Három nyugdíj-előtakarékosság létezik jelenleg, amihez jár az adókedvezmény: a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj-előtakarékossági számla, azaz a NYESZ és az önkéntes nyugdíjpénztár. Az adókedvezmény 120%-át háromból kettőnél vissza kell fizetni, ha nyugdíjba vonulás előtt töröd fel a nyugdíj-előtakarékosságot. Ezekre más-más adózási szabályok vonatkoznak. Most részletesen végigmegyünk, hogyan működik a három nyugdíj előtakarékosság adózása.

Nyugdíjbiztosítás adózása

A nyugdíjbiztosítás az érvényben lévő nyugdíjkorhatár elérésekor adómentes (jelenleg 65 év)Ilyenkor sem személyi jövedelemadót (szja), sem szociális hozzájárulási adót (szocho) nem kell fizetned, és az állami támogatást is megkapod. Ugyanez a helyzet akkor, ha nem éred meg a futamidő végét, vagy ha időközben 40%-ot meghaladó egészségügyi károsodás (rokkantság) ér. Ha jogosult vagy a Nők 40 kedvezményre, vagyis nyugdíjjogosultságot szerzel, de a nyugdíjkorhatárt még nem érted el, akkor vagy azonnal felveszed a megtakarítást adómentesen, vagy fizeted tovább, megvárod a nyugdíjkorhatárt, és akkor veszed fel a pénzt, szintén adómentesen.

Ha 6 éven belül feltöröd a nyugdíjbiztosítás szerződést, akkor a hozamra 15% szja-t kell fizetned, az adókedvezmény 120%-át pedig vissza kell fizetned, szocho fizetési kötelezettség viszont nincs. A 6. évtől a kamatadó a felére, azaz 7,5%-ra csökken, az adókedvezmény 120%-át viszont változatlanul vissza kell fizetned. Ugyanezek az adózási szabályok vonatkoznak arra is, ha 10 éven belül mész nyugdíjba, tehát ilyenkor hiába szerzel nyugdíjjogosultságot, 7,5% kamatadót kell fizetned a hozamok után, az adókedvezményt viszont nem kell visszafizetned. A 10. évtől kamatadó-mentessé válik a nyugdíjbiztosítás, az adókedvezmény 120%-át viszont ugyanúgy vissza kell fizetned, ha még nem érted el a nyugdíjkorhatárt.

Nyugdíjbiztosítás megszüntetése

A nyugdíjbiztosítás bármikor megszüntethető, ám ilyenkor a fenti adózási szabályok vonatkoznak rá.

Viszont ha amiatt vennéd fel a pénzt, mert nem tudod fizetni a megtakarítást (és “akkor már úgyis mindegy”), akkor inkább ne tedd, mert léteznek más opcióid is, amikkel jobban járhatsz. Kérhetsz díjszüneteltetést, így 1 vagy 2 évig nem kell a megtakarítást fizetned, és emiatt semmiféle hátrány nem ér (bár az éves költségeket sajnos ugyanúgy levonja a biztosító). Ha tartósan nem tudod fizetni, akkor kérhetsz díjcsökkentést, vagyis havonta kevesebb pénzt fizetsz be. A nyugdíjcél így sérülhet, de a semminél ez is sokkal jobb. Végső esetben díjmentesítést is kérhetsz, ilyenkor a nyugdíjszámládon lévő összeget zárolják. A bent lévő pénz további hozamokat termel, de befizetni már nem tudsz, és értelemszerűen az adókedvezmény sem jár.

Önkéntes nyugdíjpénztár adózása

Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében az első 10 évben semmi esetre sem férhetsz hozzá a megtakarításodhoz! Ha az önkéntes nyugdíjpénztár indítása után 10 éven belül nyugdíjba mész, akkor 15% szja-t kell fizetni a tőkére (tehát nem a hozamra). Ha legalább 10 év eltelt az önkéntes nyugdíjpénztár indítása óta ÉS nyugdíjba vonulsz, akkor a kifizetés adómentes.

