Az életbiztosítási szerződés kapcsán figyelembe kell vennünk az időtartamot, azt hogy maga a szerződés egyszeri vagy rendszeres díjas-e, a díjfizetés milyen pénznemben történik, valamint azt is, hogy befektetéssel egybekötött, klasszikus vagy tisztán kockázati életbiztosításról beszélünk-e.

Az életbiztosítások a költségeik szerint

Mi az a TKM?

A TKM, azaz teljes költség mutató, arra szolgál, hogy az ügyfél megtudja mekkora hozamveszteség éri az egyszeri vagy rendszeri díjas életbiztosításon elért hozama mellett. A TKM mutató tehát kifejezetten az ügyfél érdekeit szolgálja, hiszen számszerűen megmutatja azt, hogy az adott életbiztosításnak mekkora a költsége. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy pl., 3,7%-os TKM mutatójú szerződés, legalább 3,7%-os hozam mellett képes költségeit kitermelni.

Mi alapján számítják ki a TKM-et?

A TKM-et a unit-linked életbiztosítások közötti átlagszerződéshez legjobban közelítő paraméterekkel számol. A típuspélda egy 35 éves biztosított, 10-15-20 évre szóló életbiztosítási szerződését veszi számításba, mely éves díjfizetés mellett kerül kifizetésre csoportos beszedési megbízással. A TKM mutató kalkulálásakor a szerződéshez kapcsolódó maradékjogokat nem veszik figyelembe, tehát azt, hogy a szerződő az életbiztosítást részlegesen vagy teljesen visszavásárolja, esetleg díjmentesíti.

építőkockákat rakosgat egy ember egymásra

Milyen költségeket tartalmaz a TKM?

A TKM számítás kapcsán minden olyan potenciális költséget figyelembe vesznek, amely a befektetés értékét csökkentheti. Tehát számolnak az alapkezelési költséggel, a vagyonkezelés költségével, a szerződésbe kötelezően beépített kockázati élet- vagy balesetbiztosítás költségeivel. Ezen felül pedig természetesen a szerzési, fenntartási és minden fix, jellemzően adminisztratív jellegű, valamint változó költségekkel is. Azt érdemes tudni, hogy a szerződés kapcsán az értékkövetéssel és az ennek százalékával növelt költségeivel és az eszközalap váltásának költségével előre nem lehet viszont kalkulálni.

Dönthetünk a TKM alapján?

A TKM mutató fontos része az életbiztosítási szerződéseknek, de nem szabad, hogy a döntés kizárólagos alapját képezze. Lényeges még, hogy az adott befektetéses életbiztosítás ajánlatában szereplő biztosítási fedezet jellege – baleseti vagy életbiztosítási – és ennek nagysága, ami a biztosítás fedezeteként szolgál. Mivel hosszú távú előtakarékossági megoldásról van szó, ezért lényeges lehet a pénzünkhöz való hozzáférés, valamint azt is, hogy maga a szerződés portfóliója mennyire testre szabható.

Amennyiben szeretne többet megtudni az életbiztosítási lehetőségeiről, kérjen ajánlatot tanácsadóinktól, akik az ország egész területén elérhetőek az Ön számára.