (állami tanulóbiztosítás), amit így a szülők ingyen köthetnek meg a tanév hátralevő részére. A 2018-19-es iskolai évben a biztosítást a Generalin keresztül lehet megkötni egy egyszerű igénybejelentő űrlap elküldésével. Ha a biztosító ellenőrizte az abban szereplő adatokat, a biztosítás már élesedik is. Havi díjat nem kell fizetni, hiszen a biztosítást 100 százalékban az állam finanszírozza.

Több, mint a semmi

A biztosítás nemcsak a tanintézményben, az oktatás ideje alatt bekövetkezett sérülések esetén érvényes, hanem a nap 24 órájában, akár a szünidőben és a világ bármely országában elszenvedett baleset után kártérítést nyújt. Ingyenes szolgáltatás révén persze komoly térítést nem várhatunk. A szolgáltatás összege tizenhat éve változatlan, csonttörés esetén például mindig csak 3 ezer forint a kártérítés, függetlenül attól, milyen súlyos a sérülés. Sőt, maradandó, de 10 százalék alatti egészségkárosodás esetén is csak 3 ezer forintot fizet a biztosító. Súlyosabb rokkantság esetén a biztosítási díj legfeljebb 300 ezer forintig, baleseti halál után 200 ezer forintig megy fel.

Az alacsony díj ellenére kiváltani mindenképp érdemes az ingyenes biztosítást, de azzal érdemes tisztában lenni, hogy hathatós segítséget baj esetén nem fog nyújtani. Azt is érdemes észben tartani, hogy az állami tanulóbiztosítás csak néhány káresemény után nyújt térítést, konkrétan csak csonttörés, rokkantság és baleseti halál után. Érdemes tehát kiterjeszteni magasabb térítést nyújtó, illetve több kockázati elemet tartalmazó biztosításokkal.

A kiegészítő szolgáltatás nem mindig elég

Sokan úgy gondolják, a lakásbiztosításuk mellé választható balesetbiztosítási kiegészítő szolgáltatás elegendő lesz a gyermekek védelmére is. Azonban a Pénzcentrumnak nyilatkozó biztosítási szakember szerint a vagyonbiztosítások mellé kapcsolt balesetbiztosítások szolgáltatása nagyobb baj esetén nem elegendő. Mint mondta, különösen nagy segítséget jelenthetnek például a gyerekekre kötött balesetbiztosítások rokkantsági térítései, amelyek hosszú távra nyújtanak segítséget a sérült gyermek gondozásához. Arról nem is beszélve, hogy a balesetbiztosításoknál a térített eszköz is magasabb, mint a kiegészítő szolgáltatás esetén. Több szempontból is megéri tehát szétnézni a piacon, milyen specializált balesetbiztosításokat köthetünk.

Fizetős, de nagyobb védelmet nyújt egy piaci szolgáltatás

Az állami tanulóbiztosításon kívül elérhető több csoportos tanulóbiztosítás, amelyeket iskolákon keresztül köthetnek meg a szülők. A legismertebbek a Generali Szimba, a Signal Plusz Diákbiztosítása és a Groupama Greeman csomagjai. Az éves díj attól függ, milyen csomagot választ az ügyfél: minél drágább a biztosítás, annál magasabb a térítési összeg is. Ezek előnye, hogy egyénenként néhány ezres éves díj ellenében akár százezres nagyságrendű összeget is téríthet, valamint az, hogy a csonttörésen túl másfajta balesetek után is fizet a biztosító, például égési sérülés, kutyaharapás vagy áramütés miatt is. A biztosítási összeg kifizetése mellett van lehetőség műtét térítésére és kórházi napidíj igénylésére is. Elmondható, hogy a fizetős szolgáltatások közül ezek a csomagok kínálják a legtöbbet a legkisebb díjért.

Az iskolákon kívül a piacon számos, korosztályokra szabott balesetbiztosítás is elérhető. Ilyen például az Aegon Z-generációs tinédzsereknek, valamint kisebb gyermekeknek szóló csomagja. Ezek magasabb havi díj mellett nagyobb összegeket térítenek, a balesetből adódó csonttörés biztosítási összege például 15-20 ezer forint között mozog. Emellett jellemzően a piaci balesetbiztosítások is térítik a műtétek vagy kórházi ápolás költségeit is fedezik. A gyermekek biztosításainak havi díja jellemzően havi 1000 forint környékén mozog, azaz olcsóbb, mint a felnőtteké, azonban ha szülőként magunknak is szeretnénk biztosítást, érdemesebb lehet valamilyen családi csomagot választani.

Érdemes kullancsfertőzésre is biztosítani

Érdemes még kitérni egy nyáron különösen aktuális káreseményre, a kullancsok által terjesztett betegségekre. A fent felsorolt biztosítások csaknem mindegyike (az ingyenes állami tanulóbiztosítást kivéve) térítést nyújt valamilyen kullancscsípés okozta betegség (Lyme-kór, agyhártya- és agyvelőgyulladás) kialakulása esetén. Ezek már nemcsak a kirándulókat fenyegetik: az utóbbi években a klímaváltozás miatt a meleg, párás növényzetet kedvelő kullancsok a nagyvárosok parkjaiban is elterjedtek, ezért ha balesetbiztosítást választunk, érdemes szem előtt tartani, milyen kullancsbetegségek után térítenek. Alternatívaként jó választás lehet a Genertel jelenleg ingyenes, speciálisan kullancs-betegségek után fizető biztosítása is.

A biztosító térítése különösen akkor jöhet jól, ha a szülőnek a gyerek állapota miatt hosszú időre otthon kell maradnia, és emiatt például táppénzre kell mennie, és így kiesik jövedelme egy része. Ez előfordulhat akkor, ha a gyermeket súlyos baleset érte, vagy betegség miatt kell ápolni.

Kérd szakértő segítségét!

Egy szakértő sokat segíthet abban, hogy biztosan a számodra legmegfelelőbb megoldást találhasd meg. De akkor is jól jöhet a segítség, ha nem világos számodra, milyen esetben nyújt védelmet egy-egy biztosítás. Töltsd ki a lap alján található adatlapunkat, és vedd igénybe díjmentes összehasonlításunkat!