Ha nincs nyugdíjjogosultságod, akkor a 10. évtől a hozam adómentesen kivehető legfeljebb három évente, a tőkére viszont 15% szja-t és 13% szocho-t kell fizetni. A tőke adóalapja a 11. évben 100%, ami a 21. évre csökken 0%-ra, vagyis adómentessé válik. Fontos, hogy ezt a 20 évet nem a szerződés megkötésétől számítják, hanem a befizetés időpontjától. Vagyis csak az a tőkerész adómentes, amit 20 évvel előtte fizettél be.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tőke adózása

A pénztári tagság kezdete óta eltelt idő11. évben12. évben13. évben14. évben15. évben16. évben17. évben18. évben19. évben20. évben21. évtől
A kifizetett tőke adóköteles része*100%90%80%70%60%50%40%30%20%10%0%
*2007.12.31-ig jóváírt tőkéből kifizetett összeg esetén. Forrás: Szja-törvény.

Az adó kiszámítása önkéntes nyugdíjpénztári pénzkivétel esetében:

  • a kifizetett tőke adóköteles része × 89% × 15% szja,
  • a kifizetett tőke adóköteles része × 89% × 13% szocho.

Példaszámítás: tegyük fel, hogy 13. éve vagyunk pénztári tagok, és eddig 10.000.000 forint tőkénk gyűlt össze. Felvesszük a megtakarítás teljes összegét, de még nem értük el a nyugdíjkorhatárt, ezért adóznunk kell. Szja-ra 10.000.000 × 0,8 × 0,89 × 0,15 = 1.068.000 Ft-ot kell befizetnünk. Szocho-ra 10.000.000 × 0,8 × 0,89 × 0,13 = 925.600 Ft-ot kell fizetnünk. Így az adózással 1.993.600 Ft-ot veszítünk el, ami jelen esetben a tőkénk közel 20%-a.

Az adókedvezmény beépül a tőkébe, vagyis ezt is érinti az adózási kötelezettség. 20%-os büntetőkamat nincs.

Önkéntes nyugdíjpénztár megszüntetése

Az önkéntes nyugdíjpénztárt az első 10 évben megszüntetni nem lehet, legfeljebb nem fizetsz tagdíjat, amiért büntetést fognak tőled levonni. A 10. évtől kezdődően a fenti adózási szabályok vonatkoznak rá.

Nyugdíj-előtakarékossági számla, azaz NYESZ adózása

A számlanyitást követő 10. évtől kezdődően válik adómentessé a NYESZ hozama, de csak akkor, ha elérted a nyugdíjas kort. Ha nyugdíj előtt feltöröd a NYESZ szerződést, akkor a hozamra 15% szja-t és 15% szochót kell fizetned, az adókedvezmény 120%-át pedig vissza kell fizetned. Ugyanezek az adózási szabályok vonatkoznak arra is, ha 10 éven belül mész nyugdíjba, tehát ilyenkor hiába szerzel nyugdíjjogosultságot, az előbbieknek megfelelően 15% szja-t és 15% szochót kell fizetned a hozamok után. Az adókedvezményt csak akkor kell visszafizetned, ha nem telt el 3 év a számlanyitás óta.

NYESZ megszüntetése

A NYESZ-t bármikor megszüntetheted, de vissza kell fizetned az adójóváírás 20%-kal növelt összegét, illetve a hozamod után adóznod kell. Ebből vonnak le 15% szja-t és 15% szochótEzeknél az adóalap a jövedelem 89%-a (lásd: Szja tv. 29. § és 47. § (5)). Ha nem keletkezett hozamod, azaz pozitív jövedelmed, akkor nem kell adót fizetned kivételkor.

Nyugdíj előtakarékosság adózása érdekel? Megszüntetésben gondolkodsz?

Ha ilyenekben gondolkodsz, nyugodtan kérj tőlünk tanácsot. Havonta több százan tesznek így, és közülök sokan meg is osztották a véleményüket rólunk. Szívesen segítünk, mielőtt elhamarkodott döntést hoznál. Kiszámoljuk, melyik opcióval hogyan járnál pénzügyileg, adózásilag, és aszerint tervezzük meg a stratégiát. Várjuk kérdésed!