TB vagy szolgáltatás alapú egészségbiztosítás?

Jelenleg nem tudja az egészségbiztosítás kiváltani a TB-t (TB járulékot), a kettő párhuzamosan fut. Erre a háziorvosi rendszer miatt van szükség, mert a legtöbb orvosi vizsgálat beutaló köteles. Az, hogy az egészségbiztosítás ki tudja váltani a TB-t még a jövő zenéje, de a jelenlegi rendszer nem tartható fenn az ellátás minősége és a hosszú várólisták miatt sem. Az egészségbiztosítás több, mint TB: emberközpontú, megbízható, nincs várólista, nincs sorban állás. Megemlítettük a várólistákat, azt fontos tudni róla, hogy ezek nem azért jöttek létre, mert nincs hely vagy idő elvégezni ezeket a (sok esetben létfontosságú) vizsgálatokat, hanem azért mert nincs aki kifizesse. Ezekre a kihasználatlan helyekre, vizsgálatokra lehet bejutni az egészségbiztosítással.

Miért éri meg nekem az egészségbiztosítás?

Egy nagyon kedves ismerősünk mondta egyszer: „Egészség legyen, a többit megvesszük” Az egészségünk rendkívüli fontosságát nem kell hangsúlyozni, és ha hamarabb észrevesznek nálunk egy betegséget, vagy hamarabb meggyógyulunk, vagy emberibben bánnak velünk, akkor ezért megéri tenni valamit.

Biztosan nem kell hálapénzt fizetnünk, sőt egyenesen tilos. Továbbá nem kell sorba állnunk, időpontra megyünk, soron kívül fogadnak minket.

Röviden összegezve: Időt, energiát és pénzt nyerünk, az egészségről nem is beszélve.

Melyik Biztosítóhoz forduljak?

Az úttörő Magyarországon az Union Privát Med volt, így őket nem lehet kihagyni az összehasonlításból. Ár-érték arány és a szolgáltatás minősége alapján még a Generali Egészségprogram és az Uniqa Mediqa egészségbiztosítását érdemes górcső alá venni. Mindhárom Biztosítónál különböző csomagokból, különböző szolgáltatásokat lehet választani, így az összehasonlításuk nem egyszerű, de mi megoldjuk ezt Önnek.

Mire szolgáltat ez a egészségbiztosítás?

Kezdjük a hasonlóságokkal: Mindhárom egészségbiztosításnál van egy 24 órás telefonos call center. Jelentős dolog, hogy nincs IVR,vagyis orvos szakemberek veszik fel a telefont és adnak nekünk tanácsot kérdésünkre. (Egyből látja a kórlapunkat, így nem tud véletlenül rossz gyógyszert ajánlani, stb…)

Mindhárom egészségbiztosításnál kapunk egy személyre szabott egészségkártyát, amin rajta van a telefonszám, amit hívni kell időpont egyeztetés vagy tanácsadás végett.

Mindenhol van ún. nagyértékű diagnosztikai vizsgálat (MRI,CT,PET), ami rendkívül sokba kerül, ha a magánszférán keresztül akarjuk elérni, illetve nagyon sokat kell várni rá, ha TB alapon próbálkozunk.

Az egynapos sebészeti beavatkozásokra is van lehetőség mindhárom egészségbiztosítás esetén, ezeket úgy kell elképzelni, hogy bemegyünk a kórházba és 24 órán belül a saját lábunkon hagyjuk el a kórházat. Ilyen például az anyajegy eltávolítás.

A betegszállításra is nagy hangsúlyt fektetnek, mindenhol van lehetőség rá. általában évi 150.000 forint értékben. Itt a sürgősségi és magán mentőkre kell gondolni.

Viszont az egésznek az alapja a járóbeteg szakellátás, magyarul a biztosítói kereteken belül, előre leegyeztetett időpontra mehetünk orvosi vizsgálatra, ahol sorba állás nélkül fogadnak, csak velünk foglalkoznak, a vizsgálatot elvégzik rajtunk és nem fogadnak el tőlünk hálapénzt.

Milyen különbségek vannak?

Az első lényeges eltérés, hogy a Generali és az Uniqa évente, vagy 2 évente küldi szűrővizsgálatra a partnereit, addig az Union nem küldi, hanem amint meg van az orvosi beutaló lehet is menni. Az Union és a Generali biztosítónál van lehetőség második orvosi vélemény kikérésére, ami azt jelenti, hogy a Biztosító költségén a leleteinket elküldik egy nemzetközi szakemberekből álló konzíliumnak, akik felülvizsgálják a diagnózist, így a félrekezelés lehetőségét el tudjuk kerülni.

Szintén ennél a két Biztosítónál van lehetőség az őssejt levétel finanszírozására, ennek a piaci ára 300.000 forint körül mozog. Ha mindkét szülőnek van az Unionnál Privát Med egészségbiztosítása, akkor ezt 100%-ban téríti az Union, a Generalinál ez csak 150.000 forint. Lényeges különbség, hogy az Union Biztosító partnere az Advance Medical egészségügyi szolgáltató, aki az időpontokat egyezteti nekünk az egészségügyi intézményekkel. Ők az egyik legnagyobb ilyen típusú szolgáltató, több mint 10 millió ügyfelük van. A másik legnagyobb pedig, a Medicover, aki a Generali és az Uniqa partnere.  Ők évi 1,3 millió vizsgálatot szerveznek, ami azt sugallja, hogy értik a dolgukat. A Generali és az Uniqa ügyfelei, a Medicover Egészségközpontjaiban 20% kedvezményt kapnak, ha felmutatják a Biztosítótól kapott kártyájukat.

A szolgáltatásuk a fekvőbeteg ellátásra abban merül ki, hogy a Generalinál van lehetőség az egyik csomag esetén évi 60 napot, maximum 3,5 millió forint értékben a kórházban alapítványi (egy ágyas) szobában gyógyulni. Erre az Unionnál is van lehetőség, itt egyénileg kerülnek meghatározásra a limitek.

Miben egyediek ezek az egészségbiztosítások?

A Generalinál évente el lehet menni fogászati szűrésre és fogkőlevételre illetve van egy ún. E-pszichológiai tanácsadásuk, ami a párkapcsolati tanácsadástól egészen a munkahelyi stresszhelyzetek kezeléséig mindenre igyekszik segítséget nyújtani. A belépési kor 0,5-59 éves korig van.

Az Union bármely okú műtéti térítést vállal, ez a fájdalomdíj jellegű szolgáltatás, ezen felül a gyógyászati segédeszközök beszerzését is támogatja, legyen szó akár egy orvosilag indokolt speciális rögzítőről, vagy egy tolókocsiról. Az őssejt 100%-os térítése is egyedi. A belépési kor 0,5-59 éves korig van.

Az Uniqa súlyos műtét után egyösszegű 200.000 forint otthonápolási támogatás ad szerződött partnereinek, és egy speciális diétás és természetgyógyászati tanácsadást. A belépési kor 0,5-55 korig van.

Szemléltetésként egy táblázatba összesűrítettük az eddig leírtakat.

Szolgáltatások összehasonlítása táblázat
Szolgáltatások összehasonlítása

Nézzünk meg konkrét példákat!

Az első táblázatban egy közepes csomagot állítottunk össze egy 4 fős család számára, nagyjából hasonló térítésekkel, a csomagos megoldás miatt nem lehet teljesen egyforma. Az összegek havi díjban értendőek.

Egy család havi biztosítási díjai
Egy család havi biztosítási díjai

A második táblában ugyanazok a csomagok szerepelnek, itt azt érdemes megfigyelni, hogy milyen arányban emelkedik a díjunk az idő előre haladtával, a Biztosítók ugyanis korosítanak, kivéve az Uniqa-t aki a belépési kor szerint számolja a díjat.

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása
Díj összehasonlítás kor alapján

Összegzés

Összehasonlítottuk a 3 legjobb szolgáltatás alapú egészségbiztosítást, megnéztük miben hasonlítanak, miben egyediek, és hogy miért érdemes használni ezeket a biztosításokat. Ideális Cafeteria elem lehet, sőt akár egészségpénztári kártyával is lehet fizetni a díjait. Mivel egy családra vagy egy főre is legalább 8-10 fajta összehasonlítást lehet számítani, forduljon hozzánk bátran, hogy ezt az általános összehasonlítást meg tudjuk csinálni az Ön életére vetítve is.